May 17, 2022
NaslovnaMoto SportDakar 2020 Jedanaesta etapa - Kvintanilja do još jedne pobede

Dakar 2020 Jedanaesta etapa – Kvintanilja do još jedne pobede

-

Današnja jedanaesta etapa Dakar relija dužine 744 km sa specijalom od 379 km. Etapa nije bila zahtevna što se navigacije tiče, ali je bilo potrebno savladati dine sa dubokim peskom.

Podred dubokog peska vozači su morali pametno da voze kako bi tokom etape uštedeli što više goriva. U ovim uslovima najbolje se snašao vozač Husqvarne, Pablo Kvintanilja koji je zabeležio još jednu pobedu. Kvintanilja je startovao sa devete pozicije, ali se ubrzo probio na vodeću poziciju.

Pred kraj etape sustizao ga je Matijas Valkner na KTM -u. Do kraja je Kvintanilja uspeo da trijumfuje na današnjoj etapi sa svega 9 sekundi prednosti u odnosu na Valknera. Treće mesto osvojio je Lukiano Benavides, takođe na KTM -u.

Dakar Jedanaesta etapa
Pablo Kvintanilja, Dakar, Jedanaesta etapa Photo DPPI

Vodeći u generalnom plasmanu, Riki Brabek izgubio je dosta vremena tokom današnje etape i završio je na desetoj pozicji, 11 minuta i 48 sekundi iza Kvintanilje. Brabeku na ruku ne ide ni to što je upravo pobednik etape Kvintanilja ujedno i drugoplasirani u generalnom poretku. Sa ovim zaostatkom Brabekova prednost je gotovo prepolovljena i sada iznosi 13 minuta i 56 sekundi.

Brabekova prednost je i dalje velika, ali će na sutrašnjoj, poslednjoj etapi imati veliki pritisak da doveze Hondu do titule posle dugačke pauze.

Riki Brabek, Dakar, Jedanaesta etapa Photo DPPI

Najbrža žena na ovogodišnjem Dakar reliju u kategoriji motocikala i dalje je Laia Sanz. Ona je današnju etapu završila na 17. poziciji, 23 minuta i 52 sekunde iza Kvintanilje. Laia Sanz trenutno je 17. i u generalnom poretku vozača.

Dakar Jedanaesta etapa
Laia Sanz, Dakar, Jedanaesta etapa Foto: GASGAS press

Naš jedini predstavnik na Dakar reliju Gabor Sagmajster etapu je završio na 93. poziciji sa zaostatkom od 3 časa 54 minuta i 17 sekundi za pobednikom etape.

Sutrašnja etapa ujedno je i poslednja etapa ovogodišnjeg Dakar relija.

Generalni plasamn vozača posle jedanaeste etape:

1 RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
2 PABLO QUINTANILLA ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING + 00H 13′ 56”
3 TOBY PRICE RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 22′ 34”
4 MATTHIAS WALKNER RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 29′ 53”
5 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 + 00H 32′ 36”
6 LUCIANO BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 35′ 18”
7 JOAN BARREDA BORT MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 + 00H 45′ 09”
8 FRANCO CAIMI MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM + 01H 39′ 14”
9 SKYLER HOWES KLYMCIW RACING + 01H 59′ 29”
10 ANDREW SHORT ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING + 02H 06′ 36”

90. GABOR SAGHMEISTER SAGHMEISTER TEAM + 29H 29′ 48”

Za diskusiju o ovogodišnjem Dakar reliju predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Bjbikers časopis

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.