NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeAprilia Tuareg 660 - Na vrhu adventure kategorije

Aprilia Tuareg 660 – Na vrhu adventure kategorije

-

Aprilia Tuareg 660 na tržište je došla 2021. godine. Odmah kada je izašla imali smo prilike da je testiramo, a sada smo ponovili smo ovaj test da bismo videli gde je Aprilia trenutno u poređenju konkurentnim motociklima i kako bismo ponovo stavili Tuareg 660 na testne muke.

Nešto preko 1.700 km trajao je ovaj test. Razlog za nešto duži test leži u tome što smo želeli da se upoznamo sa svakim detaljem i potpuno upoznamo sa motociklom. Drugi razlog je što smo Tuareg 660 uzeli sa nula kilometra te nas je čekao i period razrađivanja do 1.000 km.

Skoro pa savršen agregat

Za potrebe serije motocikala srednej radne zapremine Aprilia je razvila novi agregat. Poznata po svojim V4 agegatima, Aprilia je upravo iskoristila polovinu V4 agregata kako bi dobila redni dvocilindraš. Prednji blok cilindara iskorišćen je kao osnova za dvocilindraše koji osim Tuareg 660, pokreće Tuono 660 i RS660.

Naravno, svaki agregat prilagođen je svojoj nameni. Tako je snaga za Tuareg 660 niža u odnosu na RS660 i Tuono 660.

Dvocilindrični redni agregat koji pokreće Tuareg 660 ima radnu zapreminu od 659 cm3. Za razliku od RS660 i Tuono 660 modela koji su snažniji, Tuareg 660 ima snagu od 80 KS na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 70 Nm na 6.500 O/Min. Aprilia zna da nije sve u snazi, ako ta snaga ne može da se iskoristi. Zato su se potrudili da snage ima što više na nižim obrtajima i uspeli su u tome.

Aprilia Tuareg 660
Foto: BJBikers

Već od 3.000 O/min agregat povlači linearno, a od 5.000 O/min isporuka snage je znatno osetnija i gotovo da zadržava ubrzanje skroz do limitatora obrtaja. Agregat je prilično efikasan, jer i pored linearne isporuke i solidno snage potrošnja nije velika. Sa suvozačem i kombinovanom vožnjom (auto put, regionalni put, gradska vožnja, blagi off road) kada smo sveli račun, potrošnja je prosečno iznosila oko 5,2 litre na 100 km.

Ono skoro pa savršen podnaslov dolazi iz toga što se jedina zamerka na rad agregata može uputiti na minimalne vibracije na naglom ubrzanju od niskih obrtaja do oko 5.000 O/min. Tih vibracija nema na konstantnom gasu, već na punom ubrzanju.

Na testu ubrzanja na 220 metara, Tuareg 660 je postigao 145 km/h.

Šasija i ogibljenje na nivou koji jedna Aprilia zasulužuje

Jedna stvar po kojoj je Aprilia prepoznatljiva su šasije. Kroz svoju istoriju Aprilia je uvek imala inženjere koji su znali da naprave upravljive i stabilne motocikle, što se i dokazivalo na trkačkim stazama širom sveta. To iskustvo preneto je i na off road motocikle i na Tuareg 660 koji poseduje cevastu čeličnu šasiju sa aluminijumskim nosačima agregata.

Šasija je ukombinovana za Kayaba podesivim ogibljenjem napred i nazad. Prednja viljuška ima prečnik štapova od 43 mm i hod od 240 mm. Identičan hod ima i zadnji amortizer. Tuareg 660 se odlično ponaša na asfaltu i van njega.

Besprekorno drži putanje, upija neravnine, agilan je za prebacivanje iz krivine u krivinu, stabilan na kočenju, stabilan na ubrzanju. Kada želite sa isključenom kontrolom proklizavanja da se igrate i proklizavate zadnjim krajem, to se obavlja bez ikakve drame.

