March 30, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHonda CBR1000RR-R SP 2022 - 30 godina Fireblade modela

Honda CBR1000RR-R SP 2022 – 30 godina Fireblade modela

-

Kada se u svetu motociklizma samo spomene reč “Fireblade” gotovo svi ljubitelji motocikala znaju da se radi o Hondinom superbajku. Prvi Fireblade nastao je 1992. godine i tada je postavio nove granice u konstrukciji motocikla. Radilo se o CBR900RR Fireblade modelu. Bio je to prvi motocikl iz superbajk kategorije čiji agregat je praktično ubačen u ram sportskog motocikla radne zapremine 600 cm3. Honda je oduvek bila opsednuta smanjenjem mase motocikla i konstantnim povećanjem performansi. Prošlo je 30 godina od prvog Fireblade modela, rad na unapređenju se i dalje nastavlja te je Honda za 2022. godinu pripremila novi i CBR1000RR-R Fireblade i CBR1000RR-R SP Fireblade.

Poslednja generacija CBR1000RR-R Fireblade serije napravljena je 2020. godine. Tada se Honda posle dužeg niza godina ponovo sa posebnom pažnjom posvetila pravljenju novog konkurentnog Fireblade modela. Da Honda misli ozbiljno dokazivala je i činjenica da su se ponovo vratili u WSBK šampionat kao fabrička ekipa.

Sa obzirom da je Honda uvek imala samo šampionske ambicije, nisu bili zadovoljni rezultatima ostvarenim 2020. i 2021. godine. Alvaro Bautista je tu i tamo osvajao podijume, ali je izostala titula svetstkog šampiona.

Zato se Honda odlučila da koristeći dvogodišnje iskustvo iz WSBK šampiona za 2022. godinu napravi i unapredi CBR1000RR-R Fireblade i CBR1000RR-R Fireblade SP.

Više snage na srednjim obrtajima i bolje ubrzanje

Prethodnoj generaciji CBR1000RR-R-a nije nedostajalo snage i serijski je jedan od jačih motocikala u svojoj kategoriji. Ono što je nedostajalo je snaga na srednjim obrtajima. Zato se Honda na novoj generaciji potrudila da unapredi tu slabu tačku.

Četvorocilindrični redni agregat sa četiri ventila po cilindru i dve bregaste osovine u glavi, koristi malo specifičan razvodni sistem. Bregaste se pogone preko zupčanika, a taj zupčanik pokreće lanas sa zupčanika radilice. Dakle, razvodni sistem ne ide klasično preko lanca, koji direktno pokreće bregaste, već ide prvo do zubčanika koji se nalazi između dve bregaste. Na taj način je skraćena dužina lanca i dobijen je nešto malo precizniji i pouzdaniji razvodni sistem.

Protok vazduha do agregata je optimizovan. Usis vazduha ide preko Ram-air sistema i glavnog usisnika na vazduh koji se nalazi u sredini prednjeg oklopa gde je i najveći otpor vazduha. Zatim vazduh ulazi u usisni tunel. Usisni tunel je sa leve, desne i gornje strane neravan kako bi izazvao turbulencije vazduha potrebne za što bolje punjenje cilindra. Te turbulencije unutar usisnog sistema ne utiču na ponašanje motocikla, već samo na dešavanja unutar agregata.

Honda CBR1000RR-R SP
Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Filter vazduha je takođe pretrpeo neke promene. Prednja ili ti “prljava” strana filtera je dizajnirana tako da brže propušta prečišćen vazduh ka zadnjoj čistoj strani filtera. Zatim vazduh nastavlja da se kreće kroz tunele koji su redizajnirani. Drugi i treći tunel su kraći za 15 mm. Vazduh zatim dolazi do usisnih kanala koji su postavljeni pod većim uglom ka komori za sagorevanje.

Sav vazduh prolazi kroz tela gasa prečnika 52 mm. Usisni ventili su prečnika 32,5 mm i postavljeni su pod uglom od 9°, dok su izduvni ventili prečnika 28,5 mm. Izduvni sistem je morao da bude redizajniran da bi ispratio promene na usisu. U saradnji sa Akrapovičem napravljen je ovalni poprečni presek izduvnih grana. Izduvni sistem je titanijumski i u kofiguraciji 4-2-1.

Samo srce agregata čine kovani klipovi izrađeni od A2618 aluminijuma, aveza između klipova i radilice je u vidu titanijumskih klipnjača. Inače, CBR1000RR-R koristi kratak hod unutar agregata, što objašnjava prilično visok broj obrtaja koji je agregat sposoban da postigne. Radi veće izdržljivosti bregovi bregastih osovina su tretirani DLC tehnologijom. Kompresioni odnos je povećan sa 13.2:1 na 13.4:1. Radi smanjenja širine agregata umesto za startovanje agregata preko radilice, agregat se pokreće preko glavne osovine kvačila. Kompaktnosti agregata doprinosi i smanjene udaljenosti između radilice, pomoćne osovine i glavne osovine menjača.

