NaslovnaMoto SportEndurance kalendar za 2023. godinu

Endurance kalendar za 2023. godinu

-

Prošla sezona endurance sezona bila je odlična. Dobar deo trka vožen je 24 časa, u kalendar je uvrštena i staza Spa Francorchamps, koja je bila više nego uzbudljiva trka. Pošto se i ekipe već polako pripremaju za sledeću sezonu, red bi bio da vas obavestimo i prenesemo endurance kalendar za 2023. godinu.

Naredne sezone očekivaće nas četiri trke u okviru endurance šampionata. Kao i prošle godine, trke će biti zahteve jer će čak tri trke biti u 24 – časovnom formatu. Što se staza u šampionatu tiče, nema novina po tom pitanju.

Paul Ricard, Le Man, Spa Francorchamps i Suzuka biće četiri staze koje će ugostiti endurance timove, a sezona će trajati od aprila do septembra.

Sezonu će otvoriti trka 24 časa Le Mana od 13 – 16. aprila, a zatvaranje sezone biće na trci 24 časa Bol d’Ora od 14 – 17. septembra.

Endurance kalendar za 2023. godinu
Endurance kalendar za 2023. godinu Foto: Fimewc.com

YART Yamaha, BWM, F.C.C. TSR Honda, SRC Kawasaki, Wojcik Racing su samo neke od ekipa koje će dati sve od sebe da osvoje titulu endurance šampiona. Još nije sasvim poznato šta će biti sa najtrofejnijom SERT Yoshimura Suzuki ekipom, budući da se Suzuki zvanično povlači sa trkačke scene od 1. januara 2023. godine.

Verovatno će SERT Yoshimura i dalje koristiti Suzuki motocikle, ali u privatnoj režiji i bez pomoći fabrike. U najgorem slučaju će preći na motocikle nekog drugog proizvođača. Ukoliko se to dogodi, biće neobično gledati endurance šampionat bez Suzukija koji je osvoji 20 titula u ovom šampionatu, a od tih 20, 16 titula osvojili su pod vođstvo SERT ekipe.

Budući da je endurance šampionat iz godine u godinu sve popularniji, očekuje se veliki broj stalnih i povremenih ekipa, tako da će uzbuđenja biti na pretek i sa nestrpljenjem očekujemo april i prvu trku.

Za komentare povodom predstojeće sezone, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.