NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMV Agusta 9.5 Lucky Explorer - Po uzoru na Cagiva Elefant

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer – Po uzoru na Cagiva Elefant

-

Adventure kategorija motocikala iz godine u godinu postaje sve popularnija i svi proizvođači se trude da uzmu svoj deo tog kolača. Na EICMA sajmu motocikala i MV Agusta je zakoračila u adventure svet prikazavši potpuno svoj adventure motocikl koji nosi oznaku 9.5 Lucky Explorer. Reč “potpuno” upotrebljena je iz razloga što je MV Agusta predstavila i manji 5.5 Lucky Explorer, koji nije čist MV Agusta motocikl, već je napravljen u saradnji sa Benelli-jem.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer je samostalno razvijan i predstavlja pravo osveženje na tržištu adventure motocikala, za razliku od pomenutog 5.5 Lucky Explorera koji je već gotov proizvod spakovan u MV Agusta dizajn.

Za inspiraciju prilikom dizajniranja 9.5 Lucky Explorer modela poslužio je Cagiva Elefant model koji je nekada davno nastupao na Dakar reliju i predstavljao je predvodnika tadašnjeg dual sport segmenta. Bilo je to doba kada je duvanska industrija i dalje smela da reklamira svoje proizvode u moto sportu. Otud potiču Lucky Explorer grafike, koje je MV Agusta vešto upotrebila da oplemeni svoj novi adventure.

Prilikom projektovanja motocikla, MV Agusta je za bazu koristila već postojeći agregat, prilagođen da pruži sve što je jednom adventuru potrebno. Osim agregata, posebna pažnja je posvećena i ogibljenju sa dugim hodom. Sve u svemu, radi se o pravom adv motociklu. U narednim redovima ćemo detaljno ogoliti 9.5 Lucky Explorer da vidimo šta se krije ispod oklopa.

Srce iz F3 800

MV Agusta se godinama unazad specijalizovala za trocilindrične redne agregate. Za potrebe 9.5 Lucky Explorer projekta uzet je agregat koji koristi i sportski F3 800, sa tim što je agregat dalje prilagođen kako bi ispunio zahteve adventure segmenta.

Prvo što je urađeno je povećanje radne zapremine. Prečnik i hod iznose 81 mm x 60,2 mm što je dovelo do radne zapremine agregata od 930,63 cm3. Trocilindrični agregat sa dve bregaste osovine u glavi i četiri ventila po cilindru potpuno je prilagođen da bude efikasan i dugotrajan.

Glava agregata je u potpunosti nanovo dizajnirana da prati povećanje radne zapremine, što podrazumeva i nove čelične usisne i izduvne venile, kovane klipove od legura aluminijuma i novu čeličnu radilicu. Zanimljivo je da je na ovom modelu zadržan koncept okretanja radilice suprotno od smera kretanja kazaljke na satu. Taj koncept se koristi na trkama radi smanjenja žiroskopskog efekta i bolje upravljivosti. Paljenje se odvija na 120° okretanja radilice i raspored paljenja iznosi 1-2-3. Kanali za protok rashladne tečnosti ulja su optimizovani da pruže što bolje podmazivanje i hlađenje. MV Agusta je to morala da prilagodi jer se adventure motocikli često na nepristupačnom terenu kreću u prvom ili drugom stepenu prenosa i na malim brzinama, te je dobro hlađenje ključno za dug radni vek agregata.

Odnosi u menjaču su prilagođeni tako da se maksimalno iskoriste snaga i obrtni moment. Maksimalna snaga iznosi 123 KS (90,5 kW) na 10.000 O/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 102 Nm na 7.000 O/min.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

Napajanje gorivom vrši se preko tri brizgaljke, po jedna na svakom cilindru i preko Mikuni tela gasa prečnika 47 mm.

Jedna zanimljiva stvar dolazi na polju kvačila. MV Agusta nudi verzije sa običnim kvačilom i sa automatskim Rekluse kvačilom. Rekluse kvačilo vam u principu omogućava da menjate brzine i krećete iz mesta bez upotrebe ručice kvačila. Znači – motocikl radi u leru, bez pritiskanja ručice kvačila samo ubacite u prvi stepen prenosa, ali motocikl još stoji. Čim pipnete gas, motocikl kreće. U principu se ponaša kao automobil sa automatskim menjačem.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer ima i više nego solidnu maksimalnu brzinu koja je deklarisana na 240 km/h.

