May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaDucati Multistrada V4 - Postoje li granice?

Ducati Multistrada V4 – Postoje li granice?

-

Stara dvocilindrična Ducati Multistrada 1260 odlazi u istoriju i na njeno mesto dolazi dugo očekivana Ducati Multistrada V4. Odnosno, Ducati je izbacio tri verzije: Multistradu V4, V4S i V4S Sport. U današnjem tekstu u fokusu biće Multistrada V4. Ducati je za ovaj model izvukao sve asove iz rukava, pa tako Multistrada V4 dolazi sa radarom i mnogim elektronskim pomagalima od kojih neke do sad nismo viđali na motociklima.

Ducati nam već neko vreme daje na kašičicu određene podatke, a sada je i potpuno predstavljen celokupan motocikl sa svim pratećim detaljima i novotarijama sa kojim dolazi.

Foto Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Netipičan agregat za Ducati i servisni interval ventila na 60.000 km

Jedna od najvećih promena je sam agregat, odnosno njegova konfiguracija. Ducati je i na Multistradi rešio da napusti koncept dvocilindričnog agregata, te nova Multistrada V4 nosi V4 agregat radne zapremine od 1.158 cm3. Novina na ovom agregatu je ugrađivanje opruga za zatvaranje ventila, što produžava servisni interval ventila na 60.000 km. Interval za zamenu ulja je na 15.000 km, što čini da Multistrada V4 bude pravi touring motocikl, ali sa sportskim srcem jer agregat isporučuje snagu od 170 KS (125 kW) pri 10.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 125 Nm pri 8.750 O/min.

Ducati V4 Granturismo
Copyright : PERPETUAL RIGHTS, Ducati Press

Ducati je ranije detaljno predstavio ovaj V4 agregat kojem je dao ime “V4 Granturismo”. Taj agregat smo do detalja opisali čim je predstavljen, tako da ga nećemo ponovo opisivati, već ukoliko vas zanimaju detalji agregata, možete ih pročitati ovde.

Monokok okvir i posebna pažnja usmerena na zaštitu od vetra i udobnost

Ducati je ovaj motocikl pravio sa idejom da bude potpuni paket “4u1”, u smisli da bude gradski, toruing, sportski i off road motcikl. Zato su pravili šasiju i ugradili ogibljenje koje će moći da kompenzuje sve stilove vožnje. Izbor je pao na monokok aluminijumsku šasiju, gde je sam agregat noseći element šasije.

Ogibljenje ima hod od 170 mm napred i 180 mm pozadi. Napred se nalazi potpuno podesiva prednja viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm, dok je pozadi takođe potpuno podesiv monoamortizer. Multistrada V4S i V4S Sport dolaze sa Ducati SkyHook elektronsko podesivim ogibljenjem.

Kako bi bila što agilnija u krvinama, Multistrada V4 ima međuosovinsko rastojanje od 1.567 mm, agregat je od tla postavljen na 220 mm. Suva težina motocikla iznosi 215 kg, a kada je spremna za put sa svim tečnostima, težina se penje na 240 kg. Sedište je moguće prilagoditi po visini u rasponu od 840 – 860 mm, kako bi se pronašao što bolji kompromis za udobnost. Zapremina rezervoara iznosi 22 litre, a deklarisana potrošnja iznosi 6,5 litara na 100 km.

Ducati Multistrada V4S
Foto Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Što se točkova tiče, napred se nalazi 19 inčni točak, a pozadi 17 inčni na koji su montirane Pirelli Scorpion Trail II gume u dimenzijama 120/70 ZR 19 napred i 170/60 ZR 17 pozadi.

Kočnice su prva stvar koja se razlikuje na verzijama V4, V4S i V4S sport.

Ducati Multistrada V4 poseduje radijalno postavljene Brembo monoblok četvoroklipne kočione čeljusti i dva polu-plutajuća diska prečnika 320 mm napred i Brembo dvoklipnu kočionu čeljust pozadi sa diskom prečnika 265 mm. Verzije V4S i V4S Sport poseduju Brembo M50 kočione čeljusti napred sa kočionim diskovima prečnika 330 mm.

