NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaYamaha TDM850 i TDM900 - Prvi moderni adventure motocikli

Yamaha TDM850 i TDM900 – Prvi moderni adventure motocikli

-

Danas se priča u moto krugovima vodi uglavnom oko adventure motocikala srednje radne zapremine i to uglavnom dvocilindrične konfiguracije. Ono što je malo poznato je to da je među prvim adventure motociklima bila čuvena Yamaha TDM850 i kasnije TDM900. Verovali ili ne, nastali su još 1991. godine iz Super Tenere modela.

Yamaha je početkom devedesetih godina prošlog veka želela da ponudi nešto novo i moderno. Sa praznog parčeta papira iznikao je TDM850 MKI koji je 1991. godine pušten u proizvodnju. Zamisao je bila da se stvori putni motocikl, koji je sposoban i da siđe sa puta. Bilo je to vreme dual – sport motocikala, ali će vreme pokazati da TDM nije bio baš previše sposoban za silazak sa asfalta, osim ako je reč o makadamu ili veoma blagom off road terenu.

Dakle, godina je 1991. i na svet nam stiže Yamaha TDM850 MKI.

Yamaha TDM850

Prilikom nastanka TDM serije modela, Yamaha je odlučila da za agregat koristi redni dvocilindraš. Kao osnovu za TDM850 poslužio je agregat iz tada neprevaziđenog modela XTZ750 Super Tenere. Agregat je prilagođen za upotrebu u TDM850, a krasio ga je pomenuti dvocilindraš radne zapremine od 849 cm3 sa pet ventila po cilindru (3 na usisu i 2 na izduvu) i dve bregaste osovine. TDM850 je odlikovao mali kompresioni odnos od 9.2:1 što je značilo da unutrašnje komponente agregata nisu bile pod velikim opterećenjem. Prečnik i hod klipa iznosili su 89,5 x 67,5 mm.

Na TDM850 MKI i TDM850 MKII generaciji napajanje gorivom vršeno je preko dva Mikuni BDST88 karburatora. Petostepeni menjač bio je jedna od stavki na koju su se mnogi vlasnici žalili. Sam menjač nije bio nepouzdan, već je bio takoreći grub.

Yamaha TDM850 Foto: swiatmotocykli.pl

Sve u svemu, agregat je isporučivao 77 KS (56,1 kW) na 7.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 75,5 Nm na 6.000 O/Min. Zanimljivo je i da je snaga na zadnjem točku iznosila 74,9 KS na 7.500 O/Min, što znači da je na papiru imao potencijal da bez problema siđe i sa asfalta. Međutim…

Pretežak i premekan za off road

Iako je TDM850 bio predviđen i kao off road motocikl, u praksi to nije moglo biti izvedeno. Osim što je dolazio na gumama koje baš nisu sposobne za blato i neasfaltirane površine, ni sama masa motocikla nije bila poželjna na skliskim off road terenima. Šasija je napravljena od čelika, dok iako je ogibljenje nudilo mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i povrata, bilo je premekano u vožnji. Istina je da su postojale i verzije sa gumama za off road, ali ni ti primerci se nisu pokazali zahvalno na srednje teškom off road-u. Najbolje okruženje za TDM850 bio je asfalt.

Napred se nalazi obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i hodom od 160 mm, a zadnji amortizer je imao hod od 140 mm. Kočenje je bilo solidno sa dva diska prečnika 298 mm i četvoroklipnim kočionim čeljustima.

Masa motocikla bez tečnosti iznosila je 198 kg, a ako se toj masi doda i zapremina svih tečnosti, to je dovodilo do toga da TDM850 dođe do 218 kg ili 220 kg u slučaju MKII verziji iz 1996. godine.

Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Za 1996. godinu izašla je nova, redizajnirana verzija koja je u principu dobila samo novije ogibljenje. Prednja viljuška je imala prečnik štapova od 43 mm koja je takođe nudila opciju podešavanja predopterećenja i povrata. Zapremina rezervoara je porasla na 20 litara.

Yamaha TDM900 za narednih 10 godina

Krajem devedesetih je TDM850 počeo da gubi korak za konkurencijom. Izašao je CBF600 koji je bio za oko 20 kg lakši i imao je jednako snage. Zato je Yamaha rešila da potpuno redizajnira i napravi evoluciju TDM850 modela, što je dovelo do nastanka modela TDM900. Godina je bila 2001.

