NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTest: CFMOTO 800MT Sport – Touring sportskog karaktera

Test: CFMOTO 800MT Sport – Touring sportskog karaktera

-

Kao što ste verovatno ispratili na našim društvenim mrežama i u temama na forumu, BJBikers redakcija je na četvorodnevni test dobila CFMOTO 800MT Sport koji predstavlja novitet na polju touring motocikala. CFMOTO 800MT Sport je podigao popriličnu prašinu svojom pojavom i komponentama koje su ugrađene u njega, te se postavljalo pitanje vredi li zaista ovaj motocikl i kako se kotira u borbi sa konkurencijom.

Tokom nepuna 4 dana testa, 800MT Sport smo vozili u svim uslovima. Tačnije, vožen je u gradu, na auto putu, na regionalnim putevima, u dnevnim i noćnim uslovima, po suncu i kiši, toplijem i hladnijem vremenu. Dakle, odrađen je jedan sveobuhvatni test na kojem smo mogli da sagledamo sve aspekte ovog motocikla, počev od agregata do udobnosti.

Da ne dužim dalje, pređimo na stvar.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Agregat: do polovine gasa pitom, od polovine „Ready to Race“

Verujem da mnogi već znaju da CFMOTO i KTM imaju blisku saradnju koja se ogleda u tome što CFMOTO često koristi agregate gotovo identične KTM-ovim. Ista situacija je i sa 800MT Sport modelom jer koristi agregat sličan onom koji je ugrađen u KTM 790 Duke.

Dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 799 cm3 pokreće 800MT Sport i isporučuje 95 KS (70 kW) na 9.000 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 77 Nm na 7.500 O/Min. Na papiru sve to lepo izgleda, ali kakvo je ponašanje agregata u vožnji?

Prvo, kad sam pokrenuo agregat iznenadio me je nešto drugačiji zvuk od onog na koji sam navikao. Čangrljanje iz agregata, još jedna povezanost sa KTM agregatima iz game modela koje pokreće dvocilindrični agregat iz game modela radne zapremine 790 cm3. Vrlo brzo sam se navikao na taj zvuk i vremenom mi je postao zaštitni znak ovog modela, nešto slično poput suvog kvačila na Ducati motociklima.

Prvo pozitivno iznenađenje dolazi već pri kretanju – menjač funkcioniše savršeno! Prvi – drugi – treći stepen prenosa, menjač funkcioniše savršeno! Mekano prebacivanje brzina, menjač veoma precizan, odnosi u menjaču i finalnom prenosu lepo raspoređeni što se pokazalo i na testu ubrzanja (o tome malo kasnije).

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Agregat od niskih obrtaja lepo isporučuje snagu i od 3.000 O/min lepo povlači. Nekako mu najviše odgovara kad se vozi na između 5.000 – 6.000 O/Min. Jedina zamerka koju bih uputio agregatu je „rupa“ na oko 5.500 O/Min koja se najviše primeti pri naglim ubrzanjima. Naime kada se naglo ubrzava i kad se dođe na magičnih 5.500 O/Min oseti se kao blagi trzaj, a nakon toga dobijate totalno drugačiji karakter agregata. Posle tih magičnih 5.500 O/Min, agregat dobija drugi zvuk i ubrzanje postaje fantastično. Kao da pritisnete dugme za turbo. Zapravo, ovaj agregat svoje najbolje pokazuje u drugoj polovini gasa, pa sve do crvenog polja na obrtomeru. U tim momentima mi je stalno mamio osmeh na lice.

Već kad sam se dotakao ubrzanja i maksimalne brzine, maksimalna brzina koju CFMOTO 800MT Sport postiže iznosi 195 km/h. Skala obrtomera na 195 km/h nije bila još u crvenom, ali motocikl jednostavno ne može preko toga. Do 180 km/h se stigne relativno brzo i motociklu ne manjka snage ni prilikom preticanja u 5. ili 6. stepenu prenosa, sve dok se nalazite na 5.000 ili više obrtaja.

Na jednom laganom testu ubrzanja 800MT Sport je dohvatio 145 km/h na manje od 400 metara. Moram skrenuti pažnju da testu ubrzanja nije rađen iz faze mirovanja kako se ne bi nepotrebno naprezalo i trošilo kvačilo. Ubrzanje je započeto iz faze kretanja pri brzini od 20 km/h.

