NaslovnaMoto SportMotoGPSve kacige Valentina Rosija

Sve kacige Valentina Rosija

-

Valentino Rosi je obeležio jednu eru u MotoGP šampionatu i svetskoj motociklističkoj sceni. Pored osvojenih devet titula i velikog broja fantastičnih trka, Rosi je prepoznatljiv i po svojoj opremi, a naročito raznim verzijama kaciga i njihovih grafika. Rosi je od samog početka trkačke karijere sarađivao sa AGV-om. AGV i Rosi su konstantno radili na razvoju i unapređivanju kaciga, pa je tokom proteklih 25 godina saradnje AGV izbacio nekoliko verzija najnaprednijih trkačkih kaciga. Danas ćemo se osvrnuti i pogledati sve kacige Valentina Rosija i grafike koje je koristio tokom svoje karijere.

Tokom svake sezone, Rosi je vršio manje ili veće promene u grafikama na kacigama. Osim “standardnih” grafika koje je koristio tokom sezone, specijalne grafike nosio je i na početnim zimskim predsezonskim testiranjima.

Osim na predsezonskim testiranjima, specijalne grafike predstavljane su na trkama voženim na domaćim stazama u rodnoj mu Italiji ili tokom trka od posebnog značaja. Rosi je svoje specijalne kacige na domaćim stazama otkrivao u Subotu tokom treninga.

Tako se tokom Rosijeve karijere sakupilo preko 80 različitih verzija kaciga koje ćete u današnjem tekstu imati prilike da vidite.

AGV Q3 Pro

Prvi model AGV kacige koju je Rosi koristio bio je Q3 Pro. Taj model nosio je u sezonama 1996 – 1998. godine. To je bio i prvi put da je predstavljena čuvena Solleluna grafika na kojoj je sa jedne strane oslikan mesec, a sa druge sunce. Već tada se se karbon koristio kao materijal za izradu kaciga, pa je Q3 Pro kaciga napravljena od karbonskih i aramidskih vlakana u kombinaciji sa fiberglasom.

Tokom ovog perioda Rosi je imao tri verzije garfika za Q3 Pro. Tada specijalne verzije grafika nisu bile uobičajna pojava, ali je zato izbačena Suzuka verzija grafika.

AGV X-Vent

Nakon Q3 Pro verzije AGV je izbacio X-Vent kacigu. Poput Q3 Pro i X-Vent je bio izrađen od karobnskih i aramidskih vlakana u kombinaciji sa fiberglasom. Razlika između te dve verzije bila je u boljoj ventilaciji.

Rosi je ovaj model kacige nosio od 1998 – 2002. godine i sa njom je vozio u kategoriji do 250 cm3, u GP500 kategoriji kao i u tada tek novoosnovanoj MotoGP kategoriji na četvorotaktnim motociklima.

Rosi je sa AGV X-Vent kacigom osvojio titulu u 250 cm3, GP500 kategoriji kao i u MotoGP kategoriji. Tokom ovog perioda koristio je nekoliko grafika posvećenih trkama na domaćim stazama, kao i nakon osvajanja titula.

AGV Ti-Tech

Posle X-Vent koja je bila unapređena verzija Q3 Pro, AGV izbacuje potpuno novu Ti-Tech kacigu. Za izradu su upotrebljeni standardni materijali karbon, aramid i fiberglas, ali je novina upotreba titanijuma na ventilacionim propustima. Ti-Tech je dobio i mehanizam za brzo skidanje vizira.

Ti-Tech model kacige Rosi je koristio od 2003 – 2007. godine. Tokom tog perioda dogodilo se mnogo toga u karijeri Valentina Rosija. Osvojio je titule sa Hondom, ali je doneo i prvu titulu za Yamahu. Nakon toga su usledile dve teže godine u kojim nije osvojio titule.

Taj period obeležio je i velik broj različitih specijalnih verzija kaciga počev od onih koje je koristio tokom zimskih testova, preko specijalnih Muđelo verzija, do kacige posvećene novim titulama. Bilo je još par verzija grafika poput Asen verzije, ali i čuvene Laguna Seka grafike iz 2005. godine.

AGV GP-Tech

Posle dve godine bez titule, Rosi je 2008. godine ponovo postao MotoGP šampion. Iste godine AGV je predstavio novi GP-Tech model kacige koji je Rosi koristio do 2011. godine. Novina na GP-Tech kacigu u odnosu na Ti-Tech je bolja aerodinamičnost, unapređena ventilacija, ali i drugačija EPS unutrašnjost.

Rosi je na GP-Tech kacigi predstavio mnoge specijalne verzije, a tokom ovog perioda Rosi je prešao u Ducati. Kaciga sa Rosijevim licem za Muđelo, fudbalska lopta, džoker, kazaljka koja pokazuje pet minuta do dvanaest časova, samo su neke od grafika koje je Rosi nosio GP-Tech modelu.

AGV Pista GP

AGV je 2012. godine predstavio revolucionarnu Pista GP verziju. Školjka kacige je u potpunosti izrađena od karbona, a oblik kacige razvijan je u aerodinamičnom tunelu. Rosi je Pista GP kacigu koristio u razdoblju od 2012 – 2015. godine. Tada je Rosi imao i težak period u Ducati-ju i ponovo se vratio u Yamahu na kojoj se borio za titulu.

Angažman u Ducati-ju bio je jedan od najtežih perioda u Rosijevoj karijeri, jer je pored loših rezultata Rosi doživeo i pogibiju svog sunarodnika i prijatelja Marka Simončelija. Jedna od specijalnih verzija bila je posvećena Simončeliju, a tada je Rosi na kacigi nosio broj 58.

AGV Pista GP R

Evolucija Pista GP kacige došla je za sezone 2016 – 2017. godine u vidu modela Pista GP R. Najveća unapređenja bila su na polju aerodinamike. Rosi nije koristio puno specijalnih verzija Pista GP R kacige, osim za zimska testiranja i nastupe na domaćim stazama.

AGV Pista GP RR

Poslednja generacija AGV kacige koju će Rosi nositi u svojoj trkačkoj karijeri biće Pista GP RR koji je predstavljena 2016. godine. Sama razlika između Pista GP R i Pista GP RR modela zasniva se uglavnom na aerodinamičkim unapređenjima.

Rosi je tokom prethodne dve godine prvi put istupio iz fabričke ekipe i poslednje dve sezone vozio je za satelitsku Petronas SRT ekipu. Nekoliko specijalnih verzija obeležile su prethodne sezone. Možda i najemotivnija kaciga je sa Mizano 1 trke iz ove godine koju je Rosi posvetio svojoj budućoj ćerki.

Posle 25 godina staža u najprestižnijem motociklističkom takmičenju na svetu, Rosi je imao mnogo verzija grafika i modela kaciga. Svaka od tih kaciga imala je specijalno značenje za Rosija. Ova sezona biće i poslednja u kojoj smo mogli sa nestrpljenjem da čekamo specijalna izdanja kaciga pred svaki zimski test, početak sezone i trke na domaćim stazama. Nijedan vozač u istoriji moto sporta nije posvetio toliko pažnje opremi kao Valentino Rosi. Sve replike njegovih kaciga uvek će ostati popularne i tražene.

Ostaje nada da će Rosi poslednu trku voziti sa još jednim specijalnim izdanjem kacige. Bio bi to lep oproštaj od velike karijere pune uspeha.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.