Kawasaki ZX6R 636

-

Sportski motocikli zapremine 600 cm³ stagniraju već godinama što se tehničkih unapređenja tiče. Poslednje veće promene donela je Yamaha sa R6 modelom i tu i tamo MV Agusta sa F3 675. Kawasaki je nekoliko godina unazad bio dominantan motocikl u supersport klasi a za sledeću godinu stiže blago unapređeni ZX6R.

Kawasaki je shvatio da mora da ponudi nešto više od konkurencije da bi ZX6R bio atraktivan kupcima koji sve češće gledaju da motocikl koji kupuju bude praktičan.

Na agregatu nisu izvršene neke već promene osim što sad zadovoljava Euro 4 normu. Radna zapremina agregata je 636 cm³ a podaci o maksimalnoj snazi još nisu objavljeni. Pretpostavljamo da će snaga u najboljem slučaju ostati oko 130 KS kao na prošlogodišnjem modelu. Jedino što Kawasaki tvrdi u vezi novog agregata je to da će novi ZX6R imati nešto više snage i obrtnog momenta na srednjim obrtajima kao i linearniju isporuku snage.

Kawasaki ZX6R

Najviše unapređenja ZX6 donosi na polju standardnog elektronskog paketa obogaćenog sa kvik šifterom koji nudi mogućnost prebacivanja u viši stepen prenosa. Na spisku standardne opreme nalazi se i KTR kontrola proklizavanja i Kawasakijev pametni sistem protiv blokiranja točka (KIBS).

Kawasaki ZX6R

Šasija je ostala ista i na nju je montirana Showa BPF prednja viljuška sa mekšim oprugama. Na spisku dodatne opreme nalazi se Ohlinsov amortizer upravljača a Kawasaki ZX6R u prodaju dolazi sa montiranim Brdgestone Battlax Hypersport S2 gumama.

ZX6R 636

Na polju unapređenja pratkičnosti u svakodnevnoj upotrebi ZX6R je dobio novu kontrolnu tablu na kojoj će moći da se vidi količina goriva u rezervoaru, autonomija sa preostalim gorivom, novina  je i indikator vožnje u ekonomičnom opsegu. Da bi učinio ZX6R još više praktičnijim Kawasaki je fabrički ugradio izvor struje napona 12V za punjenje telefona ili slično.

ZX6R 2019Nova kontrolna tabla sa mnogo više korisnih informacija

ZX6R je pored ovih novina i promena dobio i novi osvežen agresvian izgled. Prednje svetlo je napravljeno u LED tehnologiji što je takođe novina na ovom modelu za sledeću sezonu.

Na prvi pogled se čini da je Kawasaki sa novim ZX6R više prebacio fokus sa trkačke staze na svakodnevnu upotrebu, međutim napredna elektronika ostavlja prostora za bazu modela koji će biti homologovan za trkanje budući da verzija od 636 cm ne može da nastupa na trkama širom sveta. ZX6R će pored svih prednosti verovatno biti i više nego konkurentan sa cenom osnovnog modela koja bi po nekim glasinama trebalo da se kreće od 10.000 eura.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.