NaslovnaMoto SportMotoGP Phillip Island - Yamaha prekinula post

MotoGP Phillip Island – Yamaha prekinula post

-

Staza Phillip Island u Australiji nikada do sad nije razočarala ni gledaoce ni vozače MotoGP klase. U petak i subotu vremenski uslovi su dodatno komplikovali situaciju, ali je zato u nedelju vreme bilo gotovo savršeno za trkanje.

Prvi treninzi u svim klasama započeli su u promenljivim vremenskim uslovima, a u petak je sve bilo pomereno za više sati zbog prolivanje ulja u toku Moto3 treninga. Pomeranje satnice samo je dodatno zakomplikovalo stvari vozačima u MotoGP klasi. Za razliku od prethodnih vikenda raspored treninga po kategorijama je pretumban tako da je Moto2 klasa vozila treninge pre MotoGP klase. Nedeljna trka startovala je u 16:00 po lokalnom vremenu staze. Kasniji start trke zakazan je da bi gledaoci u Evropi mogli da isprate trku u pristojnije vreme.

Budući da je u Australiji trenutno proleće koje sa sobom donosi nestabilne vremenske uslove, pomeranje satnice trke nije najbolja ideja jer asfalt počinje da se hladi kako trka odmiče, a ako još dodamo jak vetar koji duva sa okeana direktno na stazu dobijamo veoma opasne uslove za trkanje. Nestabilni vremenski uslovi koštali su Kračloua najverovatnije prevremenim završetkom sezone, Britanac je pao pri velikoj brzini na ulazu u prvu krivnu i zaradio prelom noge zbog čega će u najboljem slučaju odsustvovati do trke u Valensiji, a upitno je da li će i tad biti spreman.

Na svu sreću organizatori su prihvatili da se sledeće godine trka vozi ranije.

Kračlou
Kal Kračlou zadobio je prelom noge prilikom pada                                                                          photo:www.lcr.mc

Pošto je Kračlou doživeo pad na prvom treningu nije bilo vremena da neko uskoči kao zamena za njega, ali će ga već sledeće nedelje na Sepangu menjati Štefan Bradl. Nadamo se da će Bradl uspeti da završi trku jer se u poslednja dva nastupa kao Hondin test vozač nije proslavio.

Temperatura vazduha na prvom treningu iznosila je svega 16 stepeni celzijusa i u ovim uslovima najbrži je bio Vinjales na Yamahi ispred Milera i Petrućija. Prvi trening nije bio merodavan iz razloga što niko od vozača nije mogao da da svoj maksimum, a situacija nije bila najsjajnija ni na drugom treningu na kojem je najbrži bio Janone. Janone je od samog starta imao dobar ritam za trku, Suzukiju odgovara konfiguracija Phillip Island staze na kojoj motocikli sa dobrom upravljivošću i agilnosti imaju prednost u odnosu na ostale.

janone
Janone je bio brz od samog starta                                                                                  Photo:www.suzuki-racing.com

Na papiru, Phillip Island nikako ne bi trebalo da odgovara Ducatiju. Jedini vozač koji je na Ducatiju mogao da pobedi bio je Kejsi Stoner, ali izgleda da stvari idu na bolje pošto su Doviciozo, a kasnije i Bautista (koji je imao tri pada u toku vikenda) imali odlična vremena.

Vozači na trećem i četvrtom treingu nisu značajnije popravili vremena. Markes se mučio sa podešavanjem motocikla, a istina je i da Markez nema baš puno sreće na Phillip Islandu što će se na trci i potvrditi, ali je ipak uspeo da zabeleži najbrže vreme na trećem treningu.

Kao glavni favoriti za pobedu izdvajali su se Janone i Yamahe, Rosi se i dalje mučio na izlazima iz krivina dok je Vinjales nekako u tišini radio na podešavanjim za trku. Hafik Šijarin imao je dosta dobra vremena na treninzima uspevši da se direktno kvalifikuje u drugi deo kvalifikacije iako je doživeo težak pad.

