May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Mizano 2 - Kvartararo šampion, Markezu pobeda!

MotoGP Mizano 2 – Kvartararo šampion, Markezu pobeda!

-

MotoGP Mizano 2 trkački vikend počeo je po vlažnom i kišnom vremenu. Takvo vreme vozače je pratilo do nedelje ujutru. Jedino su kvalifikacije i FP4 voženi po stazi koja se delimično sušila. Sve je to manje bitno, jer smo spletom raznih okolnosti dobili novog MotoGP šampiona.

Osim u MotoGP šampionatu, Moto3 i Moto2 kategorija dodatno su unele tenziju u šampionat.

U Moto3 Fođija nezaustavljiv

Moto3 trka je počela tipično za ovu kateogoriju. Grupa od nekih deset vozača borila se za najviše pozicije. Stefano Nepa, Akosta, Gevara, Masija, Binder i Antoneli su uglavnom bili na vodećim pozicijama. Antoneli je vodio dobar deo trke, ali je posle jedne greške potonuo u poretku.

Trka za Akostu dobro se odvijala. Njegov glavni konkurent Denis Fođija startovao je sa 14. pozicije i u jednom trenutku nije bio tako blizu vodećih. Iz kruga u krug, Fođija se probijao i stigao do vodeće grupe. Zatim je u poslednjoj trećini grupe uspeo da se probije na vodeću poziciju. Njega je u stopu pratio Masia, ali do kraja trke nije našao način da prestigne Fođiju.

Tako je Fođija došao do još jedne pobede i dodatno je nadoknadio bodove u šampionatu. Masia je završio na drugoj poziciji, a Akosta je u poslednjem krugu uspeo da obiđe dva vozača i da trku završi na podijumu.

MotoGP Mizano 2
Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com MotoGP Mizano 2

Moto 2 preokret: pad Raul Fernandeza i pobeda Louza

Raul Fernandez je došao na Mizano sa zaostatkom od 9 bodova za Gardnerom. Raul Fernandez je dobro započeo trku i izbio je na prvu poziciju. Međutim, njegova radost nije dugo trajala. Na jednom kočenju prednji točak je blokirao, a Raul Fernandez je pao pri prilično velikoj brzini. Srećom, Raul Fernandez je ostao nepovreden.

Nakon Raulovog pada, povela se zanimljiva, ali ne toliko napeta borba za pobedu i mesta na podijumu. Aleks Louz je bio najbrži i najsnalažljiviji i uspeo je da dođe do pobede. Drugo mesto osvojio je Augusto Fernandez, dok je treće mesto na podijumu zaokružio Aron Kanet. Treba pohvaliti i Ćelestina Vietija koji je trku završio na četvrtom mestu.

Remi Gardner, vodeći u šampionatu završio je trku na sedmom mestu. S obzirom da je Raul Fernandez zaostaje samo 18 bodova, naredne dve trke biće zanimljive.

Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Dramatična MotoGP Mizano 2 trka

Sa pozicija 1 i 2 odlično su startovali Banjaja i Miler. Odmah iz njih brzo je došao Mark Markez. Njih trojica su se izdvojili u vodećoj grupi i vozili su na točak jedan od drugog. Banjaja je bio favorit za pobedu što se i videlo od prvgo kruga.

Markez je pritiskao Milera koji je već nakon dva kruga proklizao u čuvenoj 15 krivini i trku je završio u šljunku. Nakon njegovog pada, Markez i Banjaja vozili su svoju trku. Na trećem mestu vozio je Pol Espargaro koji nije imao ritam da stigne vodeće.

Dok su se Banjaja i Mark Markez borili za pobedu, Kvartararo je sa 15. pozicije napredovao polako i prestizao je jednog po jednog vozača.

U poslednjoj trećini trke, kada se činilo da će Banjaja doći do pobede i da će se borba za titulu preneti na Portimao, dogodili se nezamislivo. Banjaja je poput Milera proklizao u krivini 15. Sa tim padom ne samo da se oprostio od pobede, već i od svake nade da će osvojiti tiulu.

Mark Markez je nakon pada imao otvoren put do pobede, a Pol Espargaro je osvoji drugo mesto. Tako je Repsol Honda osvojila prve dve pozicije prvi put još od 2017. godine kada su Markez i Pedrosa stojali jedan do drugog na pobedničkom postolju.

Kvartararova šampionska vožnja

Fabio Kvartararo se u poslednjim krugovima probio do treće pozicije. Na Kvartararovu žalost, titulu nije uspeo da proslavi sa podijuma. Bastijanini je ima fantastičan ritam pred kraj trke u i u posldenjem krugu prestigao je Kvartarara za treće mesto.

Bez obzira što Kvartararo nije završio na podijumu treba mu odati priznanje na ovoj trci, Podneo je pritisak i tokom cele trke je vozio smireno.

MotoGP Mizano 2
Rezultati MotoGP Mizano 2 trkačkog vikenda Foto/Source: MotoGP.com

Fabio Kvartararo je novi MotoGP šampion, ali to ne znači da je sezona završena. Nakon ove trke čekaju nas još dva trkačka vikenda. Naredni trkački vikend vozi se u Portimau 7. novembra.

Za utiske sa MotoGP Mizano 2 trkačkog vikenda, možete posetiti našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.