June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoE trka Zaksering 2019 Niki Tuli prvi pobednik

MotoE trka Zaksering 2019 Niki Tuli prvi pobednik

-

U nedelju smo pored MotoGP, Moto2 i Moto3 trke na stazi Zaksering imali priliku da pogledamo i prvu istorijsku MotoE trku. Iako smo svi bili pomalo skeptični prema ovoj novoj kategoriji, moramo se ipak složiti da je MotoE trka bila bolja nego što smo očekivali.

Da stvar bude zanimljivija, MotoE trka proglašena je trkom po vlažnoj stazi jer je pre trke padala kiša, pa su delovi staze bili vlažni. Uprkos tome svi timovi startovali su na slik gumama, a trka je umesto 10 krugova skraćena na 7 krugova. Sa pol pozicije startovao je Niki Tuli iz AjoMotoE ekipi.

photo: Ajo Motorsport ajo.fi/motoe/team-main/

Tuli je imao solidan start, ali je ubrzo pao na četvrtu poziciju sa koje se kasnije probio u vođstvo. Tuliju su do kraja trke za vratom sve vreme disali Bredli Smit i Majk Di Meljo. Od samog starta bilo je neobično gledati trku zbog zvuka koji je nedostajao, ali osim toga sve je delovalo normalno kao i kada se gleda svaka druga obična trka.

MotoE Zaksering
photo: Ajo Motorsport ajo.fi/motoe/team-main/

Međutim, na dva kruga do kraja Lorenco Savadori je pao u krivini broj sedam. Zbog velike težine (oko 260 kg) koju motocikli imaju, Savadorijev motocikl velikom brzinom otklizao je do zaštitne ograde koja se od siline udarca probušila, te je trka morala da se prekine.

MotoE Zaksering
Niki Tuli photo: Ajo Motorsport ajo.fi/motoe/team-main/

Tako je i zvanično kao prvi pobednik u istoriji MotoE trke ušao Niki Tuli.

MotoE šampionat nastavlja se na stazi Spielberg u Austriji od 9. do 11. avgusta.

Za diskusiju o MotoE trci i trkačkom vikendu predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

MotoE Zaksering
Rezultati MotoE trke
Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.