NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakŠta je akvaplaning i par saveta za vožnju u kišnim uslovima

Šta je akvaplaning i par saveta za vožnju u kišnim uslovima

-

Ukoliko postoje neki uslovi za vožnju koje motociklisti najviše mrze, to je vožnja po kiši. Vožnja u kišnim uslovima nosi rizik od akvaplaninga koji često prouzrokuje pad. Zato ćemo vam danas ukratko objasniti šta je akvaplaning i zašto nastaje, a daćemo vam i par saveta za vožnju u kičnim uslovima.

Kišu motociklisti mrze čak i više od hladnog vremena. Međutim, nema vozača motocikla koji makar jednom u sezoni ne pokisne na motociklu. Najopasnije je kada se nebo od jednom “otvori” i prolije velike količine vode na put. U takvim situacijama najveću opasnost predstavlja voda koja stoji na asfaltu i koja motociklima, pa i vozačima automobila može da zagorča život.

Šta je akvaplaning?

Prvo da kažemo da je akvaplaning usvojen strani izraz engleske reči “aquaplaning” koji se odomaćio i kod nas, kao najjednostavnije objašnjenje u jednoj rečenici.

Akvaplaning može da se desi kada se na asfaltu nalazi voda koja stoji. Kada idete motocikl vozite nešto brže i naiđete prednjim točkom na vodu koja stoji, može se dogoditi da šare na gumi ne mogu dovoljno brzo da odvedu vodu ispod gazeće površine. Tada se događa “akvaplaning”, to jest guma izgubi kontakt sa asfaltom i takoreći “pliva” na vodi.

Tu situaciju možemo da poredimo kao kada vozite po ledu, a osećaj je dosta sličan onom kada blokirate prednji točak pri kočenju. Tada točak nastoji da prokliza i skrene u jednu stranu i uglavnom ste u ovakvim situacijama nemoćni.

Kao dokaz koliko je akvaplaning opasan i iznenadan, pogledajte sledeći video:

Na početku snimka možete videti kako je vozaču motocikla jednostavno proklizao prednji kraj iako se nije kretao brzo. Ako malo pažljivije pogledate snimak, videćete da je trenutak pre gubitka kontrole prešao preko nešto dublje vode na putu.

Tada se dogodilo da je prednji točak izgubio kontakt sa asfaltom. U takvoj situaciji, nijedan elektronski sistem ne može da vas spasi, a samo retki vozači uspevaju da refleksno odreaguju i spasu se gotovo sigurnog pada.

Da biste imali još jasniju sliku šta se tačno dogodi, pogledajte sledeću sliku:

Šta je akvaplaning
Na slici možete videti šta je zapravo akvaplaning Foto: vehicletire.blogspot.com

Kako sprečiti akvaplaning?

Ukoliko vas uhvati jača kiša tokom vožnje, najbezbednije je stati i sačekati da se intenzitet kiše smanji do tačke kada na putu više ne stoji voda.

Naravno, često ne možemo u trenutku da stanemo pored puta jer nemamo gde da se sklonimo. U toj situaciji, najbolje je da brzinu kretanja smanjite i uključite sva četiri pokazivača pravca, kako biste ostalim učesnicima u saobraćaju privukli pažnju i kako bi oni uočili da se krećete smanjenom brzinom.

Od saveta bih preporučio da ne pravite nagle pokrete na motociklu, kao što su naglo skretanje i naglo kočenje. Svako uznemiravanja prednjeg kraja može dovesti do toga da guma na trenutak “prekine” da seče vodu i tada ste u problemu.

Zamenite gumu na vreme

Bilo koja nova guma, bolja je od potrošene gume. Zato čim primetite da se dubina šara na gumi smanjila do dozvoljenog minimuma, pa čak i pre toga, bolje je da zamenite gume. To se naročito odnosi na prednju gumu, budući da ona prva nailazi na vodu. Kada prednja guma “rastera” vodu, zadnja guma automatski ima manje “posla”. Uz to je zadnja guma šira i više trpi opterećenja, pa teže dolazi do akvaplaninga zadnje gume. Čak i da zadnja guma prokliza, daleko je lakše povratiti kontrolu nad motociklom i spasiti se pada, nego kada dođe do proklizavanja prednje gume.

Šta je akvaplaning
Akvaplaning je opasan i zato vodite računa u kišnim uslovima Photo by cottonbro from Pexels

Vozači koji su često na putu i prelaze dosta kilometara tokom sezone, treba da biraju gume u skladu sa potrebama. Kada ste češće na putu, veća je verovatnoća i da ćete voziti u kišnim uslovima. Zato nije na odmet misliti na vreme i kupiti gume koje su dizajnirane za touring vožnje i koje samim tim imaju veću sposobnost odvođenja vode i potrebna im je manje vremena dostignu optimalnu radnu temperaturu.

Povećajte pritisak u gumama

Suprotno mišljenju da treba sniziti pritisak u gumama prilikom vožnje u jako kišnim uslovima, po pitanju akvaplaninga situacija je zapravo suprotna. Potrebno je povećati pritisak u gumama, kako bi se smanjila mogućnost pojave akvaplaninga.

NHTSA je čak izvela formulu po kojoj se može izračunati pri kojoj brzini se može pojaviti akvaplanig. Ta formula glasi: 10.35 x √ pritisak u gumama.

Teško da će bilo ko koristiti formulu da računa ove stvari, ali na praktičnom primeru ćemo pokazati kako pritisak utiče na verovatnoću pojave akvaplaninga pri određenim brzinama:

  • Pri pritisku od 2,07 Bar-a, akvaplaning se može dogoditi pri brzini od 91,25 km/h
  • Pri pritisku od 1,72 Bar-a, akvaplaning se može dogoditi pri brzini od 83,36 km/h
  • Pri pritisku od 1,38 Bar-a, akvaplaning se može dogoditi pri brzini od 74,51 km/h.

Za akvaplaning se slobodno može reći da je podmukla pojava koja je pri tome zaista, ali zaista opasna i nipošto što je ne treba potcenjivati. Čak i istrenirani, profesionalni vozači retko kad uspevaju da iskontrolišu motocikl u ovakvim uslovima. Zato apelujemo da nikad ne potcenjujete jaku kišu. Vožnja po kiši i u uslovima kada voda ne stoji na putu je nešto sasvim drugo, ali se uvek čuvajte vode koja stoji na putu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.