October 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaNapustio nas je Vuk Tomanović - legenda našeg moto sporta

Napustio nas je Vuk Tomanović – legenda našeg moto sporta

-

Vuk Tomanović, legenda moto sporta Jugoslavije i Srbije preminuo je juče. Vest da je Vuk Tomanović preminuo, raširila se velikom brzinom putem društvenih mreža i od njega su se oprostili mnogi poznavaoci moto sporta u Srbiji, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Svoju legendu na stazi gradio je još od sedamdesetih godina prošlog veka takmičeći se u gotovo svim kategorijama koje su se tada vozile. Počev od kategorije do 50 cm3 pa do 250 cm3, Vuk Tomanović ostvarivao je zapažene rezultate.

Nekoliko puta učestvovao je i na svetskom GP šampionatu, u kategoriji od 250 cm3. Na GP Jugoslavije, voženom na stazi Grobnik nadomak Rijeke, Tomanović je uz još jednog vozača iz Jugoslavije bio jedan od 36 vozača koji su uspeli da se kvalifikuju za ovu trku. Osim na Grobniku, Tomanović je učestvovao i na GP-u u Švedskoj.

Upravo je te 1979. godine Vuk Tomanović postao šampion Jugoslavije u kategoriji do 250 cm3.

Karijera Tomanovića trajala je dugo. Kasnije se takmičio u moto klasik šampionatu Srbije, ali u klasi prikoličara i sa Draganom Dragojem osvojio je tri titule šampiona Srbije čime je osvojio i zlatnu kacigu.

Vuk Tomanović
Dragan Dragoj (vozač) i Vuk Tomanović (balansero) Foto: Plumrace

Svoje veliko iskustvo Vuk je prenosio i na mlađe generacije, tako što im je pomagao da savladaju tehniku vožnje na stazi. Osim toga pomogao je i mnogim vozačima koji su vozili u saobraćaju. Uvek ih edukujući da nose zaštitnu opremu i da primereno voze.

Subina je na žalost htela da nas Vuk Tomanović prerano napusti u svojoj 66. godini. Sahrana će se obaviti 20.avgusta 2021. godine u 13:15 časova na Novom groblju u Beogradu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se