June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaKTM 450 Rally Replica u Srbiji – 1 od 75 primeraka

KTM 450 Rally Replica u Srbiji – 1 od 75 primeraka

-

KTM je nadaleko poznat po svojim off road motociklima. Svoju strast za postavljanjem uspeha na najzahtevnijem takmičenju na svetu, čuvenom Dakar reliju, KTM je pretočio u 450 Rally Replica. Ovaj motocikl spreman je za osvajanje bukvalno svih terena, što je tokom niza sezona i dokazano kroz njihove rezultate.

Ovaj motocikl napravljen je za Dakar reli takmičenje na kojem je KTM neprikosnoveni vladar još od 2001. godine sa 18 uzastopnih i nedostižnih pobeda. Mi smo na poziv KTM ProMoto Centra u Beogradu imali jedinstvenu priliku da vidimo ovu Rally ikonu uživo i da za vas napravimo kratku reportažu i predstvaljanje ovog retkog modela koji se osim na najvećim Rally takmičenjima sada može videti i u Beogradu.

KTM 450 Rally Replica
Foto: Miloš Dišković

KTM 450 Rall Replica toliko je ekskluzivna da se svake godine proizvodi u samo 75 primeraka i to gotovo svaki završi na nekom rally-takmičenju. Ovih dana u KTM Promoto centru  imali smo priliku da vidimo jedan od 75 primeraka KTM 450 Rally Replica MY20 motocikala za predstojeću 2020 godinu. Podstaknuti ovim zaista moćnim motociklom, kao i njegovom reputacijom na najprestižnijim takmičenjima, rešili smo da napravimo tekst u kojem ćemo malo proći kroz tehničke specifikacije KTM 450 Rall Replica –e, ali i da vas zasigurno zainteresujemo da navedeni motocikl pogledate i počnete da pratite Dakar reli koji će od januara sledeće godine startovati po prvi put u Saudijskoj Arabiji nakon dugogodišnje tradicije u Južnoj Americi.

Lagan, agilan i snažan agregat

Mislim da nema potrebe isticati da je reli Dakar zahtevno takmičenje. Motocikl za Dakar mora bit istovremeno snažan, pouzdan, ali i što lakši. KTM je izabrao jednocilindričan četvorotaktni agregat zapremine 449,3 cm3 sa jednom bregastom osovinom. Glava agregata izrađena je od kvalitetnih materijala uz preciznu obradu i pažljivo proračunate tolerancije unutar agregata.

Ondos zupčanika u menjaču ostao je isti kao na prethodnoj generaciji, ali je menjač konstruisan tako da se menjanje stepena prenosa obavlja brže i preciznije.

Reli Dakar se vozi pri visokim temperaturama, a ako uz to dodamo da mašine trpe veliki napor i pri tome se pošteno zagrevaju dolazimo do zaključka da je za agregate koji rade u ovako teškim uslovima veoma bitno da imaju dobro podmazivanje. Da bi se obezbedilo dobro podmazivanje KTM je u agregat ugradio dve uljne pumpe, a za najbolje rezultate i pouzdanost agregata, ulje u motoru se menja na kraju svakog trkačkog dana.

KTM 450 Agregat

U KTM –u su se pozabavili i dotokom vazduha u agregat. U tu svrhu redizajniran je filter za vazduh koji se nalazi odmah iznad agregata. Filter za vazduh je fabrički isporučen od najpoznatijeg proizvođača Twin Air i dizajniran je tako da na sebi ima dva sloja specijalnog sunđera za grubu i finu filtraciju sa osnovnom namenom da ne dozvoljava propuštanje sitnih čestica peska i prašine koja je pogubna za agregat, a da omogući maksimalne tehničke karakteristike propusta čistog vazduha. Osim toga, filter za vazduh je sada nešto manjih dimeznija i drugačije je pozicioniran što je ostavilo više prostora za smeštanje električnih komponenti, instalacija, akumulatora, ali i poseban prostor kao tool-box (proctor za smeštaj najosnovnijeg alata) napravljen od karbona u cilju smanjenja ukupne mase motora. Akumulator je smešten bliže središtu motocikla što povoljno utiče i na centralizaciju mase i balans KTM 450 Rally Replica –e. Fliter vazduha se menja svakog dana, zbog surovih uslova koji vladaju na Dakar reliju i velike količine fine prašine peščanih dina koje se zalepe na filter tokom trke.

