NaslovnaMoto GaražaCF Moto MT650 - Solidan putni motocikl koji vredi svaku paru

CF Moto MT650 – Solidan putni motocikl koji vredi svaku paru

-

CF Moto je brend koji je sinonim za kvadove, ali u poslednje vreme sve su zastupljeniji i u svetu dvotočkaša. U saradnji sa firmom Guevara, glavnim zastupnikom za CF Moto za Srbiju, dogovorili smo test modela MT650. CF Moto MT650 je putni motocikl sa kojim smo tokom testa prešli 1.900 km testirajući ga u svim uslovima, pa i na trkačkoj stazi. Tokom pređenih 1.900 km i 7 dana upoznao sam se prilično dobro sa MT650 i prelazio sam lepe dnevne kilometraže. Takođe, MT650 dobio sam kao potpuno nov motocikl sa 0 pređenih kilometara, tako da sam bio prisutan i tokom obavljanja prvog servisa. Ukratko, MT650 vredi više nego što košta, a predstaviću vam i zašto to mislim.

Kada sam dobio informaciju da ću da testiram CF Moto MT650 nisam imao ni pozitivno ni negativno mišljenje o ovom brendu iz prostog razloga što nikad nisam imao dodira sa CF Moto. Jedino što sam znao je to da su jedni od vodećih proizvođača kvadova i da se tu jako dobro kotiraju. CF Moto je inače kompanija iz Kine koja blisko sarađuje sa KTM-om, pa su mi zato neka dizajnerska rešenja poput prednjeg fara već delovala poznato, jer CF Moto i KTM sarađuju i na polju dizajna, a uskoro će početi da koriste i LC2 agregat. Ali, o tom – potom, nego da se vratimo na temu.

Dobar, štedljiv agregat sa velikim potencijalom i jednom malom manom

Agregat koji pogoni MT650 je dvocilindrični redni, vodeno hlađeni sa radnom zapreminom od 649 cm3. Maksimalna deklarisana snaga ovog agregata iznosi 60 KS (45 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 62 Nm pri 7.000 O/min. To je što se podataka na papiru tiče, a u narednim redovima ću vam opisati kako se ovaj agregat ponaša u vožnji.

Prvo, agregat radi lepo i mirno bez vibracija tokom celog raspona obrtaja. Počinje da povlači solidno već od 3.000 O/min, a od 5.000 – 9.000 O/min postaje pravi mali zvrk i pokazuje drugi karakter. Sa svojih 60 KS ima sasvim dovoljno snage za preticanja u svim uslovima. Maksimalna brzina koju sam uspeo da postignem (prema brzinomeru na MT650) iznosi 187 km/h. Iako u podacima o MT650 stoji da je maksimalna deklarisana brzina 170 km/h. Možda sat “laže” 17 km/h ili MT650 ide nešto malo preko 170 km/h. Uglavnom, na auto putu mu sasvim prija brzina od 120 – 140 km/h i ne manjka mu snage, što je dobro ako se odlučite za putovanje.

MT650 poseduje solidan i štedljiv agregat Foto: Bjbikers.com

Menjač je nešto grublji. Nije neprecizan, samo nema onaj fin osećaj prelaska iz brzine u brzinu. Kratak je hod između prve i druge brzine, pa je u početku malo teže pronaći neutral, ali kada se naviknete posle sve bude u redu. Kvačilo solidno radi i promene stepena prenosa mu najviše prijaju na preko 4.000 O/min. Inače, moram da pohvalim dobro odmeren prenos u menjaču, kao i finalni prenos, jer sam tokom celog testa bio zadovoljan kako su dužine brzina raspoređene.

Jedina mana na ovom agregatu je to što ume da greje, naročito tokom vožnje kroz grad. Normalna radna temperatura iznosi 90° celzijusa. Ventilator se uključuje na 96° celzijusa i to sve odlično funkcioniše. Međutim, agregat je lepo spakovan ispod oklopa i u gradskoj vožnji ume malo više da greje noge vozača. Dodatni problem mislim da pravi i auspuh koji se takođe nalazi ispod desnog fuzastera. Generalno, to grejanje nije toliko strašno i uporedio bih ga sa grejanjem koje pravi većina V agregata. Kad izađete iz grada i vozite brže, taj problem se ne oseti toliko. Mislim da bi rešenje za naredne modele bio veći hladnjak. Ruku na srce, kada je MT650 bio na testu kod mene, vladale su najveće vrućine i kroz gradove sam uglavnom vozio u najtoplijem delu dana, tako da je i to zasigurno imalo uticaja.

