NaslovnaMoto SportWorldSBKHonda CBR600RR se vraća u supersport šampionat!

Honda CBR600RR se vraća u supersport šampionat!

-

Sledeće godine će svetski supersport šampionat biti bogatiji za još jednog proizvođača, jer se posle dve godine odstustva u šampionat vraća Honda sa CBR600RR motociklom! To će značiti da će sledeće godine na startnoj postavi u supersport šampionatu čini šest proizvođača motocikala.

Honda CBR600RR je motocikl koji je gotovo dve decenije bio među najboljim supersport motociklima u svojoj klasi. Na tržište je izašla 2003. godine, a do svog povlačenja iz supersport šampionata Honda je sa CBR600RR motociklom osvojila osam titula supersport šampionata.

Dominantan period bio je od 2003. – 2008. godine kada je CBR600RR vezao šest uzastopnih titula. Poslednju titulu ovaj motocikl osvojio je 2014. godine sa Van der Markom kao vozačem.

Zatim je usledio period stagnacije u razvoju i CBR600RR je polako gubio na svojoj oštrini. Sve strožiji emisioni standardi i slabo interesovanje za sportske motocikle srednje radne zapremine naterali su Hondu da 2020. godine objavi da za narednu 2021. godinu neće prodavati CBR600RR na tržištu Evrope.

Iako su mnogi mislili da to znači da se CBR600RR neće više proizvoditi, to ipak nije bilo tako. Honda je nastavila da proizvode ovaj motocikl za sva ostala tržišta sem za Evropu i blago je unapređivala model.

Foto: Honda Motor Europe Ltd. 

Povratak na stazu

Juče je zvanično objavljeno da će se Honda CBR600RR dogodine vratiti na stazu pod rukovodstom MIE Honda i MS ekipe. MIE Honda se takmiči i u WSBK šampionatu na CBR1000RR-R. MS ekipa je u supersport 300 i supersport šampionatu od 2018. godine i zajedničkim snagama ove dve ekipe bi mogle da ostvare odličan rezultat.

Vozački sastav činiće dva iskusna i brza vozača. Taran Mekenzi dolazi iz BSB šampionata u kom je 2018. godine osvojio titulu u supersport kategoriji, a 2021. godine je osvojio i BSB šampionat u superbajk klasi, Taran Mekenzi je inače sid Nil Mekenzija, bivšeg vozača u 500GP šampionatu.

Drugi vozač koji će nastupati za MIE MS Honda ekipu biće Norodin koji je nastupao u Moto3 šampionatu i na nekoliko trka u Moto2, a u šampionatu Azije se takmičio u najjačoj kategoriji na BMW-u i osvojio je osmo mesto u generalnom poretku sa dva osvojena podijuma.

Povratkom CBR600RR modela u šampionat Honda možda najavljuje da planira ponovo da izbaci moderniji sportski motocikl srednje radne zapremine koji će zadovoljavati EURO5 emisioni standard. Bilo bi lepo ponovo videti popularni CBR600RR u novom ruhu.

Za utiske i komentare povodom povratka Honde u supersport šampionat možete ostaviti komentar u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.