KTM 450 Rally Replica
Foto: Miloš Dišković

Sve ove promene ne vrede mnogo ukoliko ne postoji pažljivo projektovan izduvni sistem. KTM i Akrapovič već dugi niz godina imaju zajedničku saradnju pa je Akrapovič odgovoran za novi izduvni sitem. U poređenju sa prethodnom generacijom, auspuh je kraći i postavljen je niže, što opet doprinosi boljoj upravljivosti i centralizaciji mase uz isporuku najboljih tehničkih performansi agregata.

Tehnički podaci poput maksimalne snage nam nažalost nisu dostupni, ali verujemo da se svakako radi o snažnom motociklu za svoju kubikažu.

Lagana i odmerena šasija

Za lomatanje po pustinjama i kamenim putevima i vožnjama od po nekoliko sati tokom dvonedeljnog takmičenja, veoma je bitno da motocikl bude što lakši za upravljanje. KTM je poznat po svojim cevastim šasijama, a na ovoj verziji 450 Rally Replica –e  šasija je izrađena od kombinacije hroma i molibdena. KTM je po svojoj formuli napravio i testirao šasiju da pruži optimalnu čvrstinu, učini motocikl stabilnim pri visokim brzinama, a da pri tome bude maksimalno upravljiv.

Osim pružanja tih performansi, šasija mora da bude i dovoljno snažna, a opet dovoljno fleksibilna da obezbedi odličnu ciklistiku i pouzdanost na velikim brzinama. Prilikom projektovanja šasije morala je u obzir da se uzme i težina rezervoara sa preko 30 litara goriva potrebnih za neophodnu autonomiju na dugim deonicama od gotovo 1.000 km koje vozači prelaze svakog dana tokom trajanja relija. Kako bi se obezbedio bolji balans motora i idealan raspored težišta, 30-ak litara goriva je raspoređeno u tri rezervoara. Dva napred sa leve i desne strane ukupne zapremine od po 16 lit i jedan rezervoar nazad. Zbog velike količine goriva nije tajna da se motor drugačije vozi na samom startu i kada se tog dana trka završava sa gotovo praznim rezervoarima.

KTM Rally Replica

Postoji još jedan manji plastični rezervoar zapremine 3 lit za pijaću vodu koji se nalazi u donjem delu agregata zaštićen karbonskim oklopom. Ova rezerva pijaće vode služi u kriznim situacijama ukoliko se iz bilo kog razloga ostane u pustinji usled kvara motora dok spasilačke službe za izvlačenje takmičara i motora ne stignu i ne pruže svoju pomoć.

Budući da je WP ogibljenje u stvari marka pod okriljem KTM –a, 450 Rally Replica je dobila ogibljenje razvijano specijalno za ovaj motocikl i reli Dakar. Napred se nalazi WP Xact Pro prednja viljuška sa prečnikom štapova od 48 mm i hodom od 305 mm, dok se pozadi nalazi  takođe Xact Pro zadnji amortizer sa hodom od 300 mm. Prednje i zadnje ogibljenje imaju mogućnost potpunog podešavanja što se na ovakvom motoru fabrički i očekuje, a timovi koriste priliku da tokom godine dosta vremena posvete optimalnom podešavanju ogibljenja obzirom na raznovrsnost terena (od peščanih dina do kamene podloge) i traženju optimalnog kompromisa. Svakog dana na kraju trkačke deonice, fabrički timovi menjaju ulje u vilama obzirom da je velika razlika u viskoznosti ulja i efikasnosti ogibljenja posle pređenih 1.000km u uslovima teške eksploatacije.

