October 29, 2020
Naslovna Moto Sport WSBK predsezonska dešavanja na stazi i van staze

WSBK predsezonska dešavanja na stazi i van staze

-

Polako odbrojavamo dane do prve runde WSBK šampionata koja će se voziti na stazi Filip Ajlend u Australiji od 28. februara. Pre početka novih testova i sezone, valja se osvrnuti na predsezonska dešavanja kako na stazi, tako i van staze.

Prošle godine Alvaro Bautista učinio je zanimljivim prvi deo sezone, a prema svemu sudeći ova sezona mogla bi da bude i jedna od najzanimljivijih i najkonkurentnijih u poslednjih nekoliko godina.

Kako bismo upotpunili priču, proći ćemo kroz dešavanja u svim jačim ekipama koje će ove godine nastupati u WSBK šampionatu.

Fabrička Kawasaki ekipa spremna za odbranu titule

Krećemo od fabričke Kawasaki ekipe, čiji vozački sastav je promenjen za sezonu 2020. Rea je dobio novog timskog kolegu. Umesto Leona Haslama, koji nije sasvim ispunio očekivanja, u redove Kawasaki ekipe došao je Aleks Louz. Louz je došao iz Yamahe posle obaveštenja da mu Yamaha neće produžiti ugovor jer će na mesto Louza doći Toprak Razgatlioglu.

Aleks Louz je uspeo da nađe najbolje moguće mesto u konkurentnoj Kawasaki ekipi. Sa druge strane, može se reći i da je Kawasaki dobro prošao angažovanjem Louza. Louz je proše sezone stajao devet puta na pobedničkom podijuma, a u generalnom plasmanu završio je na odličnom trećem mestu.

Na testu održanom na Herezu bilo je očigledno da se Louz brzo prilagođava na Kawasaki ZX10RR. Prvog i drugog dana testa postavio je četvrto najbrže vreme. Tokom testa Louz je uglavnom prilagođavao položaj na motociklu i vozio je simulacije trke uz neke manje modifikacije na motociklu. Tokom kraja drugog dana Louz je imao manji pad. Zbog tog pada nije imao priliku da postavi brzi krug na mekšim gumama.

WSBK predsezonska dešavanja
Aleks Louz na Kawasaki -ju ZX10RR WSBK predsezonska dešavanja

Džonatan Rea odradio je odličan test na Herezu, završivši oba dana testa kao najbrži vozač. Pre Hereza, održan je privatni test na Aragonu na kom je vreme malo pokvarilo test. Na tom testu Rea nije bio brži tokom oba dana, ali svakako imao odličan ritam.

Rea je na Herezu radio na upoređivanju određenih podešavanja motocikla, kao i na privikavanju korišćenja zadnje kočnice preko poluge na upravljaču koja se dozira palcem leve ruke. Osim toga, Kawasaki i Rea testirali su drugačija podešavanja kočenja motorom.

Krajem prošle nedelje Rea je dao zanimljivu izjavu da postoji mogućnost da će se povući na kraju sezone. Kawasaki i Rea imaju ugovor do kraja 2020. godine. Rea je izjavio da će razgovarati sa čelnicima Kawasakija u vezi dalje trkačke karijere. Čak iako ne nastavi sa trkanjem, Rea je izjavio da bi voleo da ostane deo Kawasaki ekipe.

WSBK predsezonska dešavanja
Džonatan Rea, Kawasaki ZX10RR

Ćavi Fores se vratio u WSBK šampionat

Posle sezone odsustva i avanture u BSB šampionatu, ove godine ponovo ćemo gledati Foresa u WSBK šampionatu. Ćavi Fores se vratio u WSBK šampionat i to u Pućeti ekipu u kojoj će imati težak zadatak da popuni mesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom Razgatlioglua koji je Pućeti ekipi donosio pobede i podijume.  Fores je talentovan vozač i nema sumnje da će pružiti dobre trke.

WSBK predsezonska dešavanja
Ćavi Fores

Reding se odlično snašao na Panigale V4R –u

Jedan od vozača koje smo čekali da vidimo kako će se snaći je i Skot Reding. Ducati je doveo Redinga posle najave Bautiste da će preći u Hondu. Reding je 2019. godine osvoji BSB šampionat upravo na Panigale V4R –u. Prve testove Reding je iskoristio na privikavanje, naročito na elektroniku i kontrolu proklizavanja, pošto se u BSB šampionatu vozi bez pomaganja elektronike.

Na testu na Aragonu Reding je prvog dana postavio najbrže vreme, što je iznenadilo sve, ali i obradovalo Ducati ekipu. Na Herezu Reding je drugog dana testa postavio peto najbrže vreme, 1 sekundu zaostatka za Reom. Reding je radio na podešavanju elektronike i na traženju boljeg prijanjanja zadnje gume. Biće zanimljivo pratiti Redingov napredak, naročito na testu na Filip Ajlendu koji se vozi neposredno pred trku.

WSBK predsezonska dešavanja
Skot Reding, Ducati Panigale V4R WSBK predsezonska dešavanja

Čaz Dejvis završio je sezonu u relativno dobroj formi. Mada se i na testovima na Herezu i Aragonu čini da Dejvis nije još uvek uspeo da se potpuno prilagodi Panigale V4R. Na testovima je Dejvis radio na pronalaženju dobrog balansa i osećaja na motociklu. Dejvis je drugi dan testa završio na devetoj poziciji, a malo je zabrinjavajuće i to što je bio sporiji od svog timskog kolege Skot Redinga. Mada, vremena sa testova ne moraju ništa da znače i pravo merilo konkurentnosti biće prva trka.

