May 10, 2021
NaslovnaMoto SportPol Espargaro u Hondi, Aleks Markez u LCR-u, Kračlou u Apriliji?

Pol Espargaro u Hondi, Aleks Markez u LCR-u, Kračlou u Apriliji?

-

Ovogodišnja sezona nije ni počela, a već smo dobro uzdrmani raznim informacijama i prelascima za narednu sezonu. Nagađanja oko vozačkog sastava u Hondi koja su se ticala Pol Espargara i Aleks Markeza konačno su završena.

Već više od mesec dana kružila je glasina da će Pol Espargaro preći da vozi za fabričku Honda ekipu u 2020. godini, što bi značilo da će ili Aleks Markez ostati bez mesta u MotoGP šampionatu ili će Kal Kračlou ostati bez ekipe.

Pol Espargaro u Hondi

Prvo ćemo krenuti sa Pol Espargarom. Potvrda da se zaista nešto dešava u taboru KTM-a bila je to što je Petrući započeo pregovore sa KTM-om, a kada je objavljeno da će Petrući dogodine voziti u KTM-u zasigurno smo znali da će Pol Espargaro preći u Hondu. Čekalo se samo da zvanična informacija stigne, a upravo to se dogodilo juče.

Sad da pređemo na to otkud da se Honda odluči za Pol Espargara? Oni koji malo bolje prate MotoGP šampionat, sigurno znaju da su Pol i Aleks Espargaro vozači koji su u svojoj karijeri siugrno zaslužili da se nađu u nekoj boljoj ekipi. Pol Espargaro je uspeo da se zasluženo izbori za mesto u KTM-u gde je mnogo doprineo razvoju KTM RC16 MotoGP motocikla. Na kraju krajeva, Pol Espargaro je doneo podijum i pol poziciju KTM-u.

Pol Espargaro je navikao da vozi agresivne motocikle Foto: KTM Press Polarity Photo

Ono što se svidelo ljudima u Hondi je i to što se Pol Espargaro odlično prilagodio KTM-u koji ima dosta sličnosti sa Hondom. Oba motocikla su teška za kontrolu. Pol Espargaru ne smeta kada KTM RC16 “igra” na ulascima u krivine i uspeva da kontroliše ponašanje motocikla. Ako uporedimo RC16 i Hondu RC213V, videćemo da imaju sličnosti. Tako da sam mišljenja da je to jedan od razloga zbog kojeg se Honda odlučila za Pol Espargara.

Drugi razlog je što je Pol Espargaro odličan razvojni vozač i ne čudi što su se odlučili da puste Kal Kračloua niz vodu (o tome nešto kasnije).

Aleks Markez zasluženo u LCR-u

Pre nego što me osudite zbog ovog podnaslova, samo ću da spomenem da je Aleks Markez Moto3 i Moto2 šampion. U oba šampionata se pošteno borio da dođe do titula, tako da zasigurno zaslužuje da se oproba u MotoGP klasi. Možda ne zaslužuje direktno mesto u fabričkoj ekipi, ali da kažemo da je imao sreće.

Aleks Markez je bez odvežene trke premešten iz fabričke ekipe u LCR ekipu Foto: HRC Press

Sudbina se ipak potrudila da Aleks Markez dogodine vozi za LCR, tako da će svemir opet biti u ravnoteži. Aleks Markez je mlad i perspektivan vozač i njegov jedini problem je što je u senci svog starijeg brata Mark Markeza. Ne bi bilo fer da je Aleks Markez izgubio mesto u MotoGP šampionatu bez da je odvezao trku.

Kal Kračlou. Sve ima svoj početak i kraj.

Došlo je vreme da se Kal Kračlou i Honda rastaju. Britanac je imao par sjajnih godina u LCR ekipi, ali sve ima svoj početak i svoj kraj. Hondi je potrebna mlađa ekipa, a dolaskom Pol Espargara dobili su novog vozača koji može da odradi dobar deo posla u razvoju motocikla. U principu, zauzima ulogu Kračloua, sa tim što je mlađi. Sa druge strane, LCR ekipa pretvara se u nešto što je za Ducati Pramac. Znači potrebni su mladi vozači, koji bi mogli da uskoče u fabričku ekipu, ako zatreba.

Honda RC213V 2020
Kračlou odlazi iz LCR ekipe Foto: LCR Press

Kal Kračlou želi da ostane u MotoGP šampionatu i jedina šansa za sad mu je Aprilia. Postojala bi šansa da Kračlou vozi za neku od satelitskih Ducati ekipa, ali je Kračlou to sam sebi onemogućio kada se onomad na ružan način rastao od Ducatija. Budući da su sva druga mesta manje više zauzeta, Kračlou kuca na vrata Aprilie, koja je u pomalom problemu sa vozačkim kadrom, budući da je Janone najverovatnije ispao iz igre za sledeću sezonu. Biće zanimljivo pratiti razvoj situacije na relaciji Aprilia – Kračlou. Realno, Apriliji bi Kračlou doneo veliko iskustvo budući da je vozio Yamahu, Ducati i Hondu i sa Aleks Espargarom (koji takođe ima veliko iskustvo) činili bi dobru ekipu.

Ovogodišnja sezona staruje ove nedelje, biće kako bude, ali zato cenim da će sledeća sezona biti izuzetno zanimljiva i konkurentna.

Ukoliko želite da diskutujete na temu moto sporta, predlažemo da svratite do dela podforuma posvećenog moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se