NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaMotocikli sa dizel agregatom koji zaslužuju pažnju

Motocikli sa dizel agregatom koji zaslužuju pažnju

-

Motocikli sa dizel agregatom retka su pojava. Razlog za to leži u tome što dizel agregati male radne zapremine ne pružaju povoljan odnos snage i težine. Budući da motocikle uglavnom pokreću agregati manje radne zapremine, tako su dizel agregati izgubili svaku borbu protiv agregata koji za gorivo koriste benzin. Ipak, postoji nekoliko modela motocikala koji su ušli u proizvodnju, a koji su pokretani dizel agregatom. Hajde da se podsetimo tih modela.

Da bi agregat bilo prikladan za ugradnju u motocikl, mora da bude kompaktan, male težine i da nudi solidnu snagu. To se teško postiže, pa zato ne treba da vas iznenadi što ćete videti malu snagu koju sledeći motocikli isporučuju.

Na listi ćete videti 5 motocikala počev od onih namenjenih za vojsku, pa do motocikla za civilnu upotrebu. U svakom slučaju, to je zanimljiva lista motocikala sa dizel agregatom.

Royal Enfield Taurus

Jedan od najrasprostranjenijih motocikala sa dizel agregatom koji se relativno dugo proizvodio je Royal Enfield Taurus.

Taurus je pokretao dizel agregat radne zapremine od 325 cm3. Snaga koju je agregat isporučivao nije bila baš respektabilna i iznosila je 6,5 KS pri 3.600 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 15 Nm na 2.500 O/min.

Težina Taurusa spremnog za put iznosila je čak 196 kg, a u rezervoaru je moglo da stane 15 litara dizel goriva.

Royal Enfiler je proizvodio Taurus čak osam godina i taj proizvodnja trajala je od 1993 – 2001. godine. Zato se Royal Enfield Taurus smatra jednim od uspešnijih motocikala sa dizel agregatom.

Motocikli sa dizel agregatom
Royal Enfield Taurus Foto: www.bikesmedia.in Motocikli sa dizel agregatom

Hayes M1030M1 vojni motocikl

Zanimljiv motocikl pokretan dizel agregatom svakako je Hayes M1030 vojni motocikl. Napravljen na bazi Kawasaki KLR650 motocikla od strane Hayes Diversified Technologies. Umesto benzinskog agregata, Hayes M1030M1 pokreće tečnošću hlađen dizel agregat radne zapremine 670 cm3.

M1030M1 bio je sposoban da postigne brzinu od 145 km/h, a jedna od karakteristika koja ga je krasila je mala potrošnja goriva od svega 2,5 litara na 100 km. Ovaj motocikl naročito se dopao vojsci SAD-a koja je otkupila 440 primeraka. Bila je planirana i prodaja za civilnu upotrebu, ali je ipak ta ideja odbačena jer je sve primerke otkupljivala vojska.

Motocikli sa dizel agregatom
Foto: www.motorcyclespecs.co.za Motocikli sa dizel agregatom

Track T800 CDI

Holandska kompanija Evaproducts bila je možda najbliža tome da izbaci motocikl sposoban da koliko – toliko bude konkurentan motociklima pokretanim benzinskim agregatima. Evaproducts kompanije razvila je trocilindrični dizel agregat sa turbo punjačem radne zapremine od 800 cm3. Iz tog agregata izvukli su solidnih 45 KS.

Osim što je imao snagu od 45 KS, Track T800 CDI bio je sposoban da dostigne brzinu od 175 km/h, ali je i trošio samo 1 litar dizel goriva na 60 pređenih kilometara. Sem dobrog agregata, Track T800 CDI bio je opremljen i Brembo kočnicama, cevastom šasijom i modernim izgledom.

Na žalost, Track T800 CDI prodat je u samo 50 primeraka u Holandiji i proizvodnja je obustavljena.

Motocikli sa dizel agregatom
Track T800CDI Foto: www.motorcyclespecs.co.za Motocikli sa dizel agregatom

Star Twin Thunder Star 1200 TDI

Jedan od takoreći sportskih dizel motocikala je Star Twin Thunder Star 1200 TDI. Za pokretanje ovog agregata poslužio je modifikovani dizel agregat zapremine 1.2 litre sa turbom. Zapravo, to je agregat iz automobila Volkswagen Lupo.

Ovaj prototip prikazan je 2005. godine. Pored toga što je sportski orijentisan, u prilog mu nije išla mala deklarisana maksimalna brzina od samo 110 km/h, uz težinu od 205 kg. Proizvodnja ovog motocikla nije ni započela i ostao je samo na prototipu.

Star Twin Thunder Star 1200 TDI Foto: wikimedia.org

Neander Turbo

Za ljubitelje čoper motocikala i dizel agregata tu je Neander Turbo. Ovaj čoper pokretao je moćni redni dvocilindrični dizel agregat sa turbo punjačem. Neander Turbo je možda i najbolji motocikl pokretan dizel agregatom, ako posmatramo performanse. Maksimalna snaga Neander Turbo motocikla iznosi 112 KS na 4.200 O/Min. Međutim, najjača stavka je obrtni moment od čak 244 Nm na samo 2.600 O/min. Maksimalna deklarisana brzina iznosi 220 km/h!

Jedina negativna strana ovog motocikla je težina od 295 kg. Međutim ni to nije tako strašno, ako se uzme u obzir da većina čopera nije uopšte lagana.

Neander Turbo Foto: www.motorcyclecruiser.com

Možda motocikli sa dizel agregatima nisu toliko efikasni, ali ovih 5 kreacija pokazuje da i dizel agregati na motociklima mogu da nađu svoj primenu. Možda im težina ne ide u korist, ali je zato raspoloživa snaga na niskim obrtajima, kako i mala potrošnja glavni adut, zahvaljujući kojem su na kraju krajeva neki od ovih motocikala i zaživeli, bar neko vreme.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.