May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaTeorija - značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika

Teorija – značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika

-

Idemo dalje sa pojašnjavanjem nekih principa i funkcionisanja motocikala. Danas opet na redu čas teorije na kojem ćete moći da pročitate kakav je značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamike.


Juče sam radio nćnu smenu u server sali jedne banke. Server sala je urađena odlično. Klima ubacuje hladan vazduh ispod podignutog poda, rupe na podu izbacuju taj vazduh ispred ormana sa serverima. Serveri usisavaju hladan vazduh, oslobađaju se svoje toplote i izbacuju topao vazduh sa zadnje strane, ka plafonu. Klima skuplja topao vazduh iz gornjeg dela prostorije, hladi ga i ubacuje ispod poda. Kruženjev vazduha. Nakon što je umor počeo da me obara, u glavi mi je ostao termin kruženja vazduha koji sam samo prebacio na materiju oko koje se svi mi okupljamo. Postavio sam pitanje, koliki je značaj protoka vazduha kod motora? Odgovorje prost: najveći! Ono što ipak nije toliko prosto, a ja ću laički pokušati da Vam objasnim, a to je ustvari, zašto je to tako…

Prva stvar, aerodinamika. Aerodinamika predstavlja termin koji podrazumeva osobinu određenog tela da pruži što manji otpor vazduhu pri određenoj brzini. Što je brzina veća, taj otpor je veći. Svakako, aerodinamika najviše zavisi od oblika tela. Kada gledamo aerodinamiku motora za vozačem, u odnosu na bilo koji automobil kao referencu, vidimo da je motor u maleru. Motor ne može biti aerodinamičan kao druga vozila, ali pomoću oklopa i pozicije vozača težimo da taj otpor vazduha bude što je manji mogući. Primera radi, vetrovi koji duvaju brzinom od 200 km/h dižu krovove na kućama, ruše drveće… Zamislite sebe, parkiranog na motoru u takvoj oluji. Ista stvar je kada nema vetra, a vi vozite 200 km/h. Vazduh je taj koji smeta da se brzina motora izračuna matematički. Šesta brzina, na toliko i toliko obrataja, može da okrene zadnji točak toliko i toliko obrtaja u minuti. Dužina zadnje gume točka je 2 X r X 3.14 puta broj obrtaja u minuti i eto puta koji se pređe za minut. Teorijski. Vetar je taj koji smeta.

značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika
Značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika Foto: Ducati Press

A gde vetar pomaže?

Većina od nas vozi četvorotaktne mašine. To znači da agregat u toku jednog takta uradi sledeće. Usisa kubikažu mašine. Sabije je. Zapali je. Izbaci vazduh. To su dva obrtaja. Znači da u toku jednog obrtaja koji pokazuje vaša obrtaljka, kroz vaš agregat prođe četvrtina zapremine vašeg motora, u vazduhu naravno. Šta se dešava na leru? Aj da, radi lakšeg računanja, kažemo da motor na leru tuče 1.000 obrtaja u minuti. Aj da kažemo da vozimo Evilovo motorče. 600 kubika, pa podelimo na 4 dobijemo 150 cc u svakom obrtaju, pa puta 1.000 obrtaja dobijemo 150.000 cc vazduha svakog minuta, a to je 150 litara vazduha u minuti na leru. To je protok vazduha kroz agregat.

Značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika

E, pazi sad, Evil mu ga malo dao, pa ga cepao na 10 hiljada obrtaja. Sestro, digitron, i obrište mi znoj sa čela. 1.500 litara u minuti. u MINUTI. To je 25 litara svake sekunde. Eeeej bre! I to je sa 600 kubika! I to treba prečistiti da bi bez trunja došlo u karburator. Ko čisti vazduh? Drveće pomoću fotosinteze. Ko sprečava da čestice prašine dospeju u karburator. Njegovo veličanstvo, filter vazduha. Filter vazduha, koji se koristi u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, je sigurno jedan od najbitnijih faktora pravilnog funkcionisanja agregata. Banalan primer: Diši duboko, na usta. Sada jako pritisni majicu preko usta i probaj da dišeš jednako duboko. E pa ne može! Znam, i ja sam probao. A onda je vazduh rekao: “Pošto te zezam na aerodinamici, mislio sam da ti pomognem pri sagorevanju, ali ti si me zeznuo sa glupavim filterom vazduha koji nisi očistio u životu, pa šta više ‘oćeš od mene???” Ja sam mu rekao, “samo blebećeš i zanovetaš”, na šta se on naljutio i rekao. “Prvo me zezaš na ulasku u agregat, lošim filterom vazduha, ali ti ni to nije dovoljno, nego me sputavaš i pri odlasku”. Reče to i ode u auspuh. Sav vazduh, koji se namuči da bi prošao kroz filter vazduha, pa se kresne sa smešom goriva u cilindru, mora da napusti isti kroz odvod vazduha. Auspuh. Mesto gde se stvara muzika. Filrharmonija gde konji vežbaju da ržu. I još jedno maler mesto za protok vazduha.

značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika
Značaj vazdušnog filtera i auspuha i aerodinamika Foto: Yamaha Press

Odatle potreba da se poseduje dobar auspuh i razrešena dilema da li auspuh zaista može da uveća snagu motora. Da li ti brže trčiš sa gas maskom ili bez? Pa hodam istom brzinom i nemam problema dok se na zadišem. Tako i motor, počinje da oseća blagodeti boljeg protoka vazduha tek na višim obrtajima. Kvalitetniji materijali, bolje poznavanje karakteristika auspuha, sve to dovodi do ekspanzije nezavisnih proizvođača auspuha koji nude pre svega performanse, a ne samo lepotu.

Domaći iz matematike.

Izračunati koliko vazduha je prošlo kroz vaš agregat?

Domaći rad. Učenik, Najzli.

500 kubika, sredina obrtaljke 6 hiljada obrtaja. (to je kao neka referentna tačka, slobodna procena najčešćeg zadržavanja skale obrtomera)

500/4 je 125cc – protok vazduha u jednom obrtaju.

125cc * 6.000 O/min je 912.000, a to je 456 litara u minuti. To je 27.360 litara na sat.

Prosečnom brzinom od 50 km/h, (to sam izmislio, al’ neka bude tako) moj motor je prešao 45.000 km. To je 900 sati vožnje.

Konačno rešenje: 900 sati vožnje po 27.360 litara na sat je ukupno 246.240.000 litara vazduha koji su prošli kroz moj filter vazduha i auspuh.

To je 246.240 kubika, kocka stranice 13 metara. Dunav ima prosečan protok od 4.000 kubika u sekundi… jedan minut Dunava, ej… samo moj, jedan minut Dunava.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Duško Milošević
Duško Milošević
Najzli je Duško Milošević, komšija sa Višnjičke banje, ljubitelj prirode, nautike, motocikala i gitara. Sa suprugom Natašom vaspitava troje dece, bavi se radioamaterizmom, piše pesme, priče i stručne tekstove. Profesionalno se bavi bezbednošću IT okruženja i konsultantskim uslugama. Motori su oduvek u mojoj porodici, deda, otac, sada brat i ja. Mene motori interesuju na više nivoa, primarno sa sociološke tačke gledišta jer sam kroz vožnje i druženja upoznao veliki broj ljudi od kojih sam svašta naučio, posle toga i sa konstrukciono mehaničke strane, volim da znam kako šta i zašto tako radi. Odatle i moji tekstovi, jednostavna interpretacija razumevanja komplikovanih stvari. Na forumu sam od 2007. godine, na točkovima oduvek, a u ljubavi sa motorima i fivnom pričom koja prati mociklizam, zauvek. Veliki pozdrav svima koji čitaju naše tekstove o motorima.