December 4, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP COTA - Mark Markez ponovo kralj Teksasa

MotoGP COTA – Mark Markez ponovo kralj Teksasa

-

Iza nas ostavljamo kontroverzan trkački vikend u Teksasu. Staza COTA donela je mnogo problema MotoGP i vozačima ostalih kategorija. Loš asfalt sa puno neravnina u jednom trenutku izazvao je toliko problema da se u pojedinim trenucima dovodilo u pitanje i samo održavanje trke. Ipak, na kraju su sve trke održane, a stari kralj Teksasa vratio se na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Gevara kroz dramu do prve pobede

Moto3 trka je bila uzbudljiva, ali i dramatična. Trka je dva puta prekidana. Prvi put nakon pada Filip Salača. Salač je pao na samom izlazu na pravac i ostao je da leži povređen zbog čega je trka bila prekinuta.

Nakon ponovnog starta trke sa prve pozicije startovao je Gevara koji je pre prekida vodio dobar deo trke. Gevara je ujedno imao i maler i sreću u nesreći. Na 4 kruga pre kraja Gevara je imao kvar na motociklu zbog čega je morao da se oprosti od pobede. Međutim, u narednom krugu trka je ponovno prekinuta, a uzet je poredak vozača iz kruga kada je Gevara još uvek vodio. Zahvaljujući tome, Gevara je došao do svoje prve pobede. Podijum su zaokružili Fođija i Džon MekFi.

Težak incident pred kraj trke

Drugi prekid trke obeležio je težak incident na povratnom pravcu. Srećom, svi vozači izašli su nepovređeni iz ovog incidenta. Pad je izazvao Denis Onču kada je blago rečeno neopreznim manevrom svojim zadnjim točkom počistio prednji točak Alkobu. Alkoba je pao, a na njegov motocikl u punoj brzini naleteo je Minjo i Alkoba.

Zahvaljujući dobroj opremi velikoj sreći, sva tri vozača prošla su nepovređena. Zbog ovog incidenta Denis Onču je suspendovan sa naredne dve trke.

MotoGP COTA
MotoGP COTA – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Fernandez iskoristio grešku Gardnera

Moto2 trka možda nije bila toliko uzbudljiva u borbi sa pobedu, ali je zanimljiva za šampionat. Raul Fernandez odvezao je trku bez greške i došao je do još jedne pobede. Remi Gardner, njegov timski kolega i najveći rival u šampionatu napravio je grešku i pao. Sada razlika u šampionatu iznosi samo 9 bodova u korist Gardnera.

Drugo mesto osvojio je Diđanantonio, dok je na trećoj poziciji završio Bezeki. Odlično peto mesto osvojio je domaći vozač Kamerun Beaubijer.

MotoGP COTA
MotoGP COTA – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Mark Markez u svom najbolje izdanju

Pored toga što je staza bila u lošem stanju, Mark Markez je još jednom pokazao zašto ga zovu kraljem staze COTA. Od samog starta pa do kraja, Markez je vodio trku završivši je sa ubedljivom prednosti od preko 4 sekundi u odnosu na Fabia Kvartarara.

Kvartarao se još u prvom delu trke izborio za drugo mesto. Pored svih pokušaja da stigne Markeza, na kraju je morao da se zadovolji drugom pozicijom. Treće mesto osvojio je Banjaja nakon nekoliko duela sa Rinsom, Mirom, Martinom, ali i Milerom koji ga je propustio.

Enea Bastianini zabeležio je još jedan odličan rezultat sa osvojenom šestom pozicijom.

MotoGP COTA – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Sve vozače očekuje dve nedelje pauze, a onda se svi vozači ponovo okupljaju 24. oktobra u Italiju na stazu Mizanu na kojoj će se voziti još jedna MotoGP trka.

Za komentare i diskusiju o MotoGP trci na stazi COTA u Teksasu možete posetiti našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.