January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaKako funkcioniše prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu?

Kako funkcioniše prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu?

-

Za pravilno podešavanje i izvlačenje maksimuma iz MotoGP motocikla svaka komponenta je bitna. Ipak, ogibljenje je to koje po važnosti prednjači ispred svih komponenti i podešavanja. Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da pojasnimo kako funkcionišu prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu.

Često posle treninga ili trka možemo čuti izjave vozača tipa: “nisam imao dobar osećaj na motociklu.” Za taj “dobar osećaj” motocikla najviše je zaslužno pravilno podešeno ogibljenje i geometrija motocikla. U ovom tekstu držaćemo se samo ogibljenja, a podešavanje geometrije ostavićemo za drugu priliku.

Prednje i zadnje ogibljenje su zaduženi da upiju neravnine i stres koje putuju od guma, preko ogibljenja i šasije do vozača. Sa druge strane ogibljenje je to koje mora precizno da reaguje na neravnine na stazi i sile koje se dešavaju prilikom kočenja i ubrzanja. Ogibljenje često može da bude krivac za preterano trošenje pneumatika.

Pa da krenemo od prednje viljuške. U MotoGP šampionatu sve ekipe uglavnom koriste prednje viljuške marke Ohlins i to u poslednje vreme uglavnom od karbona. Jedino KTM motocikli koriste WP ogibljenje, a u prošlosti je Gresini Honda ekipa koristila Showa ogibljenje.

Ohlins karbonsa prednja viljuška Kako funkcionišu prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu
Ohlins karbonsa prednja viljuška

Karbonska viljuška danas postaje sve zastupljenija u MotoGP šampionatu zbog manje težine i veće krutosti. Pravila nalažu upotrebu nekoliko opruga različitih debiljna. Mehaničari na raspolaganju imaju kombinaciju od pet različitih tipova opruga koje se razlikuju po otporu sabijanja. Tih tipova opruga kreću se u opsegu od 8,5 N/mm do 10,5 N/mm.

Ukoliko vozač želi “mekšu” prednju viljušku ubacivaće se opruge sa manjim otporom na sabijanje i obrnuto. Opruge mogu i da se kombinuju i da se recimo ubaci jedna od 9,5 N/mm i jedna od 10,5 N/mm. Mehaničarima je potrebno oko 2 minuta da zamene opruge u štapovima prednje viljuške.

ako funkcionišu prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu

Ako se ubace mekše opruge, prilikom naglog kočenja rizikuje se maksimalno sabijanje prednje viljuške što za posledicu može imati i podizanje zadnjeg kraja motocikla. Sa druge strane, ukoliko se ubace najtvrđe opruge može doći do brže potrošnje prednjeg pneumatika.

Proizvođači prednje viljuške ujedno prave i zadnje amortizere, te su i tu jedini trenutni proizvođači ogibljenja u MotoGP-u Ohlins i WP.

Kod zadnjeg ogibljenja vrši se promena opruga. Kao i kod prednje viljuške i zadnji amortizer nudi mogućnost ugradnje mekših i tvrđih opruga. Ukoliko je opruga jako mekana prenosi se veća težina na zadnju gumu zbog balansa motocikla, što za posledicu ima pregrevanje gume i prebrzo trošenje. Još jedna negativna strana mekane zadnje opruge je i karakteristično “mešanje” zadnjeg kraja motocikla prilikom otvaranja gasa na izlasku iz krivine.

Ukoliko je opruga tvrda, onda ogibljenje neće upijati stres i neravnine sa podloge, već će zadnja guma trpeti zbog čega takođe može doći do prebrzog trošenja gume.

Na zadnjem amortizeru je krucijalno podesiti i brzinu sabijanja opruge, tj. povrat zadnjeg amortizera. Brzina sabijanja opruge se podešava preko hidrauličnog ili gasnog amortizera. Ukoliko je hidraulični amortizer podešen mekano, tada opruga ne stiže dovoljno brzo da reaguje te ne uspeva da apsorbuje sva pomeranja i uvijanja motocikla.

Ukoliko je hidraulični amortizer podešen na jako tvrdo onda dolazi do brže reakcije opruge. Pozitivna stvar kod tvrđeg podešavanja je to što motocikl brže reaguje na promene pravca i bolji je povratni osećaj, ali negativna stvar je to što može doći do proklizavanja zadnje gume.

Ohlins karbonsa prednja viljuška Kako funkcionišu prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu

Kada se podešava kompletno ogibljenje na motociklu, ne može se podešavati samo prednje ili samo zadnje ogibljenje. Oba ogibljenja moraju se usklađivati jer ako je recimo prednje ogibljenje previše mekano, a zadnje previše tvrdo dolazi do pomeranja balansa motocikla. Mehaničari koji podešavaju ogibljenje u MotoGP šampionatu su jako dobro plaćeni i smatraju se jednom od najbitnijih karika za uspeh.

Još jedna napomena – u MotoGP šampionatu je zabranjeno elektronski podesivo ogibljenje. Tako da su i dalje ipak mehaničari zaduženi za ručno fino podešavanje.

Naravno, pravilno podešavanje ogibljenja u praksi je mnogo komplikovanije nego što smo opisali u tekstu. Ovaj tekst je imao za cilj da vam pomogne u boljem razumevanju dešavanja u MotoGP i drugim šampionatima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.