Još jedan veliki plus za MT650 i njegov agregat je mala potrošnja goriva. Prosečna potrošnja kretala se od 4 – 5 litara, a sa suvozačem po gradu potrošnja je odlazila do maksimalno 5,5 litara. Dok na otvorenom putu i sa suvozačem i nešto malo prtljaga potrošnja nije išla preko 5 litara na 100 km. Rezervoar zapremine 18 litara na MT650 pruža autonomiju od oko 350 km.

MT650 na jednoj od zasluženih pauza Foto: Bjbikers.com

Agregat se u vožnji sa suvozačem i prtljagom ponaša za nijansu tromije nego kad sam vozio sam, ali ništa značajno jer i dalje ne morate da spuštate stepen prenosa naniže da biste izvršili preticanje.

Već sam spomenuo da sam MT650 preuzeo sa 0 pređenih kilometara, tako da sam već posle tri dana ponovo bio u poseti firmi Guevara kako bi odradili prvi servis. Dozvoljeno mi je da prisustvujem obavljanju prvog servisa koji se sastojao od promene ulja i filtera, provere zategnutosti i podmazivanja lanca, kao i vizuelnoj kontroli motocikla. Takođe, serviser me pitao da li se žalim na nešto na motociklu i na sva pitanja je imao strpljenja da mi odgovori. U MT650 je sipano Motul 5100 ulje.

Servisni intervali na MT650 rade se na 5.000 km, a cena servisa košta 11.700 din.

Perfektne kočnice i podesivo ogibljenje

Ono što me je pozitivno iznenadilo na MT650 su odlične kočnice. Kočnice potpisuje J.Juan, španski proizvođač kočnica koji se solidno kotira u moto industriji, samo nije toliko zastupljen pošto se radi o manjoj porodičnoj kompaniji. Uglavnom, kočnice rade perfektno i imaju i više nego dovoljno snage. Sila prilikom kočenja je linearna i jako lepo može da se dozira kočiona sila, u šta sam se uverio i tokom vožnje i na stazi. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 225 mm sa jednoklipnom kočionom čeljusti. MT650 poseduje i ABS sistem razvijan od strane Continental-a.

J.Juan kočnice fantastično obavljaju posao Foto: Bjbikers.com

J.Juan i CF Moto su se zaista pobrinuli oko kočnica, pošto MT650 ima neke detalje poput teflonskih creva i providne posude za kočionu tečnost prednje kočnice.

Lepi detalji poput pancirnih creva i providne kočione posude Foto: Bjbikers.com

Na polju ogibljenja MT650 takođe poseduje kvalitetno ogibljenje, odnosno da kažemo srednju klasu ogibljenja. Napred se nalazi Kayaba prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Prednja viljuška nudi mogućnost podešavanja kompresije i povrata, ali nema podešavanja predopterećenja opruge. Fabrički je prednja viljuška podešena dosta mekano i lepo upija neravnine. Tokom testa sam je podesio da bude malo tvrđa i da ima brži povrat jer sam jednostavno navikao da vozim sa tvrđim ogibljenjem.

Zadnji amortizer je takođe marke Kayaba i on je podesiv. Zadnji amortizer smešten je bočno sa desne strane i ne nalazi se na klasičnoj vezi direktno ispod rama.

Ogibljenje sasvim dobro odrađuje posao Foto: Bjbikers.com

Kroz krivine se MT650 zaista vozi lako. Generalno ceo motocikl je kompaktan i okretan. U vožnji sa suvozačem nisam imao nikakvih problema i bez većih promena u ponašanju motocikla pri prolasku kroz krivine. Više o ponašanju MT650 kroz krivine upisanju u delu “utisci sa staze”.

Odlična zaštita od vetra, udobnost je mogla biti malo bolja

Zaštita od vetra na MT650 zaista je odlična. U standarnoj opremi MT650 dolazi sa vetrobranom podesivim po visini, kao i štitnicima za ruke. Noge su takođe dobro zaštićene i što se tog dela tiče zaista nemam zamerke na zaštitiu od vetra. Jedino pri brzini od 150+ km/h vetrobran počne malo da vibrira, ali to nije ništa strašno jer kad se svakodnevno vozite i putujete verovatno neće voziti više od 130 km/h. CF Moto MT650 poseduje i bočne deflektore vetra koji takođe doprinose zaštiti od vetra, a i oni su deo standardne opreme.