Za početak, agregat je doživeo povećanje radne zapremine na 897 cm3. Konfiguracija agregata je ostala na dva redna cilindra, sa pet ventila po cilindru i dve bregaste u glavi. Razlika unutar agregata bila je povećanje prečnika klipa na 92 mm, dok je hod ostao na 67,5 mm. Kompresioni odnos povećan je na 10.4:1, ali tu nije bio kraj promenama.

Yamaha je shvatila da vlasnici TDM-a retko kad silaze sa asfalta jer motocikl jednostavno nije sposoban za teži off road, te je zato fokus bio na prilagođavanju za put. Konstruisani su usisnici vazduha promenljive dužine. Ispod 4.000 O/Min ulazilo je toliko vazduha da omogući maksimalni mogući obrtni moment i snagu, dok je preko 4.000 O/Min agregat disao punim plućima.

Yamaha TDM900 Foto: en.wikipedia.org

Novina je i ubrizgavanje goriva koje je zamenilo karburatore. Budući da je TDM900 predviđen za obilazak Alpa i drugih planinskih prevoja, Yamaha je preduzela opsežna ispitivanja i testiranja da bi sistem napajanja goriva i usisnici promenljivih dužina funkcionisali besprekorno i na nadmorskim visinama do 3.000 metara.

Petostepeni menjač zajedno sa karburatorima odlazi u zaborav, te konačno TDM900 dobija šestostepeni menjač što je dodatno doprinelo većoj efikasnosti pri putovanjima i boljem iskorišćenju snage.

Snaga agregata je povećana na 86,2 KS (63,4 kW) na 7.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 88,8 Nm na 6.000 O/Min.

Podmazivanje je obavljano preko suvog kartera, a zapremina ulja u agregatu iznosila je čak 4,7 litara ulja.

Lakši i povozniji

Pažljivo su slušane kritike vlasnika koji su posedovali TDM850, te su na TDM900 unapređene mnoge stvari. Umesto čelične, dizajnirana je aluminijumska šasija sa 40% više krutosti. Ogibljenje je takođe otišlo korak napred u vidu podesive teleskoske prednje viljuške sa hodom od 150 mm napred i 133 mm pozadi.

Dimenzije guma su takođe izmenjene. Dok je TDM850 koristio gume u dimenzijama 110/80-ZR18 i 150/70 – ZR17, TDM900 je prešao na 120/70 – ZR18 i 160/60 – ZR17.

Kočione čeljusti je TDM900 delio sa Yamahom R1. Aksijalno postavljene četvoroklipne čeljusti radile su u sintezi sa diskovima prečnika 298 mm napred i jednoklipnom kočionom čeljusti sa diskom prečnika 248 mm.

Promene na šasiji i ostalim komponentama donele su smanjenje suve mase na 190 kg, a kada su sve tečnosti i rezervoar zapremine 20 litara bili napunjeni, masa motocikla je iznosila 221 kg. Sa deklarisanom potrošnjom od 5 litara na 100 km, TDM900 je imao solidnu autonomiju od oko 400 km.

Yamaha TDM900 Foto: global.webike-cdn.net

Dizajn na TDM900 se nije puno menjao. Oklopi su su pretrpeli blagi redizajn i zatezanje.

Yamaha je TDM900 zadržala u proizvodnji sve do 2011. godine i do tada je model u principu ostao isti i nepromenjen. Sven Ermstrang koji je bio uključen u planiranje projekta izjavio je da je TDM900 sposoban da narednih 10 godina drži korak sa konkurencijom. TDM900 je izašao 2001. godine, a njegova proizvodnja obustavljena je tačno 10 godina kasnije, što je ujedno označilo i kraj proizvodnje za TDM seriju.

TDM850 i TDM900 su kod nas i dalje popularni modeli. Drže respektabilne cene, čak i prve generacije TDM850 modela.

Iako su pred kraj proizvodnje bivali polako potisnuti konkurencijom, TDM se smatra pretečom modernih adventure motocikala pokretanih dvocilindričnim rednim agregatima. Vanvremenski dizajn i solidne performanse i danas su na respektabilnom nivou. Jedina mana je što je većina motocikala na današnjim oglasima već prilično “umorna” i sa priličnim brojem pređenih kilometara. Ipak, tu i tamo je moguće pronaći neki lepo održavan primerak.

Foto: moto.zombdrive.com

O TDM seriji bi se moglo pisati naširoko, ali ćemo ovde stati. U budućnosti se nadamo da ćemo iz prve ruke odraditi test obe generacije popularnog TDM-a.

Ukoliko imate iskustva sa ovim motociklom, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.