Težina kompletnog motocikla iznosi oko 164kg.

Ergonomija sa akcentom na upravljivost

Reč trka i reč udobnost jednostavno ne idu zajedno. Sedište, nogostupi i upravljač napravljeni su tako da vozaču pruže maksimalnu kontrolu nad motociklom i da nikako ne umanjuju efikasnost manevarskih pokreta od strane vozača. Fuzasteri na motoru su izuzetno široki da pruže udobrnost i siguran oslonac u svakom trenutku i pri velikim brzinama na terenu, a gripovi na kormanu su sunđerastog tipa za što bolju kontrolu i udobnost na dugim reli deonicama zajedno sa amortizerom upravljača koji kontoliše iznenadne udare upravljača na velikim brzinama pružajući sigurnost takmičaru na brzim deonicama koje će se voziti 15-ak dana koliko traje najveći i najteži reli na svetu– Daka rreli.

Sedište je usko, ali iako nema puno mesta u KTM u su se potrudili da bar to malo sedište bude napravljeno od što udobnijih materijala kako bi vozač mogao bar na trenutak da se odmori ukoliko se pred njim ukaže ravna deonica, ali i da ima dobro prijanjanje uz vozača u toku deonica kada se uglavnom vozi u karakterističnom stojećem enduro-stavu na nogostupima, kako bi takmičari imali bolju kontrolu motora na brzim deonicama i velikim skokovima usled velikih brzina.

KTM 450

Dobro osvetljenje i zaštita od vetra

U KTM su se potrudili da Rally Replica bude opremljena dobrom svetlosnom grupom i zaštitom od vetra. Karakteristična prednja maska, po kojoj je sada KTM 450 Rally lako prepoznatljiv, izrađena je od providnih kompozitnih materijala dok su cela kontrukcija i nosač reli-navigacije (Rally tower) izrađeni od karbona kako bi se što više uštedelo na težini, kao i da bi se oštećenje svelo na minimum ukoliko dođe do pada. Kokpit ovog Rally motora je opremljen Roadbook-om, osnovni deo navigacije svakog takmičara zajedno sa svojom kontrolom na kormanu pomoću komandi koje rotiraju samu traku sa svojim reli-simbolima koji ukazuju takmičaru da je na pravom putu. Nedostaju samo ICO (odometar) digitalni instrumenti koji mere ukupnu pređenu kilometražu kao i pređenu kilometražu između way-point-a da ceo system navigacije bude potpuno spreman za trku.

KTM 450 Rally Replica
Foto: Miloš Dišković

Nadamo se da će konkretan primerak naći mesto u svom prirodnom okruženju za šta je uostalom i namenjen, da učestvuje na najvećim reli takmičenjima, a do tada svi zainteresovani mogu da pogledaju izložbeni primerak kod ovlašćenog uvoznika KTM motocikala za Srbiju u KTM ProMoto Centru u Beogradu i da uživaju u ovoj reli ikoni sa svim unapređenim tehničkim rešenjima koja su obezbedila KTM-u potpunu dominaciju svih ovih godina na najvećem reliju na svetu, na Dakaru.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis

Miloš Dišković
Miloš Dišković
Ima ogromno iskustvo u vožnji off-road motocikala i uspešno se takmičio na domaćim enduro takmičenjima – dva puta osvojio prvo mesto na najvećem Enduro šampionatu u Srbiji na Tari – Xross Challenge u klasi teških motora do 690cc i dva puta osvojio prvo mesto na Gučevo Challenge u Loznici u istoj klasi, kao i jedno treće mesto na Kopaoniku u organizaciji Xross Challenge-a na Rally trci u klasi teških motora do 690cc. Trenutno vozi Suzuki DRZ 400 E i Jamahu XT 600E prerađenu za potrebe domaćih reli takmičenja.