Mesta na motociklu ima za putnik i saputnika i položaj nogu je dobar. Međutim sa svojih 187 cm visine, ne bi mi na odmet bilo još malo mesta. Suvozač nije imao nikakve zamerke kako na položaj i mesto, tako ni na zaštitu od vetra.

Jedino što smo suvozač i ja zamerili je usko sedište. Oko 1h i 45 min možete solidno da se vozite, a nakon toga zadnjica počinje polako da trne i da traži pauzu. Samo sedište je udobno, ali da je još malo šire situacija bi sigurno bila znatno bolja.

Položaj ruku na upravljaču je dobar i ne predstavlja napor ni pri dužim vožnjama. Najduže vožnje koje sam vozio iznosile su oko 2h i 30 min i tom prilikom pravio sam samo pauzu za sipanje goriva i kratko osveženje.

Dobra zaštita od vetra i preglednost retrovizora Foto: Bjbikers.com

Težina motocikla spremnog za put sa spremnim rezervoarom iznosi oko 218 kg (bez kofera i nosača kofera), tako da MT650 ne spada u teške motocikle, što doprinosi njegovoj lakoj upravljivosti. Retrovizori su pregledni i lako se podešavaju, sa tim što je desni retrovizor znao malo da vibrira pri brzinama većim od 130 km/h, a zanimljivo je da je levi bio miran. Pokušao sam da dotegnem desni retrovizor, ali nisam uspeo da uklonim te sitne vibracije. Da se razumemo, te vibracije ne umanjuju vidljivost, nego sam po prirodi perfekcionista, pa sa želeo da neutrališem to pošto sam video da je levi retrovizor bez vibracija.

LED svetla za koja imam samo reči hvale

Obično ne volim ništa da uzdižem u nebesa, ali ni da unižavam. Međutim, LED svetla na MT650 su me zaista oduševila. Kao neko ko voli noćnu vožnju, bitno mi je da su mi svetla dobra. Svetlosni snop na MT650 odlično je odrađen. Kratko svetlo je taman toliko dugačko da ne zaslepljuje vozače iz suprotnog pravca (to sam zaključio po tome što mi niko nije ablendovao), a opet pruža i širok snop toliki da možete na vreme da uočite zečeve, lisice, mačke i ostale životinje pored puta. Kada uključite dugačko svetlo, bukvalno ste osvetleli koliko god možete da vidite u daljinu. Tako da je moja ocena za svetla čista desetka.

LED svetla za čistu desetku Foto: Bjbikers.com

Kada ste sa suvozačem, potrebno je spustiti malo snop kratkog svetla jer ume malo da ometa vozače iz suprotnog smera. Pokazivači pravca i zadnje svetlo takođe su u LED tehnologiji.

Instrument tabla pruža osnovne informacije poput trenutno odabranog stepena prenosa, tepmerature agregata, ukupne pređene kilometraže, parcijalnog odometra, količine goriva u rezervoaru, brzine kretanja, a poseduje i sat. Takođe može da se podešava i jačina pozadinskog osvetljenja. Obrtomer je u digitalnoj formi. Dakle, poseduje osnovne informacije, ali ne bi bilo na odmet da ima informacija poput trenutne potrošnje goriva. Međutim, s obzirom na malu potrošnju i solidan rezervoar goriva, nije kritično što nema informacija o potrošnji.

Što se lampica za pokazivače pravca tiče, one su mogle biti malo uočljivije. Pri jakom suncu ponekad sam morao da se zagledam kako bih video lampicu.

Foto: Bjbikers.com

Sa donje desne strane instrument table nalazi se USB utičnica za napajanje uređaja. Utičnica je smeštena na zgodnoj poziciji za punjenje npr. navigacije ili telefona, a u kokpitu motocikla ima sasvim dovoljno prostora i pozicija za kačenje bilo navigacije ili telefona.

Svi prekidači zgodno su smešteni i imaju klasičan raspored. Da, CF Moto MT650 poseduje i prekidač za promenu između režima “Sport” i “Touring”. Međutim, lično nisam osetio neku razliku u isporuci snage između ova dva režima, tako da sam od početka do kraja vozio u sport režimu.

Utisci sa staze

U firmi Guevara bili su ljubazni da mi dozvole da vozim MT650 na stazi, ali da ne prelazim 7.000 O/min pošto još nismo bili napravili više od 1.000 km pa je agregat bio još nerazrađen. Zato sam se fokusirao uglavnom na ponašanje motocikla u krivinama i na kočenju. Zbog raznih obaveza oko organizacije Trackday.rs, vozio sam u popodnevnim terminima. Međutim, videćete samo par slika sa prvog stinta i to dok sam se zagrevao, jer je u drugom stintu padala kiša.

