August 7, 2020
Naslovna Garaža Skidanje plastika i rezervoara sa BMW R1200 GS Adventure motocikla

Skidanje plastika i rezervoara sa BMW R1200 GS Adventure motocikla

-

Često vam zbog neke servisne radnje na motociklu, bilo da je to zbog akumulatora ili zbog agregata ili elektronike, zatreba pristup gornjem delu agregata ispod rezervoara. Da biste to postigli, morate proći kroz obično komplikovanu proceduru koja se zove – skidanje plastika i rezervoara. U ovom tekstu možete pronaći detaljno uputstvo za skidanje plastike i rezervoara sa BMW R1200 GS Adventure motocikla.

U zavisnosti od toga šta treba uraditi na motociklu, razlikuje se način za skidanje plastika i rezervoara na BMW R1200 GS Adventure. Ovo je jedna od najslabije pokrivenih operacija na netu, tako da sam skoro sve morao sam da otkrijem. Nisam siguran, ali mislim da je kasnijih godina nešto izmenjen sistem kačenja plastika, tako da je ovo uputstvo sigurno za BMW R12000 GS Adventure motocikla generacije 2006 i 2007.

Skidanje plastika

U bilo kojoj verziji, prvo se skidaju male bočne plastike. Leva se drži samo na dva klina koja ulaze u gumirani otvor noseće konstrukcije.

mala bočna plastika

mala bočna plastika sa leve strane

Za razliku od leve, desna se sem na ta dva klina, drži i na jednom zavrtnju. Taj zavrtanj, kao i svi drugi na plastikama rezervoara, skida se torks kljucem t25.

desna bočna plastika

desna bočna plastika

Praktikujem da odmah, čim odvijem neki zavrtanj, ukoliko je to moguce, zavijem ga na mesto gde je bio. Tako ubijam dve muve jednim udarcem – male su šanse da ću neki zavrtanj izgubiti ili da ću zaboraviti gde se koji nalazio.

Za manje poslove kao što su zamena filtera vazduha i slično, nema potrebe da se skidaju deflektori, delovi koji poboljsavaju aerodinamiku i štite od vetra. Za veće poslove, sledeći su na spisku za demontažu. Ne zato što moraju da se skinu, već da ne bi smetali ili bili oštećeni na neki način. Oba se drže sa po dva zavrtnja (t25) i nalaze se u sendviču od gumenih podloški, sa obe strane svakog zavrtnja.

levi deflektor za vazduh

desni deflektor za vazduh

Najteže za skidanje su mi bočne plastike na kojima je BMW bedž. Drže se sa po dva zavrtnja (t25) na krajevima i jednim plasticnim klinom. Zadnji zavrtanj je pristupačan i vidljiv, dok je prednji zavučen ispod kljuna i prilično nepristupačan. Kad odvijete oba zavrtnja, plastika se samo isčupa napolje.

gornja bočna plastika sa desne strane

skinuta gornja bočna plastika sa desne strane

gornja bočna plastika sa desne strane

Dalje je već lakše. Ukoliko samo menjate filter, skidate bočne metalne delove.

bočni metalni delovi

Kao što se sa slike vidi, drže se na po tri t25 zavrtnja. Skidanjem ovog poklopca, potpuno je otvoren pristup kućištu filtera za vazduh.

ispod bočnog metalnog poklopca

Međutim, ukoliko vaš posao zahteva skidanje rezervoara, nema potrebe da odvijate ove zavrtnjeve, bar ne sve. Dovoljno je skinuti samo zavrtanj na sredini dela, vidi se na prethodnoj slici, naravno, u sredini. Zatim skinete bočne zavrtnje:

skidanje metalnog poklopca

skidanje metalnog poklopca

… i odvijete poklopac rezervoara goriva.

poklopac rezervoara goriva

Ispod čepa se nalaze tri odstojne gumice, zakačene na centralnu plastiku. Pazite da ih ne pogubite.

poklopac rezervoara goriva

Gume se postavljaju tako da ovaj zub uđe u prorez na plastici.

poklopac rezervoara goriva

Kada skinete čep rezervoara, možete kompletnu centralnu plastiku, zajedno sa metalnim bočnim stranicama skinuti iz jednog dela.

obloga rezervoara goriva

To je lepa prilika da se sve detaljno očisti…

obloga rezervoara goriva

Na slikama se vidi i kako se bočni metalni delovi spajaju sa centralnom plastikom – uz pomoć dva zavrtnja t25 i ovog zuba u sredini.

Skidanje rezervoara

Sada ste ogolili rezervoar. Preostalo je još raskačiti konektore kontrolera pumpe sa leve strane i cevi za gorivo i odušak sa desne. Jednostavan posao koji se lako završi uz pomoć malog odvijača.

bmw r1200 gsa rezervoar

Sam rezervoar je za motocikl pričvršćen sa četiri zavrtnja. Napred se klasično nabacuje na dve osovinice koje imaju navoj i steže se navrtkama za ključ 13.

kačenje rezervoara

kačenje rezervoara

Sa zadnje strane se na bokovima drži uz pomoć dva manja zavrtnja za imbus 5 ključ (na slici je zavrtanj već izvađen, ali se vidi njegov otvor).

kačenje rezervoara

Zanimljivo mi je i genijalno kako su na rezervoaru ostavili kanale za postavljanje kablića za napajanje nečega što biste ugradili na prednji deo motocikla.

Navrtke ne morate odviti do kraja, dovoljno ih je popustiti, dok imbuse morate izvaditi za skidanje rezervoara. Kada to obavite, rezervoar povucite u nazad i na gore.

skinut rezervoar

Tako izgleda skidanje plastika i rezervoara na BMW R1200 GS Adventure 2006-2007. Prvi put će vam trebati više vremena dok ne sagledate sve šrafove i elemente koje morate demontirati, ali kasnije to sve puno brže ide.

Kad ste već ovde, pažljivo pregledajte konektor kontrolera benzinske pumpe i okolne konektore. WD40 može lepo da pomogne za čišćenje tih delova, a odbija i vodu. Zaštitite otvor za sipanje goriva i možete nastaviti svoj posao zbog kog ste skinuli rezervoar i plastike.

Pročitajte jošservis kočionog sistema na BMW R1200 GS Adventure 2006.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


18,294FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
105PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se