Honda CBR1000RR-R SP
Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Maksimalna snaga agregata je ostala identična kao na prethodnoj generaciji i iznosi 215 KS (160 kW) na 14.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 112 Nm na 12.500 O/min.

Ono što će doprineti još boljem ubrzanju je i činjenica da je zadnji lančanik veći i da umesto dosadašnja 40, sada ima 43 zuba.

Ogibljenje i kočnice glavna razlika između “običnog” i SP modela

CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP imaju identičnu aluminijumsku šasiju na koju se agregat kači na šest tačaka. Pod-ram je takođe aluminijumski kao i zadnja viljuška koja je identična onoj koju koristi ekskluzivni RC213V-S.

Honda je i na novoj generaciji napravile dve verzije Fireblade modela. Jednu “običnu” verziju i napredniju SP verziju. Glavna razlika između ove dve verzije je u ogibljenju i kočnicama.

Ogibljenje na Hondi CBR1000RR-R SP je Ohlins polu-aktivno elektronsko ogibljenje sa NPX prednjom viljuškom i čuvenim TTX36 zadnjim amortizerom. Ogibljenje se elektronski prilagođava preko tri režima koja vozač sam podešava prema svojim potrebama, a postoji i fabrički režim.

Honda CBR1000RR-R SP
Honda CBR1000RR-R SP koristi Ohlins ogibljenje i Brembo kočnice Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Dok se SP verzija oslanja na Ohlins ogibljenje, “obični” CBR1000RR-R napred poseduje Showa potpuno podesivu teleskopsku prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 120 mm. Pozadi se nalazi potpuno podesiv BFRC zadnji amortizer sa hodom od 136 mm.

Kočnice su još jedna stvar koja čini razliku između dve Fireblade verzije. SP poseduje fantastične Brembo Stylema radijalno postavljene kočione čeljusti i Brembo glavni kočioni cilindar. Kočioni sistem na prednjem kraju upotpunjuju dva diska prečnika 330 mm i debljine 5 mm. Pozadi se nalazi Brembo dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 220 mm.

Što se “obične” Fireblade verzije tiče, ona je opremljena Nissin radijalno postavljenim kočionim čeljustima i identičnim prečnikom diskova kao i SP verzija.

Honda CBR1000RR-R koristi Showa ogibljenje i Nissin kočnice Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Mala masa motocikla je nešto što je od samog početka krasilo sve Fireblade modele tokom 30 godina njihovog postojanja. Tako je i na novim CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP verzijama. Masa motocikla sa svim tečnostima iznosi samo 201 kg.

Unapređena aerodinamika

Pre nego što pređemo na novi aerodinamični paket, ukratko ćemo proći kroz elektronski paket.

Oba modela poseduju kontrolu proklizavanja koju Honda označava kao HSTC. Kontrola proklizavanja je na novoj generaciji poboljšana na osnovu inputa koje su dali vozači fabričke Honda ekipe iz WSBK šampionata. Unutar podešavanja kontrole proklizavanja možete prilagoditi devet nivoa osetljivosti, zatim se može podešavati motorno kočenje kao i isporuka snage.
Ridy-by-wire sistem je unapređen, odnosno unapređen je osećaj na ručici gasa. Opruga koja se nalazi u ručici gasa pruža drugačiji otpor kako bi osećaj prilikom doziranja gasa bio što prirodniji.

Za precizniju promenu stepena prenosa unapređen je i kvik šifter. Kontrola podizanja prednjeg točka je takođe deo standarnog paketa.

Instrument tabla dijagonale 5″ urađena je u sportskom maniru i pregledno nudi mnoštvo informacija i opcija za podešavanje.

Honda CBR1000RR-R SP
Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Aerodinamika je unapređena dodavanjem bočnik krilaca koja su integrisana u bočne oklope. Zahvaljući tome što su krilca integrisana i što ne štrče, Honda CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP izgledaju lepo i podsećaju na ona divna vremena kada aerodinamika nije mnogo kvarila izgled motocikala.

Dodatnoj lepoti CBR1000RR-R SP modela doprinose i grafike identične onim koju je koristio prvi CBR900RR Fireblade. Te grafike je Honda iskoristila na novoj generaciji CBR modela upravo kako bi obeležila trideset godina postojanja Fireblade modela. Grafike dolaze u limitiranom broju i samo na SP verziji.

Honda CBR1000RR-R SP
Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Glavni razlog zbog kojeg je Honda unapredila svoj superbajk motocikl je pohod na titulu u WSBK, ali i drugiim šampionatima širom sveta. Sa obizrom da su ove sezone pokazali napredak, verujem da će Honda sledeće sezone imati još bolju sezonu.

Što se tiče vožnje CBR1000RR-R-a na ulici, nema sumnje da novi Fireblade neće ostati nezapažen, a prethodne generacije na mnogim testovima pokazale su se kao najbolji superbajk modeli u uličnoj vožnji.

Cene za nove CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP modele još nisu poznate za naše tržište.

Za utiske i komentare o novim Honda CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP modelima možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.