October 29, 2020
Naslovna Garaža Dainese air-bag pametna jakna

Dainese air-bag pametna jakna

-

Dainese svake godine unapređuje bezbednost vozača, a najnoviji deo opreme za svakodnevnu vožnje je Dainese air-bag pametna jakna. Air-Bag tehnologija primenjuje se odavno u motociklizmu, ali se trenutno uglavnom koristi za trkače i moto sport. Postoje razne specijalne moto jakne koje sadrže air-bag sistem, ali iz raznih razloga takve jakne prosto nisu postale popularne i masovne. Danas iz Dainese –a stiže tehnologija koja može da postane dostupna svakom vozaču i koja se lako postavlja na bilo koju jaknu. Radi se o novom proizvodu koji nosi naziv Dainese Smart Jacket ili na srpskom, Dainese „pametna jakna“. 

„Mozak“ jakne je komplikovani algoritam koji prikuplja podatke sa sedam senzora postavljenih u jakni.  Sa tih senzora elektronska jedinica u jednoj sekundi analizira oko 1.000 podataka koji stižu do nje. Zatim na osnovu algoritma zaključuje da li je vozač u opasnosti ili ne, odnosno da li treba da se aktivira.  

Dainese air-bag pametna jakna

Za razliku od prethodnih air-bag jakni koje nisu imale mogućnost ventilacije, Daineze pametna jakna omogućava da vazduh prolazi do vozača.  

Dobra vest je i da je jakna vodootporna, pa može da se nosi u svim vremenskim uslovima. Kada je u upotrebi, jakna može da bude u stanju pripravnosti 26 sati koliko može da izdrži baterija koja je odgovorna za napajanje elektronske jedinice. 

Dainese jakna

Jakna se lako pakuje i može da stane u ranac ili čak u prostor ispod sedišta. Dobra stvar je i to što ne morate da se otarasite svoje omiljene jakne, već možete samo da obučete pametnu jaknu ispod ili preko vaše trenutne jakne. 

Cena Daineze pametne jakne iznosiće oko 599 EUR za tržište Evrope. Možda se to čini skupo, ali ako budete u situaciji da vam zatreba, bićete zahvalni što ste je priuštili sebi.  

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se