NaslovnaMoto SportMotoGPMark Markez - Od agonije do ponovne pobede

Mark Markez – Od agonije do ponovne pobede

-

Retki su vozači koji uspeju da postanu šampioni. Još ređi su oni koji su osvojili nekoliko šampionskih titula. Kad se sportom bavite na profesionalnom nivou, najveći strah vam predstavljaju povrede. U motociklizmu je stepen rizika od povreda daleko veći u odnosu na druge sportove. Kada svakog vikenda vozite na limitu, padovi su neminovni, a sa padovima dolaze i povrede. Mark Markez je u svojoj karijeri imao neverovatnu sreću i spretnost zahvaljujući kojima je izbegavao teške povrede. Bar sve do trke na Herezu u julu prošle godine.

Kada je Mark Markez poslednji put stajao na najvišem stepenu pobedničkog postolja, bio je novembar 17. 2019. godine. Tada je Markez pobedio na trci u Valensiji. Prošla sezona počela je veoma kasno zbog globalne pandemije. Tako smo na prvu trku čekali sve do 19. jula kada je održan trkački vikend na stazi Herez u Španiji.

Čudan početak prošle sezone obeležila je još čudnija trka na kojoj vozači nisu mogli da se snađu, vladalo je prilično haotično stanje. Tog dana samo jedan vozač bio nivo iznad ostalih – Mark Markez. Iako je izgubio kontrolu nad Hondom RC213V i završio u šljunku, Markez je uspeo da sa poslednje pozicije ponovo stigne do vodećih mesta.

A onda je usledila katastrofa…

Sreća je napustila Markeza koji je forsirao da stigne vodećeg vozača. Honda RC213V katapultirala ga je u vazduh. Sam pad nije izazvao povredu, već je povreda nastala kada je prednji točak motocikla udario u Markezovu nadlakticu pri čemu je nastao prelom.

Prebrz povratak na stazu i prve komplikacije

Odmah nakon ustanovljenog preloma desne nadlaktice Markez je podvrgnut operaciji. Sve je slutilo da će ovo biti samo još jedna klasična povreda i da će se Markez relativno brzo vratiti na stazu.

Markez i njegov tim su preambiciozno i pomalo neoprezno rešili da se Markez vrati već nedelju dana kasnije, budući da se i druga trka vozila takođe na Herezu. Sa pločicom i šrafovima koji su fiksirali nadlaktičnu kost, Markez je pokušao da vozi. Već nakon kvalifikacija bilo je jasno da neće biti u mogućnosti da vozi trku.

Par dana nakon toga se brzinom munje pronela vest da će Markez morati na novu operaciju radi zamene pločice jer se trenutna iskrivila kada je Markez pokušao da otvori prozor! Bizarna situacija, ali je Markeza čekala još jedna operacija i sada je već bilo izvesno da će šampion teško odbraniti titulu.

Nakon druge operacije iz Honde su stizale samo površne informacije o Markezovom oporavku i već su počele sumnje da ipak nešto nije kako treba. Te sumnje potvrđene su posle izvesnog vremena kada je izašla vest da kost ne zaceljuje planiranom brzinom i da će Markez propustiti koliko god je trka potrebno da bi kost zarasla kako treba.

Mark Markez je u međuvremenu propustio celu sezonu. Titula je otišla u ruke Mira. Oporavak sada već bivšeg šampiona nije bio kako treba. Ustanovljeno je da se kost inficirala i da iz tog razloga oporavak teče sporije.

Zatim je došla iznenadna vest o trećoj operaciji Mark Markeza kojom je podvrgnut početkom decembra prošle godine. Posle treće operacije, stvari su počele da se odvijaju malo bolje. Kost je nanovo sanirana, a Markez je počeo da prima i terapiju sa antibioticiima.

Prvi treninzi na motociklima

Da stvari konačno idu na bolje videlo se kada je Markez prvo počeo da trenira na mini motociklima. To je ujedno bio prvi put da je Markez vozio bilo koji motocikl nakon povrede.

Mark Markez
Mark Markez i prvi kontakt sa motociklima nakon povrede Foto: Honda Racing Corporation

Van staze, Markez je vredno radio i na fizičkim pripremama. Na fotografijama se lako moglo primetiti da je bivši šampion izgubio mnogo mišićne mase, naročito na povređenoj ruci.

Kako se početak sezone približavao, tako su ponovo počele glasine da Markez još nije spreman za povratak za stazu, odnosno da kost još nije dovoljno jaka da može da izdrži eventualni pad.

Sezona je startovala 2. aprila, prvom od dve uzastopne trke na stazi Losail u Kataru. Markez nije učestvovao ni na jednom od ta dva trkačka vikenda. To je izazvalo nove špekulacije i pitanje: da li će se Markez uopšte vratiti na stazu ili je to kraj njegove karijere?

Povratak na trkačku stazu

Prva trka na tlu Evrope vozila se na stazi Portimao u Portugalu. Staza koja je tehnički i fiziki zahtevna, naročito na kočenju za prvu krivinu.

Ipak, Mark Markez se konačno osetio spremnim za povratak. Tako smo od 2020. godine i druge trke na Herezu konačno imali priliku da ponovo vidimo Markeza na njegovom “radnom mestu”.

