January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO 800MT - Veliki korak napred za CFMOTO

CFMOTO 800MT – Veliki korak napred za CFMOTO

-

CFMOTO već neko vreme uspešno gradi svoje ime u svetu motociklizma kroz nekoliko modela motocikala od kojih su najpopularniji SR300, NK400, GT400, MT650, GT650 i nova serija CL-X 700 modela. MT650 i GT650 su se pokazali kao dobri putni motocikli koji su se uvukli pod kožu mnogim kupcima. CFMOTO je nastavio sa razvojem svojih motocikala, što pokazuju glasine o novim putnim i adventure motociklima iz ove fabrike. Da se nije radilo o pukim glasinama potvrdile su i povremene fotografije sa testova, a pre određenog vremena CFMOTO je i u potpunosti otkrio svoju novu perjanicu – model CFMOTO 800MT.

Iako je prvobitno bilo pretpostavki da će model nositi oznaku MT800 u konačnoj verziji u CFMOTO prezentaciji i na oznakama na motociklu osvanula je oznaka 800MT. Slova “MT” u oznaci korene vuku još od modela MT650 koji smo imali prilike da testiramo i koji se pokazao kao agilan i sposoban putni motocikli. Ukoliko vas zanima više o MT650 modelu, utiske sa testa možete pročitati ovde.

Bliska saradnja koju CFMOTO i KTM imaju dovela je do toga da se CFMOTO smelo upusti u jak segment touring motocikala srednje radne zapremine u kojem vlada jaka konkurencija. Gledajući agregat i komponente koje se upotrebljene na 800MT modelu da se zaključiti da će 800MT biti dostojan svog prethodnika MT650.

Agregat po uzoru na KTM-ov

Da bi putni motocikl bio upotrebljiv i na dužim putovanjima, potrebno mu je nešto više snage. Zato je CFMOTO rešio da u 800MT upotrebi snažniji agregat nešto veće radne zapremine u odnosu na onaj koji je ugrađivao u MT650 i GT650. Poput pomenutih modela koji takoreći koriste KTM-ove agregate, tako i 800MT koristi dobro provereni, skoro identični agregat koji KTM ugrađuje u 790 Adventure model.

Reč je o dvocilindričnom, vodeno hlađenom rednom agregatu radne zapremine 799 cm³ i četiri ventila po cilindru. Iz ove radne zapremine i konfiguracije agregata CFMOTO 800MT oslobađa snagu od 95 KS (70 kW) na 9.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 77 Nm na 7.500 O/Min.

Pošto je na putnim motociklima bitno da imaju što više snage na što niže obrtaja, CFMOTO je podesio raspored paljenja tako da oponaša V agregat. Na taj način se dobio kompromis između rednog i V agregata, što bi u praksi trebalo da pruži “elastičnu” isporuku snage tokom celog raspona obrtaja.

CFMOTO 800MT
Foto: CFMOTO

Snaga i obrtni moment su raspoređeni na šestostepeni menjač, a pozitivna stvar je i što 800MT koristi proklizavajuće kvačilo. Proklizavajuće kvačilo je dobra stvar ne samo na sportskim motociklima već i na drugim tipovima motocikala kako bi se zadržala stabilnost zadnjeg točka prilikom prebacivanja u niže stepene prenosa. To naročito može da dođe do izražaja prilikom vožnje u vlažnim uslovima ili pri hitnom brzom prebacivanju stepena prenosa naniže.

Napajanje gorivom se vrši preko direktnog ubrizgavanja na koje motri Bosch elektronika. Osim kontrole tela gasa, Bosch nadgleda i neke druge elektronske sisteme koje ćemo spomenuti nešto kasnije.

Zvaničnih podataka o potrošnji goriva nema, ali sa obzirom da je deklarisana potrošnja KTM-a 790 Adventure (koji koristi gotovo identičan agregat) 4,2 litre na 100 km, pretpostavka je i da će CFMOTO 800MT imati sličnu potrošnju. Potrošnja od oko 4,2 litre i zapremina rezervoara od 19 litara omogućava dobru autonomiju od preko 400 km.

CFMOTO 800MT
Foto: CFMOTO

Podesivo ogibljenje i proverene kočnice

Kako bi uštedeli na težini i učinili motocikl kompaktnijim, CFMOTO je iskoristio agregat kao noseći deo šasije koja sa podramom ima masu od 16 kg. Na šasiju je montirano potpuno podesivo KYB ogibljenje sa obrnutom teleskopskom viljuškom. Podešavanja sabijanja, predopterećenja i povrata se vrše u rasponu od 20 “klikova”, a prednja viljuška ima hod od 160 mm.

