December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaStiže Yamaha R9!

Stiže Yamaha R9!

-

Od kako je Yamaha izbacila R7, špekulisalo se da bi na tržište mogla da stigne i nešto jača YZF-R9. Kako se bliži EICMA sajam motocikala glasina postaju sve jače, tako da je izgleda samo pitanje trenutka kada ćemo ugledati YZF-R9.

Kao potvrdu tvrdnje da bi R9 mogla da se nađe u prodaji, dobili smo pre godinu dana kada je Yamaha pravima zaštitila ime YZF-R9 i R9 za svoje buduće motocikle. Od tada se ništa novo nije dogodilo na tom polju, a onda je Yamaha pre par nedelja zaštitila i logotip YZF-R9.

Budući da Yamaha u svojoj ponudi ima YZF-R125, YZF-R3, YZF-R7 i YZF-R1 koji su pandan modelima MT-125, MT-03, MT07 i MT10, nedostaje još samo YZF-R9 da se poistoveti sa naked bratom MT-09.

Zašto bi YZF-R9 mogao biti dobar pogodak Yamahe?

Sigurno se pitate gde Yamaha vidi budućnost u YZF-R9? Jednostavan odgovor bi bio – praktičnost i cena. YZF-R6 više ne može da se kupi kao homologovan model za ulicu, a kategorija 600-ki je praktično izumrela.

Zato bi YZF-R9 bio dobra zamena, prvo jer Yamaha već ima postojeći agregat koji razvija za MT-09, drugo što je snaga koju će potencijalno YZF-R9 imati biti približna onoj koju je imala R6. Osim toga, trocilindrični redni agregat je dobra podloga koja ima još prostora za unapređenje, dok se četvorocilindrične 600-ke došle do svog maksimuma u razvoju.

Postoji još jedna stvar, a to je da nova pravila supersport šampionata dozvoljavaju trociilindrične agregate veće radne zapremine, te možda Yamaha u budućnosti planira da R6 na trkačkoj stazi zameni sa R9.

Bilo bi lepo uskoro videti Yamahu R9 Foto: Yamaha

Ukoliko ste pak prosečan trackday vozač koji posećuje stazu, R9 bi i tu bio dobar izbor. Ne preterano skup motocikl sa agregatom koji ima lepu isporuku snage, odličan je recept za uživanje na stazi.

Yamaha je uvek bila poznata po dobrim šasijama, a u kombinaciji sa trocilindričnim agregatom, to bi mogao biti sasvim dobar motocikl. Jedina stvar koju bi Yamaha mogla da uradi je na polju ogibljenja, odnosno da odmah izbace verziju sa boljim ogibljenjem, poput onog na MT-09SP modelu.

Pošto u svakom segmentu mora da postoji običan i premijum motocikl, cenim da će i R9 dolaziti u običnoj i SP verziji.

Nebitno u kojoj će verziji zapravo doći, samo bi zaista bilo lepo da Yamaha uskoro na svetlost dana iznese YZF-R9. Ko zna, možda bude predstavljena već u naredne dve nedelje.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.