NaslovnaMoto SportDakar 2020 Deveta i deseta etapa - Honda sve bliža pobedi

Dakar 2020 Deveta i deseta etapa – Honda sve bliža pobedi

-

Juče i danas vožene su deveta i deseta etapa ovogodišnje Dakar relija. Obe etape protekle su u borbi fabričkih vozača KTM -a, Honde i Husqvarne za plasman u generalnom poretku. Husqvarna je juče uspela da se umeša i odnese pobedu na etapi, što im je donelo drugo mesto u generalnom poretku.

Deveta etapa, pobeda za Kvintanilju

Deveta etapa protekla je u čudnom raspoloženju, jer su vozači još u mislima imali tragediju u kojoj je poginuo Paulo Gonsales. Zbog ove tragedije, osma etapa u kategoriji motocikala i kvadova nije ni vožena.

Etapa od Wadi Al Dawasira do Haradha iznosila je 886 km, od kojih je specijala vožena u dužini od 410 km. Pablo Kvintanilja na maestralan način odvezao je ovu deonicu koja nije bila nimalo laka, jer su se vozači ponovo susreli sa kamenjem. Kvintanilja je već od 266. km preuzeo vođstvo, koje je zadržao do kraja.

Dakar 2020 Deveta i deseta etapa
Pablo Kvintanilja, Dakar, Deveta i deseta etapa Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

Tobi Prajs disao je za vratom Kvintanilji veći deo etape, ali je na kraju morao da se zadovolji drugom pozicijom, 1 minut i 54 zaostatka za Kvintaniljom. Treće mesto na etapi odneo je Bareda na Hondi, pa smo tako na ovoj etapi imali tri različita proizvođača na prve tri pozicije.

Gabor Sagmajster devetu etapu završio je na 101. poziciji sa 2 časa 44 minuta i 20 sekundi zaostatka za pobednikom etape.

Deseta etapa, trijumf Barede

Današnja deseta etapa bila je predviđena da se vozi u dužini od 608 km, sa specijalom dužine 534 km. Međutim, vozačima je na ovoj etapi veliki problem predstavljalo snalaženje sa navigacijom i pronalaženje ruta, što je za posledicu imalo veliki broj zalutalih vozača. Vozače su zatim morali da navode helikopteri. Zbog angažovanosti helikoptera, organizator je bio prinuđen da skrati etapu iz razlog što nije bilo dovoljno raspoloživih helikoptera za intervenciju u slučaju povrede vozača. Iz ovog razloga, etapa je skraćena na 379 km.

Na ovoj skraćenoj etapi najbolje se snažao Hondin vozač, Žoan Bareda koji je trijumfovao na etapi sa 1 minut i 7 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Riki Brabeka. Brabek je uspeo još jednom da uveća prednost u generalnom poretku i sada njegova prednost iznosi velikih 25 minuta i 44 sekunde u odnosu na drugoplasiranog Kvintanilju.

Dakar 2020 Deveta i deseta etapa
Dakar Deveta i deseta etapa, Žoan Bareda, Honda Photo Florent Gooden / DPPI

Treće mesto na etapi pripalo je Benavidesu, pa je tako Hondina fabrička ekipa završila na pozicijama jedan, dva i tri.

Gabora Sagmajster etapu je završio na 94. poziciji, 1 sat 37 minuta i 49 sekundi za pobednikom.

Do kraja Dakar relija ostalo je još dve etape, a generalni plasman vozača posle desete etape izgleda ovako:

1 RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020
2 PABLO QUINTANILLA ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING + 00H 25′ 44”
3 JOAN BARREDA BORT MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 + 00H 27′ 09”
4 TOBY PRICE RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 28′ 33”
5 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 + 00H 41′ 31”
6 MATTHIAS WALKNER RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 41′ 32”
7 LUCIANO BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY TEAM + 00H 44′ 18”
8 SKYLER HOWES KLYMCIW RACING + 01H 43′ 21”
9 FRANCO CAIMI MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM + 01H 43′ 57”
10 STEFAN SVITKO SLOVNAFT RALLY TEAM + 02H 02′ 10”

90 GABOR SAGHMEISTER SAGHMEISTER TEAM + 25H 47′ 19”

Za diskusiju o ovogodišnjem Dakar reliju predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Bjbikers časopis

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.