U prvom stepenu prenosa sam vodio računa o dodavanju gasa, dok sam odmah nakon prebacivanja u drugi stepen prenosa naglo i do kraja otvorio gas pri čemu sam ostao iznenađen kada je prednji točak završio u vazduhu.

Još jedno polje na kojem je agregat iz 800MT Sport odličan je ekonomičnost. Kada ga vozite normalno (lagana ubrzanja i vožnja u normalnom rasponu obrtaja) potrošnja je ekonomična.

Konkretno, mereno u sledećim stepenima prenosa i na sledećim brzinama kretanja, potrošnja je iznosila približno:

  • u 3. stepenu prenosa na 50 km/h – 4,5 l na 100 km
  • u 4. stepenu prenosa na 50 km/h – 4,0 l na 100 km
  • u 5. stepenu prenosa na 80 km/h – 4,3 – 4,7 l na 100 km
  • u 6. stepenu prenosa na 80 km/h – 4,0 l na 100 km
  • u 6. stepenu prenosa na 100 km/h – 5,3 l – 5,7 l na 100 km
  • u 6. stepenu prenosa na 130 km/h – 6,5 – 7,0 l na 100 km

Odstupanja u potrošnji su zavisila od jačine čeonog vetra i količine stvari u bočnim koferima.

Potrošnja je praćena preko instrument table i kasnije je upoređena sa prosečnom potrošnjom tokom testa i svi podaci se poklapaju, tako da instrument tablu i potrošnju prikazanu na istoj

možete slobodno uzeti kao relevantnu. Sa zapreminom rezervoara od 19 litara možete lepo da se navozate pre posete benzinskoj pumpi.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Ukoliko se pitate da li ima vibracija od agregata, one se javljaju vrlo kratko u malom rasponu obrtaja oko famoznim 5.500 O/min. Samo u tom kratkom rasponu od recimo 5.300 – 5.700 O/Min se osete sitnije vibracije na fuzasterima. Te vibracije nisu izazivale trnjenje nogu ili nešto slično, već se osete veoma malo i u kratkom rasponu.

Iako vreme nije letnje ni pretoplo, imao sam dovoljno sreće da u jednom danu temperatura bude oko 25 stepeni celzijusa i da se zateknem u gradskoj gužvi. Tada sam pratio temperaturu rashladne tečnosti koja nije prelazila 98 stepeni celzijusa, te pretpostavljam da se ventilator uključuje baš na 98 stepeni celzijusa jer je brzo spustio temperaturu do 93 stepena celzijusa. Toplota sa hladnjaka se ne prenosi na noge, tako da pretpostavljam da će i u letnjim stepenima sve biti kako treba.

Stabilan, kroz krivine prolazi kao kroz puter

Ono u čemu je CFMOTO očigledno prepisao dobar recept od KTM-a je i dobra, stabilna šasija i odlična stabilnost prednjeg kraja.  Cevasta šasija, podesiva prednja viljuška i prednji točak prečnika 19“ rade odličan posao. Svaki ulazak u krivinu je uživanje jer je povratni osećaj stvarno dobar, čak i kada ste pod kočnicama. Na izlasku iz krivina motocikl ima tendenciju da sužava putanju.

Pri svakom ulasku u krivine sam shvatio da mogu još brže da je prođem jer je na izlazu iz krivina ostajalo još dosta prostora. Prednje ogibljenje je potpuno podesivo i nisam imao potrebe za puno podešavanja. U mom slučaju, samo sam na sabijanje dodao 2 klika, kao i na povrat, a na zadnjem amortizeru sam takođe za nijansu otvrdnuo brzinu sabijanja.

Gume koje se nalaze na motociklu nisu poznate marke. Na suvom su odlično odrađivale posao, ali sam bio skeptičan kako će se pokazati po kiši. Na moju sreću, poslednjeg dana testa probudila me je kiša, te sam se brzo i veselo pripremio da probam 800MT Sport u kišnim uslovima. Istina je da se motocikl jednako dobro ponaša kako po suvom, tako i po kiši.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Jedna stvar koja me je naročito oduševila je centralizacija mase. Kad sednete na CFMOTO 800MT Sport imate utisak da ste seli na daleko lakši motocikl nego što zapravo jeste. Iako ima masu od 231 kg (sa svim tečnostima) ta masa se ne primećuje kada sedite, a naročito kad vozite motocikl. Stiče se utisak da je masa ispod 200 kg. Manevrisanje pri malim brzinama se vrši lako i nikako nemate onaj neprijatan osećaj kada masa krene da vas vuče u jednu stranu. Sa uspehom sam se probijao kroz gradske gužve u Novom Sadu i Beogradu. Polukružna okretanja se obavljaju lako i iz razloga što upravljač ima veliku ugao zakretanja, tako da je svaki manevar lako izvršiti.

