NaslovnaMoto SportPredstavljamo: Moto3 motocikl i njegove specifikacije

Predstavljamo: Moto3 motocikl i njegove specifikacije

-

Moto3 šampionat je najslabija kategorija u okviru MotoGP šampionata namenjena najmlađim vozačima koji krče sebi put do najjače kategorije. Iako su na papiru Moto3 motocikli najslabiji, da li ste znali da često imaju ulaznu brzinu i brzinu prolaska kroz krivine veću nego MotoGP motocikl? Danas ćemo detaljno proći najbitnije stavke koje čine Moto3 motocikl i iznećemo specifikacije do kojih smo mogli da dođemo.

Moto3 šampionat na scenu je stupio 2012. godine kada su voljene dvotaktne motocikle od 125 cm3 zamenili četvorotaktni Moto3 motocikli. Od te prve godine do danas put evolucije Moto3 motocikala prešao je dug put i došlo se do tačke da ovi maleni motocikli dostižu bez problema 245 km/h na pravcu u Muđelu.

Oduvek sam se divio tim malenim motociklima velikih sposobnosti. Na EICMA sajmu motocikala u Milanu imao sam prilike da detaljno pogledam CFMOTO Moto3 motocikl koji je u principu KTM koji je dozvolio da CFMOTO koristi njihov trkački motocikl.

Gledajući svaku komponentu do koje sam mogao prići, bio sam fasciniran koliko je u ove Moto3 mašine uloženu truda, znanja i novca. Naravno, proizvođačima i timovima nisu širom otvorene ruke jer postoji pravilnik koji se mora poštovati.

Striktna pravila i umeće inženjeringa da iz pravila izvuku maksimum

Pravila za izradu agregata su striktna: agregat mora biti jednocilindrični, četvorotaktni, sa radnom zapreminom do 250 cm3. Ograničenja unutar agregata su stroga i prečnik klipa ne sme biti veći od 81 mm. Upotreba dizajna ovalnog klipa je zabranjena. Razvodni sistem mora biti preko jednog lanca, a varijabilni raspored ventila je zabranjen. Takođe je zabranjena upotreba pneumatskog ili hidrauličnog otvaranja i zatvaranja ventila. Maksimalan broj obrtaja koji agregat sme da postigne iznosi 13.500 O/Min.

Osim ovim tehničkim detaljima, proizvođači su ograničeni i na cenu koštanja agregata koja ne sme da prelazi 12.000 eura. Timovima je na raspolaganju maksimalno 6 agregata po sezoni, ali je dozvoljeno “osvežavanje” odnosno zamena delova koji nisu zapečaćeni od strane organizatora.

Klip, cilindar i glava cilindra moraju biti izrađeni od legura aluminijuma, dok ventili, klipnjača i opruge ventila mogu biti napravljeni od legura titanijuma. Bregaste osvoine i radilica moraju biti napravljeni od materijala na bazi gvožđa.

Moto3 motocikl
KTM RC250R iz 2012. godine Foto: KTM

Svaka ekipa ima na raspolaganju sme da ima 3 različita seta menjača sa prenosnim odnosima, koji su na raspolaganju tokom trkačkog vikenda. Kvačilo na Moto3 motociklu je proklizavajuće i sprečava poskakivanja zadnjeg točka. Kada pritisnete polugu kvačila, imate utisak da je sajla kvačila pukla. Toliko su ili meke opruge ili je tzv. pomoćno kvačilo zaista dovedeno do savršenstva. Kvačilo se aktivira preko sajle, kako bi se uštedelo na masi motocikla i smanjio broj delova na agregatu.

Napajanje gorivom vrši se preko injektora i nije dozvoljen ride-by-wire sistem već kontrola gasa mora biti isključivo mehanička (preko sajle). Takođe nisu dozvoljeni ni usisnici vazduha promenljive dužine.

Kako neki proizvođači izvuku više snage od drugih?

