NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Mizano - Banjaja nezaustavljiv na domaćem terenu

MotoGP Mizano – Banjaja nezaustavljiv na domaćem terenu

-

Mizano i Italija su uvek dobar recept za zabavu i MotoGP trke. Italijani ovog vikenda nisu bili dobri domaćini, bar u MotoGP šampionatu u kom su na prvim pozicijama završili domaći vozači. Pobeda u MotoGP kategoriji odlučivao je foto finiš posle bliske borbe Banjaje i Bastianinija.

Da ne preskačemo red, valja ukratko proći kroz dešavanja sa kompletnog trkačkog vikenda. Od petka je vladalo promenljivo vreme, sa kišom koja je pretila da se umeša i vozačima zakomplikuje život. U petak se Banjaji dogodio jedan manji peh zbog kojeg je zaradio kaznu pomeranja jednog startnog reda unazad. Banjaja je polako vozio na idealnoj trkačkoj putanji i zasmetao je drugim vozačima. Sasvim opravdana kazna koja je Banjaju mogla skupo koštati. Tako je Italijan umesto sa 2. pozicije, trku startovao sa 5. mesta, a pol poziciju je osvojio Džek Miler.

Moto3 haos

Kao i do sada, Moto3 je idealna uvodna trka, jer je uvek prepuna preticanja i dešavanja. U prvom krugu se dogodio incident kada je Nikola Kararo počistio Sasakija. Gevara je vodio jedan deo trke, a u stopu su ga pratila Fođija, Onču i Masija. Njih četvorica su vremenom odmakli od druge grupe vozača.

Mnogo grešaka na trci napravio je Garsija koji je trku završio padom prepustivši tako još bodova svom timskom kolegi Gevari.

Fođija je bio rešen da na domaćem terenu ostvari najbolji mogući rezultat. Krajem trke je napao i prestigao Gevaru prešavši na vodeću poziciju. Fođija je imao i malu pomoć Masije koji je takođe napao Gevaru i dok su se njih dvojica borili za drugu poziciju, Fođija je uspeo da napravi malu prednost koja mu je bila dovoljna za pobedu.

Masija i Fođija su ciljem prošli sa minimalnim razmakom u Masijinu korist. Gevara je morao da se zadovolji trećom pozicijom što mu i nije tako teško palo jer je uspeo da uveća prednost u šampionatu i trenutno vodi sa 11 bodova prednosti u odnosu na Garsiju.

MotoGP Mizano
MotoGP Mizano – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: www.motogp.com

Moto2 prvenac za Lopeza

Moto2 trku odlično su započeli Lopez, Arenas, Fernandez, Vieti, Kanet i Ogura. Dobar deo trka Lopet i Arenas proveli su na pozicijama 1 i 2, dok su se Kanet i Vieti borili za treću poziciju. U tom žaru borbe, Vieti je dao sve od sebe da ostane na vodećim pozicijama, ali je napravio grešku i pao. Vietij je u poslednje vreme napravio nekoliko grešaka, što ga je već koštalo vodeće pozicije u šampionatu, a sada je pao još niže u poretku.

Kako je trka napredovala, tako je Arenas gubio ritam, a Kanet je bivao sve brži i uspeo je da prestigne Arenasa za drugu poziciju. Posle par krugova, Arenas je izgubio i treću poziciju u duelu sa Fernandezom.

Do kraja trke je Lopez ostao neuhvatljiv i došao je do svoje prve pobede u Moto2 šampionatu. Lopez je već na poslednjih par trka pokazivao potencijal, a juče je uspeo i da ga u potpunosti ispolji.

MotoGP Mizano – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: www.motogp.com

MotoGP – Banjaja ušao u istoriju

MotoGP trka možda nije obilovala preticanjima, ali je bila zanimljiva. Sa pol pozicije je startovao Džek Miler. Nažalost, njegovo vođstvo nije trajalo dugo jer mu je proklizao prednji kraj i sva nada za pobedom raspršila mu se u šljunku. Miler je podigao motocikl i završio trku 18. poziciji.

Nakon Milerovog pada, vodeću poziciju je ubrzo preuzeo Banjaja, ispred Vinjalesa, Bastianinija i sve bržeg Marinija. Bezeki je takođe bio brz na početku trke, ali je i on poput Milera na samom početku napravio grešku i pao.

Dosta padova se dogodilo na početku trke. Zarko, Pol Espargaro i Piro pali su u prvoj krivini nakon što je Binder dotakao Zarka koji je pao povukavši sa sobom Pol Espargara i Pira.

Na vodećim pozicijama su Banjaja i Miler vozili na točak jedan od drugog tokom cele trke, sve do same završnice. Iza njih su vozili Bastianini i Marini, dok su se sa 5. i 6. poziciju neko vreme borili Kvartararo i Aleš Espargaro i tu bitku je na kraju dobio Kvartararo.

Pred sam kraj trke, Vinjales je počeo da popušta ritam, a Bastianini se ubrzao. Na par krugova pre kraja trke Bastianini je prestigao Vinjalesa i dao sve od sebe da stigne Banjaju. Kada se našao na točak Banjaji, tražio je način da ga prestigne. U poslednjem krugu na jednom od kočenja, Bastianini je umalo udario u Banjaju i morao je da popusti kočnice da ode šire, što ga je koštalo malo vremena. Pored te greške, Bastianini je u poslednjem krugu uspeo da izveze najbrži krug trke.

Međutim, to mu nije bilo dovoljno, jer je Banjaja bio dovoljno brz da ostvari svoju 4. uzastopnu pobedu i na taj način se upisao u Ducati istoriju kao jedini vozač koji je vezao 4. uzastopne pobede za Ducati u MotoGP šampionatu. Ono što je takođe bitno je da je Banjaja sada na 2. poziciji u šampionatu, sa “samo” 30 bodova zaostatka za Kvartararom.

MotoGP Mizano
MotoGP Mizano – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: www.motogp.com

Nako Mizana, čekaju nas nepune dve nedelje pauze, jer se od 16. septembra vozi trka na stazi Aragon. Aragon je u prošlosti bio staza koja nije ležala Yamahi i Kvartararu, a išla je na ruku Ducatijevim vozačima, kao i Alešu Espargaru. Biće to još jedan zanimljiv trkački vikend.

Do tada, ukoliko želite da iznesete utiske sa trke, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.