Kočenje je takođe na dobrom nivou. Napred se nalaze čuvene Brembo dvoklipne plivajuće čeljusti kojim je opremljena skoro cela gama svih adventure motocikala. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm. Kočnice nisu preagresivne i lepo se dozira kočenje u svim uslovima vožnje, bilo da vozite na asfaltu ili off road terenima.

Na našem zaustavnom testu sa 80 – 0 km/h Aprilia Tuareg 660 zastavila se za 17,6 metara.

Kada je reč o masi, Tuareg 660 je skoro egal sa svojom konkurencijom. Masa sa svim tečnostima iznosi 204 kg, ali se mora uzeti u obzir da poseduje rezervoar zapremine 18 litara što je više od konkurentne mu Yamaha Tenere 700.

Dobra stvar je i što Tuareg 660 ima “tubeless” žbičane felne na koje su montirane neprevaziđene Pirelli Scorpion STR gume koje se odlično ponašaju kako na asfaltu tako i van njega.

Relativno dobra zaštita od vetra i udobnost

Opšte je poznato da adventure motocikli ne spadaju u najudobnije, ali ako treba da se ocenjuje udobnost, Tuareg 660 spada u srednje udobne motocikle. U sedištu možete provesti oko sat i po vremena. Zaštita od vetra je dobra u predelu nogu i ruku. Vetrobran je dovoljno širok, ali bi visina mogla biti veća. Ukoliko ste visoki preko 185 cm, viši vetrobran bi dobro došao.

Najmoderniji u svojoj klasi

Aprilia je uvek bila pionir u uvođenju elektronskih pomagala u nekoj klasi, još od RSV4 u superbajk kategoriji. Ni Tuareg 660 nije izuzetak tog pravila. Poseduje četiri režima vožnje. Dva režima su predpodešena, a dva režima možete potpuno prilagoditi svojim potrebama.

U meniju imate mogućnost podešavanja isporuke snage, motornog kočenja, osetljivosti kontrole proklizavanja i ABS-a. Doziranje gasa je preko “Ride-by-wire” sistema. Za duža putovanja ugrađen je i tempomat, koji kada nije u funkciji tempomata služi za promenu nivoa kontrole proklizavanja u toku vožnje.

Prekidači su svi na pristupačnim mestima i dobro su raspoređeni tako da u toku vožnje ne morate da spustite pogled sa puta.

Instrument tabla je čitljiva u svim uslovima, pregledna je i ima sve potrebne informacije. Nudi mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom, ali samo uz doplatu.

Svetlosna grupa je u LED tehnologiji i besprekorno obavlja svoj posao, a vijci za podešavanje su pristupačni i nalaze se sa zadnje strane farova.

U samom vrhu u svojoj kategoriji, cena primerena

Aprilia Tuareg 660 je direktan udar na do sada neprikosnovenu Yamaha Tenere 700 koju malo hvata zub vremena. Ukoliko bi morali da je poredimo sa Tenere 700, Aprilia Tuareg 660 je otišla korak iznad. Budući da je Tuareg 660 još mlad na tržištu, ostaje još samo da se dokaze u izdržljivosti po kojoj je Tenere 700 za sad neprevaziđena.

Cena od 11.990 EUR je u ravni sa glavnim konkurentnom i Aprilia je Tuareg 660 sasvim lepo pozicionirala cenom i performansama. Ko god je kupi, verujemo da se neće pokajati.

Sve motocikle iz Aprilia, Piaggio, Moto Guzzi i Vespa ponude možete pogledati u Plattner Motors salonima u Beogradu na adresi Vojislava Nanovića 27 ili u Novom Sadu na adresi Novosadski Put 67, Veternik

Tuareg 660 dolazi u četiri različite kombinacije boja sa 2024. godinu:

Ukoliko ste imali iskustva sa ovim motociklom ili želite da pročitate iskustva drugih, to možete učiniti u temi na forumu.

Foto: Piaggio


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.