Čaz Dejvis
Čaz Dejvis, Ducati Panigale V4R WSBK predsezonska dešavanja

Yamaha u dobroj formi, Razgatlioglu se brzo prilagodio

Može se slobodno reći da je Yamaha dobila veliko pojačanje u vidu Topraka Razgatlioglu koji je prosto oduševljavao svojim briljantnim vožnjama u prošloj sezoni. Yamaha je imala pravu sreću što se Razgatlioglu odlučio da pređe u Yamahu.

Zapravo, Kawasaki je sam gurnuo Razgatlioglua u redove Yamahe. Razgatlioglu se naljutio na Kawasaki tokom trke 8 sati Suzuke kada ga nisu pustili da vozi. Ostatak WSBK sezone Razgatlioglu je vozio fantastično. Rea je nekoliko puta morao da se bori sa Turčinom, a nekoliko duela je Rea i izgubio.

Razgatlioglu se odlično prilagodio Yamahi. Na Herezu je prvog dana testa postavio drugo najbrže vreme, dok je drugog dana bio nešto sporiji. Yamaha R1 bi mogla odlično da odgovara Razgatliogluu budući da voli motocikle koji pružaju dobar osećaj prednjeg kraja. Daleko od toga da Kawasaki ZX10RR nije dobar što se tiče pružanja osećanja prednjeg kraja, ali je Yamaha R1 za nijansu bolja po tom pitanju. Razgatlioglu će jedino morati da radi na čuvanju zadnje gume, pošto je prethodne dve sezone to bila jedna od boljki Yamahe.

Tokom testa Razgatlioglu je radio upravo na boljem prijanjanju zadnjeg točka i smanjenju proklizavanja na izlasku iz krivina.

WSBK predsezona
Toprak Razgatlioglu, Yamaha R1

Mihael Van der Mark nastavio je sa razvojem Yamahe R1 i pripremama za novu sezonu. Van der Mark je bio i više nego dobar tokom prethodne sezone, ali ga je povreda na Mizanu omela da završi među tri najbolja vozača u šampionatu. Na Herezu je Van der Mark radio na problemu smanjenja proklizavanja zadnjeg točka na izlasku iz krivina. Osim toga, Van der Mark je dobio i novog glavnog šefa mehaničara sa kojim se konsolidovao tokom testa na Herezu i Aragonu.

WSBK predsezonska dešavanja
Van der Mark, Yamaha R1 WSBK predsezonska dešavanja

Na Herezu je veoma brz bio i Loris Baz za Ten Kate ekipu. Baz je drugog dana testa imao drugo najbrže vreme. Ove sezone možemo očekivati više od Baza, budući da je prethodnu sezonu startovao tek od sredine sezone.

Loris Baz
Loris Baz, Ten Kate ekipa, Yamaha R1

Od ove sezone na stazi ćemo imati dva nova vozača koji će voziti za GRT Yamaha ekipu. Za GRT će voziti Federiko Karikasulo i Garet Gerlof. Oba vozača su testove iskoristili za privikavanje na nove motocikle.

BMW u novom vozačkom sastavu

BMW nastavlja sa razvojem S1000RR -a. Prošla sezona je bila sezona razvoja motocikla i uhodavanja ekipe, a od ove sezone BMW će zasigurno očekivati bar da se redovno bori za podijume. Pored Tom Sajksa za BMW će od ove sezone voziti i Judžin Laverti.

U BMW ekipi radili su na testiranju novih delova, prvenstveno elektronike, ogibljenja i ergonomije. Međutim, još nema informacija o tome da li će BMW raditi poboljšanja agregata, jer se nekako čini da su prošle sezone gubili vreme na pravcima.

Laverti je prvi dan proveo na prošlogodišnjoj verziji S1000RR -a, a drugog dana je prešao na verziju za ovu sezonu. Laverti je hvalio šasiju i izjavio da je BMW S1000RR jedan od najupravljivijih motocikala koje je ikad vozio.

WSBK predsezona
Judžin Laverti, BMW S1000RR

Tom Sajk je radio na smanjenu trošenja zadnje gume tokom trke. Kako bi smanjili potrošnju guma, BMW i Sajks su testirali drugačija podešavanja šasije i elektroniku. Sajks je posle testa izjavio da je veoma zadovoljan testu i da se raduje sledećem testu i početku sezone, jer smatra da bi ove sezone mogli da budu konkurentni.

WSBK predsezona
Tom Sajks, BMW S1000RR WSBK predsezonska dešavanja

Pirelli testirao nove komponente guma

Nisu samo ekipe testirale nove delove i motocikle. Pirelli je iskoristio test na Herezu kako bi isprobao ponašanje novih komponenti guma koje planira za ovu sezonu.

Honda odsustvovala sa zvaničnih testova

Kao i prethodne sezone, Honda je i ove godine rešila da preskoči sve zajedničke testove i odlučili su se da testove odrade na privatnim stazama samostalno. Tako smo i ove sezone ostali uskraćeni za informacije o Hondinoj ekipi. Svi željno iščekujemo da vidimo CBR1000RR-R SP na stazi u rukama Alvara Bautiste i Leona Haslama.

Sledeći test vozi se za par dana na stazi Herez, odnosno 22. i 23. januara, a odmah zatim se ekipe sele na Portimao. Test na Herezu i Portimau biće privatni testovi, a prvi zvanični test u ovoj godini održaće se 24. i 25. februara na Filip Ajlendu.

Ako želite da se priključite diskusijama o moto sportu, predlažemo da posetite naše moto sport teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se