June 17, 2021
NaslovnaMoto GaražaKoliko vam treba konjskih snaga?

Koliko vam treba konjskih snaga?

-

“Moj motocikl ima 160 KS! Moj ima 180 KS! Nije to ništa, moj ima 210 KS!” Česte su rasprave na temu koliko koji motocikl ima snage, odnosno konjskih snaga. Svi mi volimo da nam je motocikl snažan, ali postavlja se pitanje: koliko nam zapravo treba konjskih snaga?

Danas imamo i putne motocikle od 170 KS, naked motocikle od preko 200 KS i naravno sportske motocikle koji danas neretko dobacuju i 230 KS. Pre samo deset godina egzotični sportski motocikli su stidljivo dobacivali 190 KS, ali danas je sasvim drugačija stvar i snažni motocikli dostupni su svima. To na žalost za sobom vuče i posledicu da mnogi neiskusni vozači kupe (pre) snažan motocikl kojem nisu dorasli veštinama i iskustvom. Zato pre svega treba da razmotrimo sledeće pitanje:

Za šta mi je potreban motocikl?

Ukoliko su vaše potrebe za motociklom kraća samostalna putovanja i vožnja po okolini, onda je sasvim dovoljan i motocikl sa, na primer, 80 KS. Ukoliko vam se to čini malo, razmislite o sledećem: motocikl od 80 KS veoma lako može da dohvati preko 180 km/h. Uzmemo li u obzir da je ograničenje na auto putu 130 km/h, na regionalnim putevima 80 km/h, a u naseljenim mestima svega 50 km/h, dolazimo do zaključka da zapravo nikom od nas nije potreban snažniji motocikl od 80 KS.

To je u idealnom slučaju. Međutim, postoje ljudi koji često putuju motociklom sa saputnikom, natovareni dodatnim prtljagom, te je zaista potreban nešto snažniji motocikl kako bi bez problema mogao da iznese sav teret koji se pred njega stavlja.

Koliko vam treba konjskih snaga?
Koliko vam treba konjskih snaga? Photo by Benjamin Hassel on Unsplash

Danas imamo slučaj da putni motocikli poput nove Ducati Multistrade V4 isporučuju preko 170 KS. Ako se vratimo samo par redova unazad, na sam početak teksta i podsetimo se da su sportski motocikl pre samo deset godina imali 190 KS, lako možemo zaključiti da je snaga motocikla itekako porasla i da moramo biti svesni da je velika odgovornost u našim rukama.

Ukoliko pak kupujemo motocikl za stazu, to je druga stvar, ali i tu vozači često greše, jer često precene svoje mogućnosti. To ću opet pojasniti na sledećem slučaju:

Koliku snagu sam sposoban da iskoristim (na stazi)?

Zapravo, nijedna snaga nije prevelika, ukoliko možemo da je kontrolišemo na prostoru predviđenom za to. Ovde bih spomenuo sportske motocikle, kao dokaz da je snaga samo oruđe koje treba znati (opet namerno ponavljam) koristiti na prostoru predviđenom za to.

Ne moramo da idemo daleko sa objašnjavanjem. Dovoljno je da odemo na najbliži track day na kojem možemo videti vozače koji voze motocikli od 600 cm3 sa 130 KS i vozače koji voze motocikle radne zapremine od 1000 cm3 sa 200 KS. Uzećemo u obzir da su oba motocikla spremna potpuno za stazu. Dva različita vozača, jedan na motociklu od 600 cm3 sa 130 KS i drugi na motociklu od 1000 cm3 sa 200 KS.

Koliko vam treba konjskih snaga? Photo by Joe Neric on Unsplash

Neretko je vozač na motociklu od 600 cm3 brži od vozača na motociklu od 1000 cm3 i to za nekoliko sekundi. Tu dolazimo do jednostavnog zaključka da ne mora nužno da znači da ćemo sa jačim motociklom biti brži, već je mnogo više do sposobnosti vozača da iskoristi snagu.

Ima li smisla voziti motocikl od 200 KS u saobraćaju?

Mnogima se odgovor na ovo pitanje neće svideti, ali nema puno smisla voziti motocikl snage 200 KS u saobraćaju. Toliko snažni motocikl dostignu brzine do 200 km/h dok trepnete okom i vozači koji ne mogu da kontrolišu sebe (a ni motocikl) predstavljaju opasnost kako po sebe tako i po druge. Pritom, toliko snažni motocikli uglavnom nisu predviđeni da se voze na malim brzinama jer su optimizovani upravo za isporuku svoje velike snage pri velikim brzinama.

Tu dolazimo i do posledičnog pitanja: zašto se onda proizvode tako snažni motocikli? Odgovor na to pitanje je da je snažan motocikl često znak prestiža i hvaljenja u društvu. Zaista postoje i vozači koji su istinski ljubitelji raznih motocikala, koji u saobraćaju propisno voze najsnažnije motocikle i imaju kontrolu nad sobom jer su svesni one čuvene poslovice: “bolje izgubiti trenutak u životu, nego život u trenutku”.

Photo by Husniati Salma on Unsplash

Pa, koliko snažan motocikl mi je zapravo zaista potreban?

Red bi bio da kažem i svoj savet za ovu temu. Motocikl treba da birati spram toga za šta ga koristite. Ukoliko vam treba motocikl za putovanja, treba da uzmete u obzir da li putujete sami ili sa saputnikom, kao i koliko često putujete i koliko daleko. Ukoliko ste istinski avanturista koji prelazi ogromne distance tokom godine, onda vam je potreban motocikl srednje snage sa povoljnim obrtnim momentom na srednjim i niskim obrtajima, koji umereno troši, a ima sasvim dovoljno snage u slučaju da vam zatreba za brza preticanja.

Ista stvar je i za ostale kategorije motocikala. Treba prvo da se sagledaju vaše potrebe i želje. Želje su često najveći problem. Budući da sam i sam veliki zaljubljenik u sportske motocikle, zaista podržavam vozače koji žele da kupe snažniji motocikl, ali one vozače koji su sposobni da se kontrolišu u saobraćaju i da ne krše propise.

Sportski motocikli su veoma opasni, čak i današnji najnapredniji motocikli sa svim elektronski pomagalima ne mogu vas izvući iz situacija u kojim se debelo vozi izvan ograničenja, naročito u naseljenim mestima.

Za kraj da kažem da je jasno da se motocikli kupuju srcem, ali isto tako prilikom kupovine motocikla treba uzeti u obzir koliko snažan motocikl vam zaista treba. Opet ću ponoviti rečenicu: nijedna snaga nije prevelika, ukoliko možete da je kontrolišete, na prostoru predviđenom za to.

Neko ume da propisno u saobraćaju vozi i motocikl od 230 KS, jer uživa da ima takav motocikl, a za neke vozače je previše i 50 KS. Vozite motocikl da biste uživali, a ne da biste se pokazivali. Ukoliko volite da jurite, za to postoje trkačke staze na kojima ne ugrožvate gotovo nikog (osim sebe).


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
120PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se