NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji – Rajkova pećina

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Rajkova pećina

-

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je, po predanju, danju bio mehandžija, a noću je pljačkao turske karavane sa svojim hajducima i prijateljem popom Martinom. Opljačkano blago je, kako se tada verovalo, skrivao upravo u ovoj pećini. Rajkovo blago možda i jeste ostalo skriveno u pećini do dana današnjeg, prkoseći brojnim pokušajima avanturista i tragača da ga pronađu. Međutim, nakon što kročite u pećinu i dnevno svetlo ostane iza vas, ne treba puno koraka da bi se uočilo raskošno blago ove Homoljske lepotice.

Rajkova pećina je najviše poznata po lepoti svog pećinskog nakita: stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi, kadice, draperije… svuda su oko vas. Velikim delom pećinski nakit je izgrađen od čisto belog kalcita, te samim tim izgleda kao da je iz bajke. Prelepe atrakcije smenjuju se jedna za drugom: Ježeva i Koncertna dvorana, Dvorana kada. A tu su i Male i Velike orgulje, te Obešeni hajduk Rajko, Sala stećaka i Kristalna dvorana, kao i Dvorana vodopada, Žrtvenik, Zimska bajka i Duhovi… Sve su to bogatstva Rajkove pećine.

Pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić 1894. godine i ostavio je naučne podatke o njoj u delu “Pećine i podzemna hidrografija u Istočnoj Srbiji”. U tom delu on Rajkovu pećinu naziva Homoljska lepotica, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina 20. veka. Za turiste je otvorena 1975. godine. Ulazni deo pećine iz pravca sela Rajkova bio je nastanjen još u praistoriji, o čemu svedoči i kameni čekić koji se čuva u arheološkoj zbirci Muzeja u Majdanpeku. Osim suvog horizonta, ova pećina ima i rečni, budući da kroz nju protiče i Rajkova reka. Nakon rekonstrukcije oba horizonta su povezana, što je omogućilo posetiocima da krenu u kružni obilazak ove prirodne lepote naše zemlje. Rajkova pećina nije samo jedna od najlepših u našoj zemlji, već i jedna od najdužih, budući da je do sada istraženo 2,304 m njenih kanala (turistima omogućen pristup u dužini od 750 m). 

Kao što napisah, asfaltni put vodi do same pećine i Gugl navigacija će vas dovesti do nje bez ikakvih problema. Imajte još u vidu da je temperatura pećine stalnih 8°C, dok je vlažnost vazduha 100% (zna da bude klizavo!). Zato se za posetu pećini preporučuje toplija garderoba čak i u letnjem periodu. Ili u pevodu: ne skidajte moto jaknu.

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.

Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...