December 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Portimao - Trkački vikend za pamćenje!

WSBK Portimao – Trkački vikend za pamćenje!

-

WSBK trkački vikend na stazi Portimao za nekoliko godina pamtićemo kao jedan od kultnih trkačkih vikenda. Nešto poput duela Bejlisa i Edvardsa na Imoli početkom dvehiljaditih godina. U sličnom maniru su Toprak, Reja i Reding razmenjivali pozicije, padove i pobede. Tri trke, tri preokreta i tri trke koje su nas napunile adrenalinom.

Toprak iznenadio pol pozicijom

Svi su očekivali da će Reja dominirati trkačkim vikendom. Potvrda za to bili su i treninzi na koji je Rej ima odlična i konstantna vremena. Međutim, na kvalifikacijama je Toprak izvezao fantastičan krug osvojivši pol poziciju ispred Reje. Na trećem mestu je iznenadio Haslam koji je doterao CBR1000RR-R u prvi startni red.

WSBK Portimao
Foto: Yamaha Racing

Pad za Reju i pobeda za Topraka

Prva WSBK trka bila je više nego zanimljiva. Toprak, Rej i Reding od samog starta imali su bliske duele. Nekoliko puta su Toprak i Rej imali kontakt prilikom obilaženja. Rej je u jednom trenutku uspeo da prestigne Topraka i Redinga za vodeću poziciju. Zatim je u poslednjoj krivini želeo da napravi blagu prednost pred startno – ciljni pravac, ali ga je prednji kraj izdao i proklizao usled čega je Rej pao pri velikoj brzini.

Nakon pada Reja, Toprak i Reding su nastavili duel za prvu poziciju. Tokom cele trke Reding i Toprak su razmenjivali pozicije. Toprak je na kraju uspeo da pobedi, a Reding je trku završio na drugoj poziciji.

Nakon trke Reding nije želeo da se rukuje sa Toprakom zbog nekoliko bliskih preticanja za koje je Reding smatrao da su van okvira fer pleja i da su bili preagresivni. Rej je takođe izrazio negodovanje zbog nekih preticanja, ali su Rej i Reding poručili da će na druge dve trke i oni biti daleko agresivniji.

Treće mesto osvojio je odlični Loris Baz nakon što je u poslednjem krugu Bautista pao sa trećeg mesta.

WSBK Portimao
Foto: Ducati

Prva pobeda za BMW i Van der Marka

Superpol trka započela je po kiši. Opet smo na početku trke imali Reju, Redinga i Topraka na vodećim pozicijama, ali to nije dugo potrajalo.

Nakon što je izbio na vodeću poziciju, Rej je napravio grešku i pao. To je bio drugi pad na dve trke za Reju. Toprak nije uspeo u potpunosti da iskoristi još jedan Rejin pad. Uskoro je počeo da tone u poretku.

Van der Mark i Reding bila su dva vozača koja su uspela da se malo odvoje na prve dve pozicije. Van der Mark se nakon izbijanja na prvu poziciju odvojio od Redinga i napravio je pristojnu prednost koju nije ispuštao do kraja trke. Van der Marke je po prvi put pobedio na BMW-u, a ujedno je doneo i prvu pobedu za BMW i M1000RR od njihovog povratka u WSBK šampionat.

Reding je bio zadovoljan drugom pozicijom, jer je još jednom uspeo da se približi Reji u generalnom poretku.

Treće mesto je još jednom zabeležio fantastični Loris Baz na GoEleven Ducatiju. Baz je proteklog vikenda vozio kao zamena za povređenog Dejvisa.

WSBK Portimao
Foto: BMW Motorrad

Rejin red za osvetu

Druga trka je ličila na prvu, sa tim da su uloge između Topraka i Reje bile zamenjene. Opet su Rej, Toprak i Reding počeli svoj zasebnu bitku na vodećim pozicijama. Rej je ovog puta uspeo ranije da prestigne Redinga i izbije na vodeću poziciju, a Toprak je krenuo u poteru za njim, dok ih je Reding u stopu pratio sa treće pozicije.

Taman kada je Toprak počeo da stiže Reju i kada se činilo da ćemo imati još jedan epski duel, dogodilo se da je Toprak pao u istoj krivini u kojoj je Rej pao na prvoj trci. Jedina razlika je što je Toprak pao zbog bizarnog tehničkog problema. Kada je prolazio kroz krivinu pukao mu je prednji blatobran i pri tome je otišao ispred prednjeg točka što je uzrokovalo proklizavanje i pad.

Nakon pada Topraka, Rej se odvezao do pobede i što je još bitnije za njega, uspeo je da vrati 25 boga koje je izgubio na prvoj trci.

Reding je ponovo trku završio na drugom mestu.

Zanimljiva je bila borba za treće mesto. Ponovo su Baz i Bautista imali duel. Tokom jednog od duela Baz je imao kontakt sa Bautistom. Nakon tog kontakta Bautista je pao, a direkcija trke je odlučila da kasni Baza pomeranjem pozicija. Tako da je Bar prošao ciljnu liniju kao trećeplasirani, ali je na kraju ostao bez podijuma.

Zbog kazne Baza, treće mesto je pripalo Lokateliju.

WSBK Portimao
Foto: Kawasaki

Kluzel i Odendal podelili pobede

Prva supersport trka bila je nešto drugačija od onog na šta smo navikli ove sezone. Kluzel, Onču, Agerter, de Rosa, Tuli i Gonzales činili su vodeću grupu koja je neprestano razmenjivala pozicije.

Kluzel i Gonzales su u poslednjem krugu bili blizu jedan drugom, ali je Kluzel bio spretniji i došao je do svoje prve pobede još od 2019. godine. Gonzales je zabeležio odlično drugo mesto, a Agerter je trku završio na trećoj poziciji.

Druga trka započela je po delimično suvoj stazi. Staza je uglavnom bila suva, ali je na nekim mestima bilo tragova vode od kiše koja je padala ranije u toku dana.

Odendal, Agerter, Tuli i Kluzel činili su vodeću grupu, a kasnije su im se pridružili Karikasulo i Gonzales. Tuli je pred kraj trke pao, propustivši šansu za dobrim rezultatom. U poslednjem krugu za pobedu su se borili Odendal i Kluzel.

Foto finiš je odlučivao pobednika jer je Odendal izašao prvi na startno – ciljni pravac, ali mu je Kluzel bio u zavetrini. Odendal je ipak imao dovoljno prednosti da ciljem prođe na prvoj pozicji, dok je treće mesto osvojio Karikasulo.

Nakon ovog trkačkog vikenda Toprak sada vodi u šampionatu sa 24 boda prednosti u odnosu na Reju, dok Reding zaostaje 54 boda za Toprakom. Šampionat je daleko od rešenog jer nas očekuju još dva trkačka vikenda.

Sledeći trkački vikend vozi se u Argentini od 15 – 17. oktobra. To će ujedno biti i prva šansa da Toprak osvoji titulu.

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Portimao, možete posetiti i našu temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke na stazi Portimao Foto/Source: Worldsbk.com

Rezultati superpol WSBK trke:

Rezultati superpol WSBK trke na stazi Portimao Foto/Source: Worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK trke na stazi Portimao Foto/Source: Worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

Rezultati prve supersport trke na stazi Portimao Foto/Source: Worldsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

Rezultati druge supersport trke na stazi Portimao Foto/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.