Mark Markez

Neki su očekivali da će Markez odmah biti brz i dominantan, dok su drugi mislili da nikad više neće ni prići pobedničkom postolju. Na prvoj trci po povratku, Mark je osvojio odličnu 7. poziciju. Odličnu, sa obzirom na dug period odsustva sa staze i na činjenicu da se ranije nije trkao na Portimau.

Na Herezu je zabeležio 9. mesto, a onda su usledila 3 vezana pada. Prvo je pao na Le Manu u kišnim uslovima i to u trenutku kada je imao priliku da ostvari odličan rezultat, a možda i pobedu. Zatim su usledili i padovi na Muđelu i Kataloniji.

Razgovor sa Duanom koji je uticao na Markezov pristup

Nakon trke na Muđelu, Mark Markez je imao telefonski razgovor sa Mik Duanom, legendom devedesetih godina koji je dominirao klasom od 500 ccm i koji se takođe na stazu vratio posle teške povrede zadobijene u Asenu 1992. godine.

Mark je izjavio da je tokom telefonskog razgovora u trajanju od 30 minuta on samo slušao šta mu je Duan pričao. Mik Duan mu je rekao da je takođe imao iste probleme po povratku na stazu. Nije imao osećaj sa motociklom, nije mogao da razume motocikl, stil vožnje, pravio je glupe greške, glupe padove.

Razgovor dva šampiona – Mik Duan i Mark Markez Foto: Honda Racing Corporation

Taj telefonski razgovor dao je Markezu samopouzdanje i volju da nastavi da forsira i dalje. U Kataloniji je trku završio padom, ali je bio zadovoljan osećajem na motociklu. Krucijalan je bio test vožen narednog dana nakon trke u Kataloniji. Na tom testu Markez je odvezao oko 90 krugova ponovo stičući samopouzdanje i osećaj sa motociklom.

Test u Kataloniji došao je u pravo trenutku za Markeza Foto: Honda Racing Corporation

Voljeni Saksenring i nagrada za sav trud

Saksenring je staza na kojoj je Mark Markez neporažen još od 2010. godine. Deset uzastopnih pobeda i dominacija na ovoj stazi nagoveštavala je da bi ovo možda mogla biti trka na kojoj će se Markez vratiti makar na podijum.

Druga stvar vezana za ovu stazu je to što se radi o “levom krugu” koji bi trebalo da pogoduje Markezu, odnosno da manje opterećuje slabiju desnu ruku. Poslednje dve trke, ustanovljeno je da ruka više nije problem, već da je sada problem rame koje nije dovoljno ojačalo da može da podnese napor koji se pred njega stavlja.

Na prvim treninzira Markez je bio solidan, ali ne dominantan. Na kvalifikacijama je osvojio petu poziciju. Solidno startno mesto za vozača koji obožava ovu stazu.

Još pred sami start trke, videlo se na licu Markeza da je smrtno ozbiljan i fokusiran na predstojeću jurnjavu. Trku je odlično započeo i jedino je bilo pitanje da li će imati snage da izdrži do kraja. U trenutku kada je poveo trku, dogodila se još jedna situacija u kojoj je Markez izuzetan – pojavilo se par kapi kiše, dok se trka vozila na slikovima.

Nakon trke je Markez izjavio da je to bio preloman trenutak. Dok su drugi malo odstupili i smanjili ritam, Markez je nastavio da forsira i tako je napravio blagu prednost u odnosu na ostale.

Jedini rizik po Markeza predstavljao je odlični Migel Oliveira koji je u poslednjem delu trke uspeo da se približi Markezu na samo 0,9 sekundi razmaka. Međutim, Markez je imao još snage u rezervi te je pojačao ritam i tako prošao kroz cilj na prvom mestu.

Salve emocija izašle su iz Markeza posle prelaska ciljne linije. Od slavlja u krugu ka boksu, preko jedva zadržanih suza tokom intervjua. Toliko je Markezu značila pobeda.

Kroz agoniju do pobede - Mark Markez
Foto: Honda Racing Corporation

Ne samo da je Markez tokom poslednjih godinu dana doživeo veliku povredu, već je u jednom trenutku i njegova karijera dovedena u pitanje. Mnogi su ga otpisali, a opet se vratio na stazu. Čak i kada se vratio na stazu, veliki broj ljudi nije verovao da bi Markez mogao ponovo da pobedi. Ipak je uspeo da prevaziđe sve krize i da ponovo stane na najviši stepen pobedničkog postolja.

Tačno je da mu Saksenring odgovara i da su mu uslovi na stazi pogodovali. Ali, sreća prati hrabre, a Markez svakako spada u hrabre ljude koji žrtvuju svoje zdravlje kako bi radili ono što najviše vole. Čak i da se Markez nikada više nije vratio na stazu, ostao bi upamćen kao jedan od najvećih šampiona u istoriji šampionata.

Da li ova pobeda znači da će Markez nastaviti da dominira i pobeđuje ove sezone? Ne mora nužno da znači, ali znači da Markezov oporavak napreduje i da se polako ponovo navikava na motocikl i okruženje. Do kraja sezone će zasigurno imati još fantastičnih rezultata.

Bez obzira na dalje rezultate, Markezova pobeda je dokaz da je sve u životu moguće i da nikad ne treba odustajati od zacrtanog cilja.

Kroz agoniju do pobede - Mark Markez
Kroz agoniju do pobede – Mark Markez Foto: Honda Racing Corporation

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.