NaslovnaEdukacijaKako izgleda tipičan dan na stazi?

Kako izgleda tipičan dan na stazi?

-

Sledećeg vikenda počinje nova moto track day sezona vožnje motocikala na stazi Navak, u organizaciji Trackday.rs ekipe. Pročitajte kako izgleda jedan tipičan dan na stazi. Suština vožnje na stazi nije trkanje zato što tamo vozi svako za sebe i nema takmičenja. Nije ni ograničeno samo na sportske motore jer je svaki tip motocikla dozvoljen. Suština je razvoj sopstvenih veština vožnje motocikla i to baš svog motocikla.

Vožnja na stazi omogućava daleko brže, bolje i bezbednije vežbanje tehnika vožnje motocikla u odnosu na ulicu jer imate uvek isti splet krivina koje prolazite iz kruga u krug. Tako možete vežbati različiti prolazak kroz te iste krivine i brzo videti razliku. Isto se odnosi i na vežbanje svog položaja na motoru. Pritom, za razliku od ulice, na stazi nema prepreka, ulja, šljunka i sve je pregledno. Nije preterano reći da 200 kilometara na stazi, koliko se pređe u toku jednog celodnevnog termina, donosi vozačkog iskustva kao 5.000 kilometara na ulici. Svaka veština, pa i vozačka, traži vežbu. Zato je vrlo korisno otići na stazu makar na početku sezone, da biste brzo osvežili svoje vozačke veštine.

Trackday.rs organizacija u poslednjih 7 godina dovodi motocikliste na stazu Navak u sklopu događaja pod nazivom Moto dan na stazi, tj. Moto Track Day ili samo TD. Osim sjajne zabave, druženja sa zaljubljenicima u vožnju motocikla i izazova pomeranja sopstvenih granica, a sve to začinjeno sjajnim ambijentom u okruženju pozitivnih učesnika, jedan tipičan Moto dan na stazi izgleda ovako:

Registracija učesnika

Kada dođete na stazu pred Track Day događaj, najpre morate da izvršite registraciju dolaska. Prilikom registracije neophodno je da pokažete na uvid važeću vozačku dozvolu (odgovarajuće kategorije) i važeću ličnu kartu. Bez tih dokumenata nije moguće izvršiti registraciju. Nakon toga, potrebno je da potpišete izjavu koja uključuje vaše podatke iz prijave za TD. Potpisivanje izjave uslov je za uspešnu registraciju. Bez uspešne registracije nije moguće voziti na Track Day događaju.

Podela na grupe

Prilikom registracije potrebno je odrediti u kojoj TD grupi ćete voziti. Izbor između Plave, Zelene i Crvene grupe zavisi od vremena koje postižete na stazi. Možete slobodno navesti u kojoj grupi želite da vozite, a organizator će se truditi da većini učesnika bude udovoljeno. Ipak, organizator zadržava finalno pravo određivanja grupa. Više o podeli na grupi i razlikama između istih, možete pogledati ovde. Učesnici koji su prijavili učešće u TD Intro grupi mogu voziti samo u toj grupi.

Transponderi, obeležavanje učesnika i provera opreme

Prilikom ulaska na stazu, za sve grupe koje podrazumevaju merenje vremena, biće postavljeni transponderi za merenje vremena na motocikl. Takođe, na motocikl je potrebno zalepiti nalepnicu sa startnim brojem (nalepnica je takva da je omogućeno lako uklanjanje sa motocikla, bez uticaja na farbu). Svi vozači i motocikli biće na ulazu na stazu tagovani odgovarajućim trakicama, koje omogućavaju vašu identifikaciju kao učesnika. Bez tagovanja nije moguće učešće na Track Day događaju. Za učešće na Track Day događajima neophodna je puna moto oprema (zaštitna kaciga, odelo sa protektorima – dozvoljeno je i tekstilno, kao i moto obuća sa protektorima).

Brifing pred početak i izlazak na stazu

Pre jutarnjeg i popodnevnog izlaska na stazu, za učesnike koji voze prvi put na toj stazi, organizovan je brifing. U okviru brifinga organizator će vas upoznati sa specifičnostima staze, pravilima ponašanja, značenjima zastava koje redari koriste za komunikaciju sa učesnicima, tačkama kočenja, markacijom, mestima koja zahtevaju posebnu pažnju i ostala eventualna pitanja.

Ukoliko vozite u TD Intro grupi, imaćete obezbeđen 1 (jedan) izlazak na stazu u trajanju od 30 minuta. Ostale grupe u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni imaju po 3 (tri) izlaska na stazu u trajanju od po 20 min. Drugim rečima: ukoliko ste uplatili ceo dan vožnje (10-17h), u toku tog dana imate 6 (šest) izlazaka na stazu od po 20 min, u ukupnom trajanju od 120 min. Između svaka dva izlaska na stazu imate po 40 min odmora, uz dodatnu podnevnu pauzu za ručak (trajanje 1h40min); Ukoliko ste uplatili poludnevni termin (pre ili popodne) – imate 3 (tri) izlaska na stazu od po 20 min, u ukupnom trajanju od 60 min i pauzama između svaka dva izlaska od po 40 minuta.

Izlazak na stazu, moto track day

Merenje vremena i profi fotografije

Merenje vremena po krugu je uključeno u cenu za sve grupe osim TD Intro grupe. Takođe, u cenu je uključeno i fotografisanje, a nakon TD-a svi učesnici dobiju mogućnost da preuzmu fotografije u digitalnom formatu.

Hitna pomoć i redarska služba

Svaki Track Day događaj obezbeđen je bar jednom, a često i sa dve ekipe Hitne pomoći (sa sanitetskim vozilom), prisutnom na stazi. Ekipa je prisutna tokom cele dužine trajanja TD.

U toku Track Day događaja redari se brinu o nesmetanom odvijanju satnice, obezbeđuju stazu i na usluzi su svim učesnicima. Poštujte vaše redare i pratite njihova uputstva. Oni su tu zbog učesnika, kako bi sve proteklo u najboljem redu i na bezbedan način!

vožnja na stazi

Ukoliko vam sve to zvuči zanimljivo, pozivamo vas da se prijavite na trackday.rs sajtu. Nema razloga da ne probate.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.