September 22, 2020
Naslovna Garaža Eksperimentalni električni Zero XP naked

Eksperimentalni električni Zero XP naked

-

Kalifornijska firma “Untitled” koja se bavi pravljenjem custom motocikala napravila je električni naked Zero XP baziran na Zero SR/F modelu.

Zero XP je eksperimentalni električni motocikl na kojem inženjeri iz Untitled -a isprobavaju razna dizajnerska rešenja za buduće električne motocikle. Zapravo, glavna mana električnih motocikala trenutno je velika težina. Krivac za nešto veću težinu je baterija koja se koristi kao izvor energije za pogon motora.

Srećom iz Unitleda stižu ohrabrujuće vesti je Zero XP teži svega 217 kg što je i više nego prihvatljivo.

Što se performansi tiče, one su iste kao kod Zero SR/F modela sa kojim deli pogonsku jedinicu. Odnosno Zero XP ima obrtni moment od 190 Nm i motor snage 14.4 kW.

Zero XP električni Naked
Foro: https://www.untitledmotorcycles.com/umc063-zero-xp-experimental/

Osim pogonske jedinice, ostale komponente su manje više iste poput onih koje se koriste na motociklima koje koriste agregat sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zero XP električni Naked
Foto: https://www.untitledmotorcycles.com/umc063-zero-xp-experimental/

Šasija je u principu modifikovana od Zero SR/F. Prednja viljuška je Showa SFF-BP sa prečnikom štapova od 43 mm i mogućnosti podešavanja povrata i kompresije, dok je zadnji monoamortizer takođe Showa -in, model GK 01. Za kočnice su zadužena dva diska prečnika 320mm.

Futuristički dizajn je ono što u stvari odvaja Zero XP od svih drugih električnih motocikala.

Zero XP električni Naked
Foto: https://www.untitledmotorcycles.com/umc063-zero-xp-experimental/

Ovo je za sada samo eksperimentala verzija, ali čvrsto verujemo da će se ovakav ili sličan Zero XP naći u prodaji u bližoj budućnosti.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,348FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
110PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se