Do sada sam navikao da CFMOTO na svojim motociklima ima gotovo savršene kočnice. Na 800MT sam ipak našao malu zamerku na kočionu pumpu kojoj pri naglim kočenjima (kada bukvalno „zabodete“ kočnicu) nedostaje snage na samom kraju kočenja kada je poluga povučena skoro do samog kraja.

Osim toga, doziranje kočnica je odlično, na inicijalnom kočenju četvoroklipne J.Juan kočnice “grizu“ mekano, pa sve jače i jače i taj deo prolaze sa ocenom vrlo dobar. Moje mišljenje je da bi pancirna creva ili jača pumpa učinila da kočnice dobiju ocenu odličan.  ABS je dobro kalibrisan i aktivira se baš kad preterate sa kočenjem.

Par reči o udobnosti, svetlima, zaštiti od vetra, koferima…

Ako volite noćnu vožnju, uživaćete na ovom motociklu. LED svetlosna grupa je savršena. Od svih motocikala koje sam do sad imao priliku da vozim, CFMOTO 800MT Sport spada u motocikle sa možda najboljom svetlosnom grupom koje sam imao prilike da vozim. Simetrična poziciona, kratka i duga svetla, kao i dva svetla za maglu (koja dolaze kao deo standardne opreme) obavljaju posao sa čistu desetku.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Svetla za maglu se uključuju pri uključivanja pokazivača pravca i preuzimaju ulogu „cornering“ svetala. Ako želite da uključite svetla za maglu prilikom noćne vožnje, postoji jedna začkoljica: naime svetla za maglu ne možete uključiti ako su već uključena kratka svetla. Redosled uključivanja svetala u tom slučaju mora biti sledeći: poziciona svetla – svetla za maglu – kratka svetla.

Sedište vozača je udobno, nema ništa specijalno što bih dodao na tu temu. Položaj nogu je takođe dobar i sa svojih 187 – 188 cm se sasvim lepo smestim na motocikl i nema bola u kolenima nakon dužih vožnji. Upravljač je postavljen široko i visoko i ruke se ne zamaraju. Tako što se tiče  položaja vozača, 800MT Sport dobija dobru ocenu.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Suvozač je takođe sasvim solidno smešten. Međutim, ne mogu vam dati više informacija budući da je test sa suvozačem trajao svega tridesetak kilometara i tom prilikom suvozač nije imao neke zamerke. Zadnji kofer dobro posluži kao naslon za leđa. Jedino bi možda suvozači višeg rasta možda imali nešto savijeniji položaj u nogama, ali ta pretpostavka ostaje u domenu teorije. Sedište je postavljeno na 825 mm od tla i niži vozači bi možda mogli da imaju manjih problema prilikom stajanja na semaforu.

Što se zaštite od vetra tiče, ona je sasvim solidna. Prednji vetrobran je podesiv po visini. Konkretno u mom slučaju sa maksimalno podignutim vetrobranom vetar je udarao u vrh kacige. Ramena su bila zaštićena, a štitnici za ruke su morali malo da se podese kako bi potpuno štitili pesnice i zglobove.

CFMOTO 800MT Sport
Foto: BJBikers

Bočni oklopi i rezervoar štite kolena i noge, te na taj deo nemam nikakve zamerke. Jedine zamerke upućujem na blatobran koji u kišnim uslovima ume da baca vodu na cipele i deo pantalona.

Ono što mi se takođe svidelo su aluminijumski koferi koji su kvalitetno urađeni. U zadnji kofer staje full face kaciga, a bočni koferi su nešto uži što mi je naročito odgovaralo u gradskoj vožnji. Koferi su iznutra presvučeni mekom tkaninom, a nijedna šarka ili ivica nije propustila ni kap vode tokom vožnje po kiši. Koferi se lako skidaju sa nosača, a sami nosači deluju čvrsti i izdržljivi.

