December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati predstavio snažniji i lakši Diavel V4

Ducati predstavio snažniji i lakši Diavel V4

-

Ducati polako šalje svoje V2 agregate u penziju i menja ih za sada već dokazani V4. Poslednji u nizu Ducati modela koji su dobili V4 agregat je i Diavel V4 koji će od sada biti još snažniji i lakši.

Diavel je poslednji put veće izmene dobio 2019. godine sa V2 1260 agregatom. Budući da su prošle cele tri godine bez većih promena (osim estetksih) došlo je vreme da Ducati ponovi Diavel. Recept je prepisan sa uspešnijih i popularnijih modela poput Panigale V4 i Multistrade V4. Što znači da Diavel V4 deli mnoga tehnička rešenja.

V4 Granturismo agregat

Za pokretačku jedinicu uzet je već pomenuti V4 Granturismo agregat radne zapremine 1.158 cm3. Skoro identičan agregat pokreće Multistradu V4 i Diavel V4, sa tim da agregat ugrađen u Diavel isporučuje za nijansu manje snage nego onaj u Multistradi V4. Maksimalna snaga iznosi 168 KS na 10.750 O/Min, a po pitanju obrtnog momenta Diavel V4 je nešto bolji nego Multistrada V4 i ima za 0,5 Nm veći obrtni moment, odnosno 126 Nm na 7.500 O/Min.

Jedna stvar koja bi mogla da obraduje buduće vlasnike Diavel V4 modela je informacija da je Ducati sa ovim agregatom produžio servisni interval provere ventila na impresivnih 60.000 km. Dalje uštede Ducati je napravio i po pitanju potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, ali i po smanjenju toplote sa zadnjeg cilindra. Prilikom vožnje po gradu ili pri malim brzinama zadnji cilindri se isključuju i samo dva prednja cilindra su zadužena za rad.

Ducati Diavel V4
Foto: Ducati

Impresivna je i brojka da je Diavel V4 sposoban da od 0 – 100 km/h stigne za ispod 3 sekunde!

Šasija bez šasije i 13 kg manja masa

Ducati je Diavel V4 podvrgnuo opasnoj dijeti. Samo na agregatu je napravljena ušteda od 5 kg, a ostalih 8 kg manje (Diavel V4 je za 13 kg lakši od prethodnog Diavela 1260) uštedeli su tako što su izbacili klasičnu šasiju. Odnosno, poput Panigale serije, Diavel V4 poseduje monokok šasiju. Prednji deo motocikla se kači na prednji blok cilindara, zadnja viljuška na blok motora i pod ram na zadnji deo agregata. Tako je agregat noseći element šasije.

Napred je postavljena obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm koja je potpuno podesiva kao i zadnji amortizer koji ima za 15 mm duži hod. Budući da je i pored dijete masa motocikla i dalje na velikih 236 kg (sa svim tečnostima), ugrađene su Brembo Stylema kočione čeljusti i diskovi prečnika 330 mm napred i disk prečnika 265 mm pozadi sa dvoklipnom kočionom čeljusti.

Ducati Diavel V4
Foto: Ducati

Visina sedišta postavljena je na niskih 790 mm, a u odnosu na prehodnu generaciju, na novom Diavelu upravljač je postavljen za 20 mm bliže vozaču.

Elektronike taman koliko treba

Srećom, Ducati nije ugradio previše elektronike na Diavel V4 koji će biti pravi mišićavi kruzer sa elektronskim pomagalima sasvim dovoljnim da se motocikl prilagodi svim uslovima vožnje. Postoje 3 režima isporuka snage i 4 režima vožnje (Sport, Touring, Urban i Wet).

Nova je i TFT instrument tabla dijagonale 5″ na kojoj su prikazane sve informacije i nudi povezivanje sa pametnim telefonom putem Bluetooth veze, kao i odgovaranje na pozive, prikaz obaveštenja o porukama, itd. Postoji i mogućnost “turn-by-turn” navigacija, ali je za tu opciju potrebno dodatno doplatiti.

Ducati Diavel V4
Foto: Ducati

Veće performanse – veća cena

Diavel V4 će dolaziti u dve boje, klasičnu Ducati crvenu, kao i u moćnoj crnoj boji. Povećanje performansi i novi model prati i veća cena. Tako će Ducati Diavel V4 za tržište Evrope koštati od oko 23.500 eura. Doduše za veću cenu kriva je i inflacija koja poksupljuje sve artikle u svetu.

Sve u svemu, lepo je videti novi Diavel koji već dugo ima svoje ljubitelje kojim će se nove promene verovatno itekako dopasti, a Ducati je uspeo da napravi novi, još mišićaviji kruzer.

Za komentare i utiske o Ducati Diavel V4 modelu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.