Sa ovako tesnih i striktnim pravilnikom postavlja se pitanja kako neki proizvođači uspevaju da izvuku više snage iz agregata u odnosu na druge? Tu umeće inženjera dolazi do izražaja. Upotreba raznih materijala, rasporeda otvaranja i zatvaranja vetnila, njihovi prečnik, raspored paljenja, itd. sve to dovodi do toga da jedni agregati budu snažniji od drugih.

Imajte u vidu da su ti motocikli lagani i da 3-4 KS pravi veliku razliku. Nema detaljnih specifikacija o snazi i obrtnom momentu Moto3 motocikla, ali ono što se zna je da isporučuju preko 60 KS.

Vrhunska šasije, kočnice i aerodinamika

Glavna odlika Moto3 motocikla je odlična upravljivost i mala masa. Timovima je dato mašti na volju da konstruišu kakvu god šasiju žele. Cevaste, šasije sa gredama, “deltabox” ili koju god šasiju da se odluče, sve je dozvoljeno.

Jedino ograničenje koje timovi imaju je u masi motocikla. U Moto3 šampionatu važi pravilo minimalne ukupne mase vozača i motocikla koja ne sme da pređe 152 kg. Ukoliko vozač i motocikl ne postižu masu od 152 kg, tim mora da doda balast na motocikl da bi se minimalna masa ispunila.

Foto: BJBikers

Po pitanju ogibljenja, timovi imaju najkvalitetnije moguće ogibljenje. KTM i njegove srodne ekipe koriste WP ogibljenje, dok ostali mahom koriste Ohlins.

Kočnioni diskovi moraju biti izrađeni od materijala na bazi gvožđa, nisu dozvoljeni karbonski diskovi kao u MotoGP šampionatu. Kočioni diskovi ne sme da sadrže više od 2% keramičko kompozitnih materijala. Svaki Moto3 motocikl opremljen je sa dva diska napred. Felne na kojim se Moto3 motocikl kotrlja su u dimenzijama 2.50” x 17” napred i 3.50” x 17” pozadi. Od materijala za izradu felni dozvoljeni su magnezijum i aluminijum.

Svi timovi koriste Dunlop gume i tokom trkačkog vikenda na raspolaganju imaju ukupno 17 guma, 8 prednjih i 9 zadnjih.

Foto: BJBikers

Ograničena aerodinamika

Na tako malenim i “slabašnim” motociklima aerodinamika ima veliki značaj. Verovatno ste videli da zavetrina na pravcima igra ogromnu ulogu. Budući da je razvoj aerodinamike skup, organizatori su ograničili raznim propozicijama koje neću navoditi jer su previše komplikovane i nebitne. Uglavnom se ograničavaju na mere za svaki deo oklopa.

Foto: BJBikers

Jedinstveni ECU i bez elektronski pomagala

Moto3 motocikli bez obzira na proizvođača koriste jedinstveni ECU. Timovi mogu samo da menjaju određene parametre koji su otključani od strane organizatora i da na taj način utiču na promene u isporuci snage ili motornom kočenju. Ukoliko menjaju neki od fajlova unutar mape rada, timovi su dužni da to prijave ne duže od 4 časa nakon FP2 ili nekog drugog događaja.

Nema kontrole proklizavanja, kontrole podizanja prednjeg točka ili ABS-a.

Pravila dovela do zanimljivih trka

Ovako tesan i striktan pravilnik imao je za cilj dve stvari: da vozač maksimalno kontroliše motocikl i da se elektronika minimalno meša i da trke budu što zanimljviji. Reklo bi se da su uspeli u tome jer u Moto3 šampionatu neretko se 10 – 15 vozača do kraja bori za mesta na podijumu.

Za punih 10 godina kako se Moto3 šampionat održava i pored strogog tehničkog pravilnika, performanse motocikla su napredovale. Ukoliko na primer uzmemo za poređenje maksimalne brzine na Muđelu, 2012. godine maksimalna brzina je iznosila 236 km/h, dok je ove godine maksimalna zabeležena brzina na Muđelu iznosila 246,5 km/h.

Foto: BJBikers

Nadam se da vam je današnji tekst pomogao da bolje shvatite pravila Moto3 šampionata i njihova ograničenja.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.