July 2, 2022
NaslovnaMoto GaražaRestauracije: GPz900R - Povratak Ninje!

Restauracije: GPz900R – Povratak Ninje!

-

Postoji li išta lepše nego ispuniti svoj dečački san i posedovati motocikl o kojem se oduvek maštalo? Upravo je to uradio naš član foruma Stari Roker koji je kupio slupan Kawasaki GPz900R i vratio ga u vozno stanje. Ne zna se da li je GPz900R proslavio Tom Kruza u filmu Top Gan ili je bilo obrnuto. To uopšte sad nije ni toliko bitno jer je naš Stari Roker oživeo legendu.


Odakle da počnem?

Pa od početka… Hmmm…

Ne znam tačno kada je počelo. Da li je to bila ona noć kada je dečak u bioskopu otvorenih usta, bez daha gledao Top Gan 1986. godine ili kada je jednog prohladnog majskog jutra na Mišeluku u Novom Sadu naredne godine ugledao uživo zeleno beli motocikl iz njegovih snova? Kako god, magija se rodila, a ljubav i zelja za njim nije utihnula do danas…

Slučajno sam kupio BMW. Vremenom sam se navikao na njega, zavoleo tu filozofiju boxer mašine. Navikao sam da curi ulje, da preliva karburator, loše kočnice. Ali uvek stignemo gde smo krenuli.

Stvarno volim taj motocikl. Ali uvek sam u oglasima trazio GPz900R. Deset godina sigurno intezivno tražim. Čekam. Bilo je da se pojavi, ali se namesti da ja baš tada nisam pri lovi. I tako, jedan, drugi. Stop!

Pre neki dan na poslu otvorim oglase, 900R na prodaju. Znam motor! Znam prodavca sa FB! Čovek koji motor drži u sobi! Neka trema me uhvatila. Šaljem poruku. Prvu,drugu…

Šaljem poruku mojoj supruzi. “Vidi šta je izašlo u oglasima!”

I tad kreće ludilo. Zove ona mene posle deset minuta. – “Ja sam zvala čoveka i dogovorila se. Zovi da se dogovoriš kada ćeš da odeš po motor!!!”

Ja se pitam sta priča? Ona meni – “Jel ti hoćeš taj motor ili ne???

Sad ili nikad!

Zovem Željka i dogovaramo se u par reči (sat vremena smo pričali). 

Zovem šuraka i drugara. Kačimo prikolicu za Senika. Nema čekanja. Tri Milana kreću u avanturu.

Ali videcemo motor po mraku? To je 300 kilometara u jednom pravcu! Putarine! Pa šta? Polupan jeste. Mašina radi kao Doxa. Nije kriv. Meni je to dovoljno.

Da zovem nekog da mi pogleda motor. Ipak je to u Nišu. Ma neeeee… Ja ovo čekam godinama…

Hvala mojoj supruzi što mi je dala gas. Da nije nje, ne znam da li bi kupio i sada.

Restauracije: GPz900R - Povratak Ninje!

Krećemo u subotu posle posla. Nismo našli kombi, ali kačimo za Senika novu prikolicu i vožnja je prilično opuštena. Stižemo u Niš dosta kasno. Od zajebancije u kolima mašimo izlaz na auto putu. Jbg, pičimo do Doljevca, pa nazad. Sa vlasnikom se nalazimo u gradu i on na vodi do kuće. 

Ispred kuće, ispod nadstrešnice stoji On. Samo mene čeka. Prebacujemo motor na svetlo. Vidim sada uživo ono što već znam. Polupane su plastike, migavci, rezervoar je ulubljen. Ma batali to. Upali da čujemo! Ninja sastavi iz prve. Reski zvuk iz Remusa 4u1 prija našim ušima. To je to. Ja sam meni pazario. Još sedimo neko vreme sa Željkom, priča o motorima, o životu, svemu uopšteno. Drago mi je da sam upoznao tog čoveka. Međutim, dug je put pred nama. Dižemo Kawasaki na prikolicu, španujemo ga za patos i krećemo. Lagano. Stižem kući oko tri. Ko će sad da spava? Samo kad je Ninja u garaži.

Restauracije: GPz900R - Povratak Ninje!
Restauracije: GPz900R – Povratak Ninje!

Sutra kad ustanem idem da vidim šta sam kupio po danu.

Tako je i bilo. Nisam ni doručkovao. Smeje mi se žena, smeju mi se deca. Ceo Božji dan u garaži.

Posle podne upalim motor da napravim jedan krug po selu. Sedne moja mlađa ćerka sa mnom. Kaže-moj je Ninja. Ok, može. Napravismo tako lagano par kilometara i za njega je sezona završena. Sređivanje počinje odmah. Proleće samo što nije. Ako još neki lep dan iznenadi BMW je uvek spreman da zavrti točkove.