Dva režima vožnje, povezivanje sa pametnim telefonom, navigacija…

Instrument tabla je lepo urađena i potpuno digitalnom formatu na TFT ekranu dijagonale 7“. U centralnom delu se nalaze obrtomer u analognom zapisu i brzinomer. Ispod samog brzinomera se nalazi jedna od informacija koju odabere u meniju podešavanja. Dakle, ako želite da vam uvek bude prikazana trenutna potrošnja, prosečna potrošnja, autonomija, odometar, itd. tu opciju odaberete u meniju podešavanja.

Informacija poput digitalnog zapisa temperature rashladne tečnosti, informacije o servisu, itd. se nalaze čim stisnete dugme za ulazak u meni. Sa leve strane se nalazi prikaz temperature rashladne tečnosti u vidu crtica, odmah do nje se nalazi trenutno odabrani režim vožnje, a sa krajnje desne strane se nalazi prikaz trenutne količine goriva u rezervoaru i indikator stepena prenosa.

Unutar menija možete izabrati i povezivanje sa pametnim telefonom, prikaz navigacije, promenu režima vožnje i ostale opcije poput promene prikaza informacija. Kad uđete u meni, zadržavanjem dugmeta za kretanje naviše ili naniže prebacujete na sledeću opciju. Kratak stisak služi samo za kretanje unutar otvorene opcije.

CFMOTO je na 800MT Sport ugradio dva režima vožnje (sport i kišni (rain)). Promenom između ova dva režima se manifestuje drugačijom isporukom snage. U kišni režim sam prebacio samo da vidim kako se motocikl  ponaša, a gotovo tokom celog testa (čak i po kiši) sam vozio u sport režimu, jer je isporuka snage sasvim predvidiva i nema iznenađenje u vidu iznenadnih proklizavanja zadnjeg kraja.

Tempomat sam sa zadovoljstvom koristio pri vožnji na auto-putu i ta opcija se lako aktivira putem prekidača na levoj strani upravljača.

Vredi li ili ne vredi?

Pre i tokom samog testa me je dosta vas pitalo da li CFMOTO 800MT Sport vredi platiti 9.990 eura i kako se kotira u odnosu na konkurenciju (naročito iz Japana). Da bih potvrdio svoje mišljenje, 800MT Sport sam odvezao kod jednog mog prijatelja koji je do skoro vozio novu Yamahu Tracer 9. Kada je na kratko probao motocikl, položaj sedenja i paket opreme koji dolazi kao standarni, rekao je da 800MT Sport definitivno vredi te pare, kad je reč o nekom ko traži touring motocikl. Npr. u poređenju sa Tracer 9, 800MT Sport je daleko više okrenut touring segmentu i udobnosti.

Moje viđenje je da komponente i ponašanje motocikla uopšte ne zaostaju za konkurencijom. Što se mene tiče, CFMOTO je sa 800MT Sport modelom uspeo da nam „uvali“ iz prve i da prevaziđe očekivanja. CFMOTO jedino sad mora da dokaže da je 800MT Sport pouzdan i na duge staze, što mislim da neće biti problema jer su sve komponente kvalitetne, počev od Bosch elektronike, KYB ogibljenja i KTM agregata.

Uvoznik za CFMOTO je naglasio da 800MT Sport ima najdužu garanciju ikad u gami CFMOTO motocikala. Garancija pokriva period od 5 godina i 75.000 km. Servisni intervali iznose 15.000 km, a cena za redovan servis iznosi 120 e.

Takođe, prvih 10 kupaca koji kupe 800MT Sport dobijaju set aluminijumskih kofera po ceni od 600 eura. Inače, redovna cena za doplatu kofera iznosi 1.290 eura.

Mislim da će CFMOTO uzeti ozbiljan deo udela u touring segmentu u narednim godinama i da 800MT Sport svakako vredi svaku paru, naročito ako se u obzir uzme oprema koja dolazi u standardnom paketu, kao i veoma zabavan agregat.

Za sve informacije vezane za CFMOTO 800MT Sport možete se interesovati u firmi Guevara koja se nalazi na adresi Ozrenska 68, 11000 Beograd ili možete posetiti njihov sajt klikom ovde.

Ukoliko želite da iznesete svoj utisak o ovom motociklu, to možete obaviti i u temi na forumu klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.