Tech3 Yamaha
Hafik Šjarin, Tech3 Yamaha

U prvom delu kvalifikacija Alvaro Bautista je lagano zabeležio nabrže vreme ispred Pol Espargara na KTM-u. Smit i Pol Espargaro su imali solidne treninge, na trećem treningu je Pol Espargaro zabeležio šesto najbrže vreme.

Bautista se prilično dobro privikao na Ducati tokom gostovanja u fabričkoj ekipi iako je bio poprilično skup za Ducati jer je doživeo tri pada. Drugi pad doživeo je u toku drugog dela kvalifikacija zbog čega je startovao sa dvanaeste pozicije.

Pol poziciju osvojio je Markes ispred Vinjalesa dok je trećo mesto osvojio Zarko. Janone je osvojio četvrto mesto ispred Rinsa i Milera.

Mark Markez
Markez osvojio pol poziciju

Pitanje šampiona rešeno je na prethodnoj trci, ali se i dalje vodi borba za titulu konstrukora i titulu najbolje ekipe. Ukoliko bi Honda osvojila 3 boda više od Ducatija na ovoj stazi osvojili bi i ovu titula koja Hondi znači skoro podjednako kao i titual vozača.

Lorencova povreda i odsustvo sa trka prouzrokovalo je premeštanje vozača po ekipama. Iz Aspar ekipe u fabrički Ducati prešao je Alvaro Bautisa, Bautistin GP17 nasledio je Karel Abraham, a na Abrahamov GP16 došao je Majk Džons.

Petrući je odlično startovao i poveo trku, ali je njegovo vođstvo trajalo samo dve krivine posle čega ga je Ducati umalo katapultirao iz sediša zbog problema sa kvačilom, srećom nije pao samo je izleteo u travu, priključio se začelju kolone i trku je završio na dvanaestom mestu. Posle Petrućijeve ekskurzije u travu na prvo mesto je izbio niko drugi do njegov timski kolega Džek Miler. Markez je već na startno ciljnom pravcu uspeo da prestigne Milera za prvu poziciju, a ubrzo se na točku Markeza našao Doviciozo. Maverik Vinjales imao je još jedan loš start te je prvi krug završio na desetoj poziciji, dok se Rosi nalazi u vodećoj grupi od pet vozača.

Filip Ajlend

Vinjales, Zarko i Bautista su se u prva četiri kruga oporavljači od lošeg starta, ali su uspeli da uhvate priljučak sa vodećom grupom u kojoj su se vozači preticali u gotovo svakoj krivini. U 22. krugu na startom ciljnom pravcu Zarko je ušao u zavetrinu Markeza i Milera i vozio je levom stranom staze iza Markeza. Markez je pred ulazak u krivinu u jednom momentu otišao više u levo prilikom čega Zarko nije dobro procenio udaljenost od Markeza i svojim prednjim krajem je udario u zadnji kraj Markezove Honde. Pri tom kontaktu Zarko je pao sa Yamahe pri brzini od 280 Km/h! Na svu sreću Zarko je ustao i odšetao do boksa nepovređen. Markez je morao da se povuče iz trke, od siline udarca na Markezovom motociklu se slomio podram koji nosi sedište i zadnji deo motocikla.

Posle trke Zarko je otišao da se izvini Markezu koji je prihvatio izvinjenja, a ovaj pad proglašen je trkačkim incidentom, na svu sreću bez posledica.

Za to vreme Doviciozo je napravio malu prednost u odnosu na Milera, a Vinjales je uspeo da se probije na četvrto mesto ispred Rosija. Zanimljivo je da je Vinjales jedini iz vodeće grupe vozio na mekšoj prednjoj gumi dok su ostali vozili na srednje tvrdoj gumi. Na dvadeset krugova pre kraja trke imali smo priliku da vidimo nešto što nismo videli cele sezone, dve fabričke Yamahe na prve dve pozicije! Vinjales je vodio ispred Rosija kojeg je ubrzo prestigao Doviciozo.

