May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaContinental predstavio novu ContiRoadAttack 4 gumu

Continental predstavio novu ContiRoadAttack 4 gumu

-

Continental je nekako uvek zapostavljen od strane vlasnika motocikala. Verovatno razlog za to leži u tome što ne forsiraju sportske gume (iako ih imaju). Kada je reč o vozačima touring motocikala situacija je nešto drugačija i mnogi od njih imaju veliko poverenje u ContiRoadAttack seriju guma. Krajem prošle godine je Continetal napravio evoluciju te gume predstavivši novu ContiRoadAttack 4 seriju guma.

Touring gume imaju težak zadatak da spoje dugotrajnost, stabilnost, prianjajne i ponašanje na vlažnom asfaltu. Zato proizvođači iznova smišljaju načine da unaprede touring gume. Nakon dužeg vremena, Continental je shvatio da ContiRoadAttack 3 guma nije više dovoljna da se nosi sa konkurencijom i neko vreme su radili na razvoju nove ContiRoadAttack 4 gume.

Šta čini razliku između ContiRoadAttack 3 i 4?

Pre svega, ContiRoadAttack 4 poseduje novu komponentu sa više silike kako bi se postiglo brže zagrevanje gume u hladnijim i vlažnim uslovima. Continental se potrudio da veći procenat silike ne dovodi do bržeg trošenja gume kako bi se omogućila ista ili veća dugostrajnost gume u odnosu na ContiRoadAttack 3. Sa novom komponentom guma i rasporedom šara omogućena je veća fleksibilnost gume kako bi guma bolje prianjala u nagibima.

Foto: Continental

Drugačiji raspored šara

U poređenju sa prethodnom generacijom, nova ContiRoadAttack 4 poseduje drugačiji raspored šara. Kada je motocikl u uspravnom položaju (0 stepeni) zadnja guma u tom području nema šara. Razlog za nemanje šara na samom vršnom sloju guma je kako Continental tvrdi manje trošenje gume na središnjem sloju.

Šare na zadnjoj gumi počinju kada je motocikl oboren 10 stepeni i pružaju se skoro do samog kraja boka gume. Zanimljiv je jedan podatak koji Continental navodi za ContiRoadAttack 4, a to je da guma pruža odlično prianjanje pod uglom većim od 40 stepni. Ugao od 40 stepeni je prilično velik za touring gumu. Doduše, Continental je ovu gumu uvrstio u hyper-touring gumu i verovatno žele da naglase da je guma nešto sportskijih karakteristika. Ipak, ugao od preko 40 stepeni je prilično velik, naročito kada je reč o gumama koje imaju visok procenat sadražaja silike koja služi da se guma brzo zagreje i da drži temperaturu. Za sada ćemo verovatni inženjerima Continentala na reč, bar dok ne budemo imali priliku da probamo ContiRoadAttack 4.

Prednja guma ima šare i na samom središnjem sloju gume. Tu nema prostora za kalkulaciju jer prednja guma mora da “razbije” vodu koja stoji na putu i da odvede vodu kako bi sprečila pojavu “akvaplaninga“.

Continental ContiRoadAttack 4
Continental ContiRoadAttack 4 Foto: Continental

Ako zanemarimo škakljivu podatak oko ugla obaranja, verujemo da je ContiRoadAttack 4 zaista otišla korak napred u odnosu na ContiRoadAttack 3 gumu koja je do sada bila cenjena kod vozača touring motocikala.

Ukoliko imate iskustva sa prethodnim ContiRoadAttack 3 gumama ili želite da ostavite neko svoje zapažanje, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.