NaslovnaMoto SportMotoGP pauza se bliži kraju - Ducati i Honda predstavili motore za...

MotoGP pauza se bliži kraju – Ducati i Honda predstavili motore za novu sezonu

-

Polako odbrojavamo dane do početka nove MotoGP sezone koja počinje na stazi Losail u Kataru 10. marta. Pred sam početak testova koji nas očekuju na Sepangu, timovi su počeli sa predstavljanjem grafike motocikala i vozača. Ducati i Honda su među prvima predstavili motore za novu sezonu.

Prvi među fabričkim ekipama je Ducati koji je svoje predstavljanje obavio u prostorijama Philip Morris-a u Švajcarskoj. Ducati ne bi bio Ducati da svaki put ne donese nešto novo. Tako smo imali priliku da vidimo potpuno nove boje i sponzore kojim je Ducati GP19 toliko izlepljen da se jedva nazire Ducati logo na rezervoaru.

Desmosedici GP 19

Audi je ove godine prisutan u značajnoj meri kao sponzor, ali je i duvanska kompanija Philip Morris našla način da se vrati posle kraćeg odsutstva prouzrokovanog zabranom reklamiranja duvanskih proizvoda. Veliki logo “Mission Winnow” predstavlja reklamu Philip Morris-a koja za cilj navodno ima promovisanje ekološki zdravijih cigareta.

Ducati GP19

Andrea Doviciozo je već istaknuti favorit za osvajanje titule, a Danilo Petrući će imati za zadatak da ove sezone ostvari svoju prvu MotoGP pobedu. Petrući je u prošlosti imao problema sa viškom kilograma, te je preko zime vredno trenirao ne bi li pokušao da skine još koji gram. To mu je izgleda i pošlo za rukom.

Zanimljivo je da je Doviciozo raširenih ruku prihvatio Petrućija kao timskog kolegu. U prilog tome govori i činjenica da od sad koriste istog psihologa i trenera.

Dal Inja je istakao važnost harmonije u ekipi i da se nada da će Petrući i Doviciozo bolje sarađivati nego što je bio slučaj sa Doviciozom i Lorencom. Dal Inja je takođe istakao da je malo frustriran strožijim propisima u pogledu aerodinamike. Od ove sezone neće biti dozvoljeno dodavanje i skidanje krilaca. Ducati je u prethodnih nekoliko godina ostvario veliki napredak na polju aerodinamike, te će im ovi strožiji propisi teže pasti nego drugim ekipama.

Ducati GP19

U vezi sa Ducati GP19 nije otkriveno mnogo podataka jer ovo ipak nije finalna verzija. Timovi uglavnom donos prošlogodišnju verziju sa oklopima za tekuću sezonu. Zanimljiva je glasina da će GP19 isporučivati oko 300KS!

Što se Honde tiče, oni na predstavljane vozača i motora gledaju malo drugačije i odaju malo informacija. Boje motocikla izgledaju isto kao prošlogodišnja verzija. Primetna je razlika u obliku rezervoara na Lorencovom motoru, što je dokaz da su u Hondi odmah uslišili Lorencove želje.

Lorencova Honda
Lorencova Honda

Kad smo kod Lorenca, on je par dana pred prezentaciju doživeo povredu prilikom treninga. Tom prilikom zadobio je prelom kosti u zglobu. Brzo je operisan, ali će propustiti prvi test na Sepangu da bi bio što spremniji za Katar i početak sezone.

Lorenco i Markez

Markez je takođe zimu proveo u oporavku posle operacije ramena. Pre par nedelja objavljen je snimak na kojem se vidi kako Markez trenira kao i da po svemu sudeći oporavak teče u najboljem redu. Tako da nema sumnje da će Markez biti na maksimalno spreman.

Yamaha će svoj tim predstaviti neposredno pred početak test na Sepangu koji počinje 6. februara.

Za diskusiju o predstavljanju ekipa kao i drugim inforimacijama možete svratiti do teme na forumu 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.