Naravno da nisam odustao, već sam bio jedini koji je ceo stint odvezao po kiši, što sam iskoristio da još bolje osetim MT650.

Kako bih vam dočarao ponašanje MT650 na stazi, opisaću vam jedan krug. Na pravcu nećemo računati performanse jer nisam prelazio 7.000 O/min, ali sam i na tim obrtajima hvatao oko 140 kmh. Na kočenju je perfektan, snažne kočnice i lepo doziranje omogućuju da kočite duboko pod nagibom. Jedino što prednja viljuška nešto više ponire, ali je to iz razloga što se ipak radi o podešavanju za put. Zatim kroz prvu krivinu sve deluje super, osim što sam pri samom temenu krivine par puta osetio da mi prednja guma javlja da je već previše opterećena. Generalno, nisam imao najbolji osećaj po suvom sa gumama, ali su mi se po vlažnoj stazi pokazale jako dobro.

Da se vratimo na stazu, prednji kraj izgleda nosi nešto više težine jer sam imao osećaj da mi pred puštanje kočnica prednji kraj odlazi šire, ali opet, da sam još podešavao prednju viljušku, ispeglao bih i to. Malo korekcije zadnjom kočnicom i MT650 je na odličnoj putanji za izlaz iz krivine i kratak sprint do šikane. Promena pravca u šikani se lako izvršava sa MT650. Dovoljan je samo malo veći pritisak na nogostup i motocikl se sam prebacuje. Opet kratak sprint do leve krivine i brza promena stepena prenosa za dva stepena niže i puštanje kvačila i zadnji kraj blago kontrolisano proklizava. Izlazak iz krivine i prolazak kroz desnu krivinu pod gasom MT650 podnosi odlično. Zatim kočenje za desnu krivinu i ubrzanje i prolazak kroz dugu levu motocikl podnosi mirno čak i na kočenju pod nagibom MT650 ne širi putanju.

Izlazak iz lakat leve krivine i prebacivanje i nameštanje na dugu desno takođe nije bio problem, sa tim što je znao da zaljulja malo, opet zbog mekše podešenog ogibljenja. Kasniji izlazak iz duge desno, sprint do poslednje šikane i prolazak kroz istu MT650 je odradio odlično.

U kišnim uslovima je jako lako osetiti sve što se događa sa motociklom i tu je mekše ogibljenje dobro došlo.

CF Moto 650 ima šta da pruži

Za kraj mi ostaje da napišem neke svoje generalne utiske o MT650. MT650 je prema onom što sam video urađen dosta kvalitetno. Oklopi nisu mekani i ne krive se pod pritiskom ruke. Mat boja je urađena lepo i ceo motocikal lepo izgleda i privlači pažnju mnogih prolaznika. Dobre kočnice i upotrebljiv agregat svakako su najjači aduti MT650. Na testu sam imao i kofere koji ne dolaze kao standardna oprema, a koštaju 450 eura sa nosačima. Podesivo Kayaba ogibljenje još je jedan plus.

Metzeler Roadtec Interact Z8 pokazale su se dobro. Iako na stazi nisam imao najbolji osećaj, na putu su bile sasvim dobre. LED svetla i USB utičnica dodatno dodaju na ozbiljnosti. Jedino instrument tabla deluje jeftinije.

Neki moj zaključak i ocena je da je za 5.390 eura ovaj motocikl odličan za one koji žele da putuju, a ne treba im naročito snažan motocikl. Što se samog održavanja i pouzdanosti tiče, nisam uspeo da dobije informacije od nekog ko poseduje ovaj motocikl, a rekla – kazala informacije ne uzimam u razmatranje bez obzira da li se radi o dobrim ili lošim iskustvima. Za 1.900 pređenih kilometara nisam imao nikakvu neprijatnost ili naznaku promena u radu i funkcionisanju motocikla. Imam utisak da kako vreme bude odmicalo, tako će i CF Moto unapređivati proizvod i biti još napredniji, a ako zadrže i ovu cenu, biće opasna konkurencija mnogim proizvođačima.

Da, preporučio bih svakako MT650 početnicima u svetu motocikala, kao i onim vozačima koji ne jure premium brendove. Verujem da MT650 neće razočarati ni srednje zahtevne vozače.

Ostavljamo i galeriju sa slikama, a ako želite da ostavite vaše iskustvo o MT650 predlažemo da svratite do teme na forumu posvećene MT650.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.