Sa Kawom počinjem radove…sada!

Cilj mi je otprilike onaj prvi GPZ koji sam postavio u temi gde sam tražio motor da kupim. Neću ga vraćati u original, jer želim da imam jedinstven primerak. Takođe, neću praviti street fightera. Motor će zadržati svoj originalni izgled uz neke pikanterije, dodatke i poboljšanja. Moram voditi takođe računa da zadovoljim stroge kritrijume tahničkih pregleda. Ovo je motor koji će se voziti, koji će mi služiti za putovanja i uživanje u njemu. NEĆE BITI NA PRODAJU! Naravno, ni BMW nije na prodaju niti će biti. Hvala.

Odmah sam se bacio na posao. Prvo je trebalo sagledati posledice pada.

Da vidimo kakvo je stanje:

Polupan je prednji deo. Sva tri dela su oštecena, ali su svi delovi plastika tu. Neće biti problem da se zavari. “Ralica” hmmm… Rezervoar je ulubljen. Ručica kvačila se iskrivila prema gore. Nije strašno i mislim da će moći da se ispravi. Prednja guma, nova, na žalost oštećena. Nije ispustila, ali nije ni da se vozi. Desni retrovizor stoji krivo u odnosu na levi. Pukao pleksi. Polomljeni prednji originalni migavci. Tu i tamo to je to. Otprilike.

Ram je prav. Motor radi kao Doxa. Odnos prošlog vlasnika prema njemu je bio odličan. Vile nisu krive, samo treba servis.

Mnogo ili malo? Šta ja znam. Ja sam to hteo, radujem se sređivanju i jedva čekam da ga zajašem.

Prvo je na red došlo skidanje oklopa. Naivno pokušavamo da ispravimo rezervoar sa lepkom.To moze kod nekih manjih oštećenja. Ovde je udubljenje veliko i taj posao moram prepustiti profesionalcu. Da ne bi došlo do ka-bum!!! Sipamo u rezervoar vodu. S obzirom da je komšiji pre neki dan eksplodiralo bure ne želim ništa da prepustim slučaju. Nakon završenog peglanja istačem vodu, skidam slavinu i mućkam ga antirostom. Nakon toga ispiram dobro sa benzinom i ostavljam da se osuši. Slavinu takođe perem u benzinu i ostavljam da se suši. Farbam peglani deo nitro osnovnom, skidam cep i rezervoar može da čeka farbanje.

Farbanje. Treba naći nalepnice ili nekog ko može to lepo da napravi po mojoj želji i treba naći nekog ko može to lepo da ofarba i izlakira. Ima još vremena dok ne dođemo do farbanja. Prvo treba odneti oklope da se izvare.

Vadim vazdušni filter da vidim kakav je. Prijatno me iznenađuje K&N filter u air boxu. Nije preterano prljav, ali kad sam ga već izvukao red je i da ga operem. Nosim ga u tuš kabinu jer mi je najlakše da to tamo uradim. Nemam K&N sredstvo pa koristim ono što imam. Odlažem ga na stranu. Može da čeka proleće.

Restauracije: GPz900R – Povratak Ninje!

Da proturimo koju…

Limit ovog up-date-a, pre nego prerade, će u principu biti pravila na tehničkom pregledu. Šurak mi radi u CMV i sa njim se najviše konsultujem šta može, a šta ne. Korman će najverovatnije ostati original, kao i vile. Vile mi se dopadaju sa onim AVDS sistemom, a korman sem što može biti problem na tehnickom uslovljava i prekrajanje originalne instalacije. Creva hidraulike mi nisu problem, ali instalaciju baš ne bi da sečem. 

Što se tiče točka i kočnica, isto imam neke nedoumice. Sada su diskovi 280 mm što je za moj stil vožnje sasvim zadovoljavajuće. Legao bi mi tocak  od ZXR-a, pa čak i od ZZRr-a, ali tu su diskovi 300 mm što ja bez pomeranja kandži ne mogu da ubacim. Ako već to sve pomeram stavio bi i šestoklipna klešta, ali onda verovatno mora i druga pumpa. Čisto sumnjam da ova može da gura šest klipova puta dva, ali možda i grešim. A onda dolazimo do toga da na tehničkom mogu imati veliko neslaganje sa slikom sa neta.

Opet, to mogu da rešim na dva načina. Da vratim fabrički točak i kočnice za TP ili da uradim ispitivanje u cmv sto mi takođe odgovara ako dozvole nadležni.

Restauracije: GPz900R - Povratak Ninje!
Još jedna slička dok smo još “u komadu”! 

Tekst o sređivanju Gpz900R motocikla i njegovo vraćanje u vozno stanje možete do kraja pročitati u temi na forumu. Do teme možete stići jednostavnim klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.