Ducati ističe da je posebno vodio računa o položaju vozača na motociklu i njegovoj udobnosti i komforu. Centralna pozicija motocikla prilično je ravna, a silueta motocikla prilagođena je i vožnji u stojećem položaju, u slučaju off road vožnje. Poseban akcenat stavljen je na aerodinamiku i zaštitu vozača od vetra. Vetrobran je podesiv i podešavanje je moguće obaviti samo jednim prstom ruke. Sa strane se nalaze dva deflektora vetra, specijalna pažnja poklonjena je i dizajnu štitnika ruku. Na ovaj način je Ducati pored zaštite od vetra rešio i problem buke koji se tom prilikom javlja.

V konfiguracija agregata ume da stvara neprijatnu toplotu prilikom vožnje u toplijim mesecima, ali Ducati poručuje i da je taj problem rešen. Za to ćemo morati da se uverimo prilikom testova, ali ćemo im za sad verovati na reč.

Od elektronike poseduje sve, pa i nešto više od toga

Po pitanju elektronskih pomagala Ducati Multistrada V4, a naročito verzije V4S i V4S Sport poseduju sve što trenutno postoji od elektronike u svetu motocikala. Prvo da počnemo od Ducati kontrole proklizavanja (DTC), Ducati kontrole podizanja prednjeg točka (DWC), ABS sistema (koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom) to je što se tiče V4, verzije.

Ducati Multistrada V4
Foto Copyright : PERPETUAL RIGHTS

Multistrada V4S i V4S Sport poseduju osim već pomenutih pomagala i dodatne “stvarčice” poput SkyHook elektornski podesivog ogibljenja koje osim što omogućavaju da “na dugme” podešavate ogibljenje, takođe ima funkciju i da automatski podesi ogibljenje prema opterećenju motocikla, odnosno u zavisnoti od toga da li vozite sa suvozačem ili ne. Sem toga V4S i V4S Sport poseduje i “cornering lights” svetla koja se adaptiraju u zavisnosti od nagiba motocikla u krivini, a kao standardna oprema dolazi i pomoć pri startovanju na uzbrdici, odnosno Vehicle Hold Control sistem.

Ono što Multistrada u verziji V4 nema, a V4S i V4S Sport poseduje je i mali dodatni džojstik na levoj strani upravljača koji omogućuje lakše kretanje kroz meni. Takođe, V4S i V4S Sport nude mogućnost povezivanja motocikla i pametnog telefona putem Ducati Ride aplikacije što vam omogućava da koristite navigaciju na instrument tabli motocikla i time vas lišava nepotrebnog montiranja navigacije.

Najveća novina svakako je ugrađen radar koji pomaže adaptivnom tempomatu i sistemu detektovanja vožnje u mrtvom uglu. O ovom sistemu smo takođe detaljnije pisali ranije i kako ne bismo nepotrebno proširivali ovaj tekst, predlažemo da tekst o radaru pročitate ovde.

Sama instrument tabla ili bolje rečeno “mini računar” su još jedna od razlika na verzijama V4, V4S i V4S Sport. Multistrada V4 poseduje ekran prečnika 5″, dok V4S i V4S Sport imaju instrument tablu sa ekranom prečnika 6,5″. Na prednjem delu rezervoara nalazi se mali prostor za smeštanje pametnog telefona, a u sklopu prostora postoji i USB utičnica za punjenje uređaja.

Ducati je sa novom Multistradom V4, a naročito V4S i V4S Sport podigao lestvicu na viši nivo i doneo jedan od najnaprednijih putnih motocikala koji se trenutno mogu pronaći na tržištu. Cene za ove tri verzije još nisu poznate i verujemo da svi sa nestrpljenjem očekuju da ta informacija bude obelodanjena.

Za komentare i diskusiju o Multistradi V4, V4S i V4S Sport možete svratiti do naše teme na formu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.