Masa praznog motocikla iznosi 215 kg, a kada je motocikl spreman za put (sa svim tečnostima) masa iznosi 231 kg.

Po pitanju međuosovinskog rastojanja koje iznosi 1.531 mm, 800MT ne spada u izrazito dugačke motocikle i ako se uzme u obzir da je težište motocikla postavljeno nisko, na papiru bi to trebalo da znači i da motociklom neće biti teško da se manevriše. Dalje, sedište je postavljeno na 825 mm od tla, a pozicija sedenja je u karakterističnom turing položaju sa uspravljenim nogama i širim, uspravnim upravljačem.

Koliko se može videti na fotografijama, 800MT ima prilično široke bočne oklope koji između ostalog služe i da štite noge od vetra, a i vetrobran je postavljen uspravno i visoko. Ono što CFMOTO navodi je i to da 800MT u standardnom paketu opreme dolazi sa štitnicima za ruke i crash barovima kao i maglenkama.

Kočnice su takođe na visini zadatka. CFMOTO na sve modele ugrađuje odlične J.Juan kočnice koje su sada u vlasništvu kompanije Brembo. J.Juan kočnice smo imali prilike da koristimo tokom testova nekoliko modela CFMOTO motocikala čak i na stazi, kada su se pokazale kao veoma dobre. Na 800MT ugrađena su napred dva diska prečnika 320 mm i radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti, a nazad se nalazi jedan disk prečnika 260 mm.

CFMOTO 800MT
Foto: CFMOTO

Zanimljivo je da je CFMOTO u ponudu stavio dve verzije modela 800MT. Jedan model nosi oznaku 800MT Touring i poseduje žbičane točkove, dok drugi nosi oznaku 800MT i na toj verziji se nalaze liveni točkovi. Osim razlike u točkovima i kolor šemi, nismo primetili druge razlike.

Osnovni elektronski paket

CFMOTO nije preterivao sa upotrebom elektronike na 800MT. Čini se da su upotrebili samo najkorisnije i najpotrebnije stvari. Ugradnja ride-by-wire sistema omogućila je i upotrebu različitih režima vožnje. CFMOTO 800MT poseduje dva režima vožnje – kišni (rain) i sportski (sport), koji su prilagođeni upotrebi u uslovima sa manje ili više prianjanja.

Nekako se čini da je CFMOTO na 800MT modelu više bio usmeren na praktične stvari. Tako je ugrađen ABS koji funkcioniše i kada se koči pod nagibom. Zatim u paketu standardne opreme dolazi i tempomat, a zahvaljujući maglenkama, postoji i funkcija adaptivnog svetla. Kada se motor nagne u levu ili desnu krivinu sistem u skladu sa tim uključuje levo ili desno svetlo kao dodatno osvetljenje putanje. Kompletna svetlosna grupa je izrađena u LED tehnologiji.

Na kraju, sve informacije se prikazuju na TFT instrument tabli u boji dijagonale 7″. Instrument tabla prikazuje informacije poput brzine kretanja, broja obrtaja, odabranog stepena prenosa, trenutne potrošnje goriva, prosečne potrošnje, odometra, itd.

CFMOTO 800MT
Foto: CFMOTO

Dizajn motocikla je osvežavajući i čini se da su CFMOTO i dizajnerski centar KISKA uspeli da naprave motocikl koji ne podseća na bilo koji motocikl iz touring i adventure segmenta. Ovako na prvi pogled na tehničke karakteristike i na sam dizajn, deluje da je CFMOTO uspeo da napravim moderan, lep i tehnički pogođen motocikl. Sad će samo vreme i prvi testovi pokazati kako se ponaša na putu, a naravno uspeh će mu uveliko zavisiti i od cene.

Cena za Srbiju još uvek nije objavljena, ali smo od zvaničnog uvoznika CFMOTO vozila za Srbiju saznali da će cene vrlo uskoro biti poznate, kao i ostale informacije o paketima opreme i drugim informacijama u vezi sa 800MT modelom. Naravno, čim saznamo te informacije, objavićemo ih. U međuvremenu, uživajte u zvaničnim fotografijama ovog zanimljivog motocikla.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.