Šasija i ogibljenje predodređeni off road vožnji

Osnovu šasije čine dve grede na koje se potom nastavlja cevasta čelična struktura. Što se pod-rama tiče, on je izrađen od čeličnih cevi, a zatim je šrafovima pričvršćen za glavni ram. Dakle, reč je o masivnom i krutom ramu čija je negativna karakteristika nešto veća težina, upravo zbog upotrebe čelika.

Na ram je napakovano solidno ogibljenje u vidu Sachs elektronske teleskopske hidraulične prednje viljuške sa prečnikom štapova od 50 mm i hodom od 220 mm. Sachs elektronski amortizer u kombinaciji sa aluminijumskom zadnjom viljuškom takođe ima pristojan hod od 210 mm. Ogibljenje je potpuno podesivo.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

Da je reč o pravom adventuru govori i to što poseduje žbičane točkove od 21″ napred i 18″ pozadi. Tubeles gume su fabrički u dimenzijama 90/90 – R21 napred i 150/70 – R18 pozadi.
Na prednji točak su montirana dva diska prečnika 320 mm i četvoroklipne Brembo Stylema kočione čeljusti. Napred se nalaze i štitnici oko diskova čija je namena da obezbede protok vazduha i tako održe optimalnu temperaturu diskova u svim uslovima. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 265 mm i Brembo dvoklipna kočiona čeljust.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer ima suvu masu od 220 kg (identično kao i 5.5 Lucky Explorer), kao i zapreminu rezervoara od 20 litara. Potrošnja nije deklarisana. Sedište je postavljeno na 850 mm od tla, što nije baš nisko, a moguće je podešavati ga u rasponu od 850 – 870 mm.

Od opreme se vidi samo da 9.5 Lucky Explorer dolazi sa štitnikom kartera, štitnicima ruku i možda podesivom vetrobranu, kao i nosačem zadnjeg kofera. Šteta je što u paketu standardne opreme ne dolazi i centralna nogara.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

U korak sa tehnologijom

Na elektronici se nije štedelo i čini se da je dobar deo paketa prenet sa ostalih MV Agusta motocikla i prilagođen ovom agregatu. Ride-by-wire motri na položaj ručice gasa i prilagođava odziv na gas u zavisnosti od odabira režima vožnje. Nije tačno navedeno koji su režimi vožnje u ponudi, ali ono što se zna je da 9.5 Lucky Explorer poseduje 8 nivoa osetljivosti kontrole proklizavanja, kontrolu startovanja, tempomat, GPS senzor, imobilajzer, kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže, kao i WiFi i Bluetooth povezivanje.

Osvetljenje je u potpunosti preko LED svetlosne grupe, sa tim što se navodi da u standardnom paketu dolaze DRL svetla i maglenke.

U duhu savremene tehnologije ide i TFT instrument tabla dijagonale 7″.

Kao što je na početku rečeno, dizajn motocikla koristio je inspiraciju iz modela Cagiva Elefant. Dva simetrična fara napred i lepo upakovani oklopi čine da motocikl izgleda jednostavno, a agresivno. Nije ni bilo sumnje da MV Agusta neće doneti elegantan dizajn.

MV Agusta 9.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

Ima li MV Agusta 9.5 Lucky Explorer svoju šansu na tržištu?

Iz podataka koje smo imali prilike da vidimo može se videti da se MV Agusta nije šalila. Odnos snage i zapremine agregata deluje dobro pogođen. Ogibljenje i kočnice su takođe na respektabilnom nivou, kao i elektronski paket. Ostaje da se vidi kako će se pokazati po pitanju zaštite od vetra, udobnosti i upravljivosti.

Glavni konkurentni 9.5 Lucky Exploreru biće lagana i neprevaziđena Tenera, kao i nova Ducati Multistrada V2. Ukoliko MV Agusta uspe da se uglavi u taj cenovni raspon, 9.5 Lucky Explorer ima šanse da, poput nekadašnje Cagiva Elefant, uspešno uđe u adventure segment.

Za utiske i komentare o MV Agusta 9.5 Lucky Explorer projektu možete posetiti i temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.