Vinjales je pošto je izbio na čelo kolone uspeo da napravi prednost koju je povećavao iz kruga u krug. U poslednja tri kruga izgubio je prednost, ali je imao sasvim dovoljno da ubeleži prvu pobedu za Yamaha posle 25 trka bez pobede.

Vinjales
Vinjales je uspeo da donese Yamahi pobedu

Borba za drugu poziiju između Dovicioza, Janonea, Rinsa, Rosija i Milera trajala je do poslednjih krugova trke. Rosi je počeo da gubi ritam u poslednjim krugovima. Na izlasku iz krivina Rins na Suzukiju je imao daleko bolje ubrzanje i uspevao je da obiđe Rosija na pravcu. Na kraju Rosi je morao da se zadovolji šestim mestom dok je Rins trku završio na petom mestu.

Rins
Rins je dobio duel protiv Rosija

Bautista je završio trku na odličnom četvrtom mestu ispred Dovicioza. Andrea Janone, za kojeg se mislilo da ima najveće šanse da pobedi, završio je na drugom mestu donevši sedmi podijum za Suzuki ove sezone.

Bautista
Bautista je odvezao odličnu trku

Dani Pedrosa takođe je imao trku za zaborav, pošto je polovinom trke pao, a do tog trenutka nije bio ni među deset najboljih, tako da fabrički Hondini vozači nisu zabeležili nijedan bod. Čast Honde spasio je Franko Morbideli sa odličnim osmim mestom. Zahvaljujući dobroj trci, Ducatijevi vozači uspeli su da se približe Hondi u pogledu plasmana konstruktora iako je bodovna razlika i dalje poprilična i iznosi 39 bodova. Neizvesnija je borba za najbolju ekipu gde Honda Repsol ima prednost od 16 bodova više od Movistar Yamahe.

Yamaha M1
Borba za najbolju ekipu vodi se između Yamahe i Honde

Aprilia je konačno imala jednu solidnu trku u kojoj su oba vozača završila u bodovima – Aleš Espargaro bio je deveti, a Skot Reding trinaesti. Aprila je na Phillip Island došla sa motociklom iz prošle sezone sa nekim delovima sa ovogodišnjeg motocikla. Aleš Espargaro je još pre nekoliko trka tražio da mu dozvole da se trka sa prošlogodišnjim motociklom jer je očigledno sa pravom smatrao da je bolji od ovogodišnjeg.

Dobar plasman zabeležio je Bredli Smit sa desetom pozicijom. Njegov timski kolega Pol Espargaro odustao je pri kraju trke zbog problema sa zadnjom gumom.

Vinjales i kompletan Yamahin tim bio je oduševljen sa pobedom koja je konačno malo skinula pritisak sa leđa celog tima. Postavlja se pitanje da li je ova pobeda ujedno i pobeda Vinjalesa nad Rosijem u smislu daljeg razvoja motora? Već dugo vremena Vinjales i Rosi vode bitku u garaži oko toga u kom smeru treba da se razvija motocikl. Rosi tvrdi da je problem u zadnjem kraju, dok Vinjales ima problema sa prednjim krajem. Pre nekoliko dana Vinjales je u intervijuu za Španske medije izjavio da bi Yamaha trebala da napravi motocikl koji više njemu odgovora, a ne Rosiju. Opet sa druge strane Rosi je trenutno treći u šampionatu i bori se za drugo mesto sa Doviciozom, a i bio je konstantniji je od Vinjalesa u toku sezone.

Vinjales je odneo pobedu sa Philip Islanda, a da li je ova pobeda slučajnost za Yamahu saznaćemo već za nekoliko dana na stazi Sepang u Maleziji.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.