NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakKoliko stare moto gume smeju da budu? (istina o DOT-u)

Koliko stare moto gume smeju da budu? (istina o DOT-u)

-

Kada dođe trenutak kupovine guma, često se povede polemika o tome koliko stare moto gume smeju da budu, a da se i dalje smatraju novim. Tu obično započne žučna rasprava koja se uglavnom završi na iznošenju iskustava. Ali šta je zapravo istina? Koliko stare gume smemo da koristimo i od čega zavisi da li će guma pružiti iste performanse posle nekoliko godina stajanja u magacinu? Šta kažu proizvođači guma o tome? Hajde da vidimo.

Proizvođači guma proizvode relativno velike serije guma koje se najviše prodaju. Prilikom proizvodnje se uzima u obzir činjenica da se neće sve gume prodati istog trenutka i da će morati neko vreme da provedu u magacinima.

Osim toga, proizvođači guma su svesni da ne prelaze svi vozači veliki broj kilometara tokom godine. Zato se tokom proizvodnje vodi računa o tome da guma izdrži određeni vremenski period pre nego što performanse guma počnu da opadaju.

Ipak, postoji niz zahteva koje moraju da se ispune kako bi guma zadržala svoje karakteristike tokom skladištenja. U daljem tekstu ćemo pričati samo o novim gumama, odnosno gumama koje nikad nisu montirane na točkove. Postoji razlika u održavanju i veku trajanja između guma koje su montirane i onih koje nikad nisu montirane na felnu.

Da li kupovati gume sa starijim DOT-om?

Koliko stare moto gume smeju da budu? Foto: Pirelli

Verovatno svi znate šta DOT oznaka predstavlja, ali za svaki slučaj da ponovimo: DOT je oznaka za datum proizvodnje gume. Prema zakonu, svaka guma mora da poseduje DOT oznaku, osim ako je reč o izuzetno starim gumama. DOT oznaka je ispisana u vidu četiri broja, npr. 3219 gde boj 32 označava broj nedelja u godini, a 19 godinu proizvodnje. DOT 3219 znači da je guma proizvedena u 32. nedelji 2019. godine.

A koliki je zvaničan rok trajanja gume?

Zanimljivo je da u prospektima proizvođača guma nećete pronaći nešto poput roka trajanja guma jer proizvođači guma pretpostavljaju da se sve gume propisno skladište. Neki proizvođači pak propisuju da se guma tretira kao nova ukoliko je stara do 5 godina.

Šta podrazumeva propisno skladištenje guma?

Da bi guma i posle nekoliko godina imale iste karakteristike kao i nova guma,  strogi uslovi skladištenja te gume moraju biti ispunjeni. Proizvođači guma svakom uvozniku daju stroge smernice skladištenja koje uvoznici moraju da poštuju.

Gume se moraju držati na stabilnoj temperaturi koja nipošto ne sme biti veća od 50° celzijusa.  Temperatura ne sme biti ni niža od 5° celzijusa, a idealno je da temperatura u skladištu iznosi 10 – 25° celzijusa. Prostorija u kojoj se gume drže mora imati ventilaciju, ali gume ne smeju da budu izložene sunčevim zracima. Naime, gume su osetljive na UV zrake i zato treba da se čuvaju van domašaja svetlosnih zraka.

Foto: Pirelli

Sad sigurno misliti da je to glupost jer kako onda gume izdrže kada ih vozimo po sunčanom vremenu? To je tačno, ali sada pričamo o uslovima u kojim gume i nakon određenog vremena moraju da ostanu identičnih karakteristika i performansi kao kada su izašle iz fabrike. Iz tog razloga se čuvaju u zamračenim prostorijama koje su osvetljene uglavnom samo veštačkim osvetljenjem.

Prostorija u kojoj se gume skladište mora da bude suva, ne sme da bude vlažna i ne sme da bude prisutan izvor ispuštanja ozona. Ozon je još jedan faktor koji utiče na dugotrajnost guma. Tako da u prostoriji gde se skladište gume, ne smeju da se nađu uređaji poput kompresora, frižidera, agregata i slično.

U skladištu se gume moraju držati na policama tako da stoje u vertikalnom položaju. Gume nipošto ne sme da se postave horizontalno i da se poređaju jedna na drugu jer to može izazvati deformacije guma. Proizvođači dozvoljavaju i horizontalni način slaganja guma, ali maksimalni vremenski period u kojem gume mogu stajati u tom položaju iznosi 4 nedelje.

Koliko stare gume smeju da budu?
Propsino skladištenje guma Foto: Metzeler

Šta je sa gumama koje su starije od 5 godina ili koje nisu skladištene na način koji je propisan?

Ukoliko gume nisu skladištene pravilno, postoji velika verovatnoća da su takve gume vremenom izgubile nešto od svojih performansi. Ne mora nužno  da znači da su te gume loše, ali ukoliko kupujete gume sa DOT-ovima starijim od 5 godina vodite računa da su te gume kupljene od ovlašćenih prodavaca i zastupnika koji na propisan način skladište gume.

Kako da znam od koga da poručim gume?

 Često se dešava da na oglasima pronađete prodavce koji prodaju nove gume sa starijim DOT-ovima po znatno nižim cenama. Trudite se da gume uglavnom kupujete od specijalizovanih firmi koje se bave prodajom guma i moto opreme. Kupovina od fizičkih lica koja se ne bave samo prodajom guma često sa sobom nosi rizik.

Pravna lica i prodavnice koje se bave prodajom guma, kao i ovlašćeni uvoznici moraju da ispune propise skladištenja guma. Osim toga, ukoliko guma ima bilo kakav deformitet ili problem, uvek možete da reklamirate gumu kod prodavca, što nije slučaj kada kupujete gumu od fizičkih lica.

Rezime cele priče je da su gume sa starijim DOT-ovima bezbedne ukoliko su pravilno skladištene. Konkretno, mi se pridržavamo preporuke da su gume do 5 godina starosti bezbedne za vožnju.

Ukoliko imate iskustva sa novim gumama koje imaju stariji DOT ili jednostavno želite da ostavite komentar na tekst, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.