NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Saksenring - Markez nepobediv u Nemačkoj!

MotoGP Saksenring – Markez nepobediv u Nemačkoj!

-

Kakav MotoGP trkački vikend na stazi Saksenrning u Nemačkoj. Od kvalifikacija pa do samih trka mogli smo da uživamo u majstorijama vozačau svim klasama. U najjačoj klasi, Sakenring je ostao neosvojiva tvrđava jer je Mark Markez ponovo bio svoj na svome.

Ali prvo da krenemo od manjih kategorija koje su isto tako bile zanimljive.

Moto3 i još jedna Akostina zrela vožnja

Pisati izveštaj sa Moto3 definitivno spada u jedan od težiš zadataka. Razlog za to je veliki broj vozača koji se na vodećim pozicijama smenjuju iz krivine u krivinu. Nekad je dovoljno trepnuti i niste ispratili promene pozicija.

U celoj toj gunguli, ove sezone ističe se samo jedan vozač. Samo 18 vozača završilo je trku, a čak 8 vozača u boks se vratilo sa šljunkom u kombinezonima. Strašno uzbudljiva trka gde su mnogi brzi vozači pali pokušavajući da se dohvate pobedničkog postolja.

Pedro Akosta je mudro vozio celu trku. Kada je trebalo da ustukne, ustuknuo je i strpljivo je radio na prestizanju vozača i pripremanju za finalni okršaj. Na kraju je mlađani Akosta došao do pobede sa samo 0,130 sekundi prednosti u odnosu na Kaito Tobu, koji se posle duge pauze vratio na pobedničko postolje. Treće mesto osvojio je Denis Fođija.

Koliko je ovo bila tesna Moto3 trka govori i podataka da su prvih 9 vozača završili unutar 0,864 sekunde.

Ono što je bitno za šampionat je to da Akosta vodi sa čak 55 bodova prednosti u generalnom plasmanu.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring – Rezultati Moto3 trke Izvor/Source: MotoGP.com

Moto2 i nezaustavljivi Gardner

Remi Gardner učinio je poslednjih nekoliko Moto2 trka prilično nezanimljivim. Na današnjoj trci Gardner je ponovo bio neuhvatljiv i na dominantan način je upisao novu pobedu, treću uzastopnu.

Jedino je Raul Fernandez, Gardnerov timski kolega, uspevao koliko toliko da pritisne Gardnera. Nažalost, Fernandez nije uspeo da isprati Gardnerov ritam i trku je završio padom. Nakon pada Fernandeza, Gardner se takoreći “prošetao” do svoje nove pobede.

Drugo mesto osvojio je Aron Kane, dok je ciljnom linijom kao trećeplasirani prošao Marko Bezeki.

MotoGP Saksenring – Rezultati Moto2 trke Izvor/Source: MotoGP.com

MotoGP i povratak Mark Markeza

Pred ovaj trkački vikend svi ljubitelji MotoGP šampionata podelili su se na one koji su bili ubeđeni da će Mark Markez pobediti i na one koji su tvrdili da neće. Markezu su se kockice konačno složile. Staza na kojoj je 10 puta za redom pobeđivao i danas je bila uz njega.

Doduše, uz malo pomoći vremenskih uslova. Markez je dobro započeo trku. U početku se malo borio sa odličnim Aleš Espargarom, ali je uspeo da se izbori za vodeću poziciju. Nakon samo 6-7 krugova, pojavilo se par kapi kiše. To je bio ključni trenutak za Markeza koji je rešio da ne spušta ritam. Zahvaljujući hrabroj vožnji uspeo je malo da se odvoji od ostalih vozača.

Međuttim, niije ovo bila laka pobeda za Markeza. Migel Oliveira na KTM-u je u poslednjoj trećini trke dobro pritisnuo Mark Markeza. U jednom trenutku skinuo je zaostatak na samo 0,9 sekundi prednosti. Mark Markez se ipak nije dao i poslednjih 5 krugova malo je pojačao ritam. To je bilo sasvim dovoljno da posle godinu i po dana Mark Markez dođe do nove pobede, svoje 11 na Saksenringu.

Oliveira je bio zadovoljan drugim mestom. Usamljenu vožnju na trećoj poziciji imao je Fabio Kvartararo koji je uvećao prednost u generalnom plasmanu.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring – Rezultati MotoGp trke Izvor/Source: MotoGP.com

MotoGP vozači neće imati puno vremena za odmor. MotoGP karavan već se seli u Holandiju, na čuvenu stazu Asen na kojoj će se već narednog vikenda održati nova trka.

Za komentare i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Saksenring, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.