May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Trka za čast

MotoGP Portimao – Trka za čast

-

Dolazi period godine kada odbrojavamo poslednje trke u ovoj sezoni. Mizano 2 trkački vikend doneo nam je novog MotoGP šampiona u trenutku kad smo se tome najmanje nadali. Bez obzira na to što je pitanje šampiona odlučeno, ostalo je još dve trke do kraja sezone. Titula najboljeg proizvođača, kao i najbolje ekipe još nije rešena, pa će se neki timovi i proizvođači potruditi da daju sve od sebe. Portimao će biti prva stanica u borbi proizvođača za prestiž u MotoGP šampionatu. Osim MotoGP šampionata, Moto3 i Moto2 šampionati su još uvek prilično neizvesni.

Stazu Portimao smo već upoznali tokom ove i prošle sezone. Drago mi je što se Portimao nalazi u MotoGP kalendaru jer je reč o zanimljivoj, brzoj i tehnički zahtevnoj stazi. Ove sezone je Portimao već ugostio MotoGP vozače i tada je Kvartararo odneo pobedu ispred Banjaje.

Istorija se ponavlja?

To što je Kvartararo pobedio početkom sezone, ne mora nužno da znači da će i ovog puta doći do pobede. Ako se sećate, Rins je dobar deo trke bio na točku Kvartararu, sve dok nije pao. Banjaja i Zarko su takođe imali dobru trku, sa tim što se Banjaja veći deo trke probijao kroz gužvu, dok je Zarko pao zbog problema sa menjačem.

Mir je baš na Portimau uspeo da dođe do podijuma. Doduše, do podijuma je došao zahvaljujući padovima Rinsa i Zarka, ali podijum je podijum i to mu se ne može oduzati. Poenta je da Portimao očigledno leži Suzukiju.

MotoGP Portimao
Foto: Suzuki Racing

Bez Marka Markeza

Upravo je Portimao bila trka na kojoj se Mark Markez vratio na trkačku stazu. Ovog puta je sudbina htela da Portimao bude staza na kojoj Mark Markez neće nastupati. Tokom off road treninga Markez je ove nedelje doživeo pad. Prilikom pada zadobio je udarac u glavu i potres mozga zbog koje mu je naloženo da preskoči ovaj trkački vikend.

Prava je šteta što Markez neće voziti na Portimau jer bi ovo bila savršena prilika da zapravo vidimo u kakvoj je formi Markez. Na stazi COTA je Markez pobedio jer mu ta staza generalno leži, dok je na Mizanu njegova pobeda nekako ostala u senci pada Banjaje. Zato je Portimao bila odlična prilika da zaista vidimo Markezov potencijal.

Bez Markeza na Portimau Foto: Honda Racing Corporation

Tačno je da će svoju priliku imati i u Valensiji, ali je to još jedna staza sa “levim” krugom, pa bi po nekom nepisanom pravilu Markez i tamo trebalo da ostvari dobar rezultat.

Markeza će na Portimau menjati Štefan Bradl.

Nova lica kao potencijalni osvajači podijuma

Enea Bastianini je pravo osveženje ove sezone. Dva podijuma na Mizanu su odličan rezultat, naročito ako se uzme u obzir da vozi na dve godine staroj verziji Ducati-ja. Ako se podsetimo prve trke na Portimau, videćemo da je Bastianini trku završio na odličnoj devetoj poziciji. Obratite pažnju na Bastianinija, mogao bi i ovog vikenda da iznenadi.

KTM sa Bred Binderom i Oliveirom su još jedno potencijalno iznenađenje. Oliveira je nakon trke u Austriji vozio sa nedovoljno oporavljenom rukom, što se odrazilo na rezultate tokom sezone. Na Mizanu je pokazao da se vraća u formu, ali je nažalost pao tokom poslednjih krugova.

MotoGP Portimao
Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Bred Binder je i na prvoj trci na Portimau zabeležio petu poziciju. Ukoliko se kvalifikuje bolje za ovu trku, vrlo lako bi mogao da pomrsi konce ostalim vozačima.

Ducati ili Yamaha?

Da li navijate za Ducati ili Yamahu? Ukoliko ste navijač jednog od ova dva proizvođača, onda vam trka neće biti dosadna. U šampionatu proizvođača Ducati ima 12 bodova prednosti u odnosu na Yamahu.

Što se tiče plasmana ekipa, tu je situacija obrnuta. Fabrička Yamaha ekipa ima 13 bodova prednosti ispred fabričke Ducati ekipe.

Foto: Ducati

Verujte mi na reč da su i ove dve titule bitne kako za sponzore tako i za menadžment u fabrikama, kao i mehaničarima u ekipama.

U MotoGP šampionatu vlada tako veliko rivalstvo da se svaka titula ceni.

Sezona će se uskoro završiti, tako da uživajte u predstojećem trkačkom vikendu.

MotoGP Portimao – raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 1

14:15 – 14:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
16:10 – 16:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:

10:00 – 10:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
11:55 – 12:35 Moto2 Free Practice Nr. 3

13:35 – 13:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
14:00 – 14:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
14:30 – 15:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
15:10 – 15:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
16:10 – 16:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
16:35 – 16:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:

10:00 – 10:20 Moto3 Warm Up
10:30 – 10:50 MotoGP Warm Up
11:00 – 11:20 Moto2 Warm Up

12:20 Moto3 Race
14:00 MotoGP Race
15:30 Moto2 Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.