NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoTriumph Daytona 660 - Daytona se vratila!

Triumph Daytona 660 – Daytona se vratila!

-

Sportska klasa motocikala srednje radne zapremine bogatija je za još jednog člana – Triumph je upravo predstavio 660 Daytona model čime je legendarno Daytona ime vraćeno u život.

Sportski motocikli srednje radne zapremine u poslednje vreme su zamrli i tek oživljavanjem sportskih dvocilindraša ovaj segment motocikala koliko – toliko je vraćen u život.

Dok veći deo konkurencije predstavlja redne dvocilindrične agregate smeštene u sportski paket, Triumph je predstavio Daytona 660 koji se već sad ističe od konkurencije jer će koristiti redni trocilindrični agregat.

Triumph je u prošlosti već imao Daytona ime i to za nekoliko verzija. Daytona 675 je bio odličan sportski motocikl u supersport klasi sa zapaženim rezultatima, a osim Daytona 675 to ime nosila je i Daytona 955i verzija kao i Daytona 1050R.

Ukoliko vas je zanimalo zašto Triumph i dalje neguje ime Daytona, morali bi da se vratimo u 1966. godinu i Daytona 200 trku na kojoj je Alastar Fergrive startovao sa 46. pozicije da bi do kraja trke izbio na prvo mesto i doneo pobedu za Triumph.

Triumph Daytona 660
Foto: Triumph

Jedan od retkih sa trocilindričnim agregatom

Dobra stvar je što Triumph koristi svoj provereni trocilindraš za Daytona 660. Danas većina proizvođača ugrađuje redne dvocilindraše, te bi Daytona 660 trebalo da bude kompromis i most između rednih četvorocilindraša koji su u izumiranju i rednih dvocilindraša koji postaju sve učestaliji.

Ima sasvim dovoljno snage na niskim obrtajima i nije ga potrebno voziti u visokim obrtajima da bi dao najbolje od sebe. Takođe, agregat iz Daytona 660 verzije koristi se u Tiger Sport 660 i Trident 660 modelima i za sad se dobro pokazao, bez nekih mana ili grešaka.

Dakle, reč je o trocilindrašu radne zapremine od 660 cm3. Prečnik i hod klipa iznose 74,04 x 51,1 mm. Srednje velik prečnik i kraći hod klipa uspeli su da naprave dobar kompromis. Maksimalni obrtni moment iznosi 69 Nm na 8.250 O/Min dok maksimalna snaga iznosi 95 KS (70 kW) na 11.250 O/min. Za vozače sa A2 vozačkom kategorijom dobra vest je da će biti i verzije ograničene na 35 kW.

Triumph Daytona 660
Foto: Triumph

Triumph tvrdi da se 80% obrtnog momenta isporučuje već od 3.125 O/Min dok se crveno polje ili blokada nalazi na 12.650 O/Min.

Izduvni sistem izveden je preko 3 u 1 sistema kako bi se omogućilo optimalna isporuka snage uz svo zadovoljenje EURO5 emisionog standarda.

Ubrizgavanje goriva vrše se preko multipoint sekvencijalnog direktnog ubrizgavanja goriva i “Ride-by-wire” sistema.

Dobre kočnice, jednostavna rešenja

Triumph nije mnogo komplikovao oko izbora šasije već je izbor pao na cevastu šasiju sa kojom imaju prilično iskustva. Pomalo je neobično što je zadnja viljuška izrađena od čelika umesto od aluminijuma kao što većina konkurencije radi. Očigledno da Triumph nije išao na to da motocikl ima što manju masu, već su primat dali drugim stvarima.

Što se ogibljenja tiče, napred se nalazi Show DFF – BP prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm, koja nema mogućnost podešavanja. Samo zadnji amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge.

Ako deluje da je ogibljenje moglo biti bolje bar što se podešavanja tiče, zato su kočnice sasvim solidne. Napred se nalaze dva diska prečnika 310 mm i radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti, a nazad jedan disk prečnika 210 mm. Sistem ABS-a motri Continental elektronika.

Triumph Daytona 660 ne spada u najlakše sportske motocikle na tržištu, bar u poređenju sa Apriliom RS660, Yamahom R7 i Suzuki GSX-8R koji su mu direktna konkurencija. Daytona 660 ima masu sa svim tečnostima koja iznosi 201 kg (zapremina rezervoara iznosi 14 litara), ali za razliku od pomenute konkurencije Daytona 660 ima cilindar više uz pomoć kojeg će sigurno biti startnija i oštrija u ubrzanjima.

Visina sedišta postavljena je na 810 mm, iz čega se može zaključiti da će Daytona 660 imati klasičnu sportsku geometriju sa zadnjim krajem izdignutim kako bi položaj vožnje bio napadački i kako bi se balans prebacio ka prednjem kraju motocikla zarad boljeg ulaska u krivinu. Moguće je ugraditi i niže sedište do minimalne visine od 785 mm.

Upotreba čelične zadnje viljuške doprineće boljoj stabilnosti na ubrzanjima, ali i smanjenju tendencije podizanja zadnjeg točka pri naglim kočenjima. U prilog tome govori i nešto veće međuosovinsko rastojanje iznosi 1.145 mm.

Triumph Daytona 660
Foto: Triumph

Dimenzije guma i točkova su klasične za ovu kategoriju motocikala, to jest, napred se nalazi guma u dimenziji 120/70 ZR 17, a pozadi 180/55 ZR 17. Fabrički su ugrađene nova verzija Michelin Power 6 guma. Petokrate felne su izrađene lagane legurane aluminijuma.

Kontrola proklizavanja, sasvim dovoljno za dobru zabavu

Od elektronskih pomagala Daytona 660 nema previše stvari, što je i dobro i sasvim dovoljno za ovu kategoriju. Ima tri režima vožnje (Sport, Road i Rain) kao i kontrolu proklizavanja koja se po potrebi može isključiti.

TFT instrument tabla ukombinovana je sa LCD ekranom gde se nalaze sve informacije bitne za vožnju, čak i više od toga, a omogućeno je i povezivanje sa pametnim telefonom.

Foto: Triumph

Svetlosna grupa je u potpunosti u LED tehnologiji, kako i priliči jednom motociklu ovog renomea.

Agresivan dizajn, povoljna cena

Sam dizajn koji Triumph Daytona 660 ima je agresivan i sportski sa jednostavnim linijama sa dva simetrična fara napred i zanimljivim kombinacijama boja.

Generalno gledano, Triumph je Daytona 660 dobro pozicionirao. Ponudili su dobar paket sa proverenim trocilindričnim agregatom i pristojnom snagom za ovu kategoriju. Ogibljenje bi moglo posedovati podešavanje, jer je reč o sportskom motociklu, a ne bi bilo na odmet da ima kvik šifter koji funksioniše pri promeni stepena prenosa naviše. Ovo poslednje se može ugraditi, ali uz doplatu.

Triumph Daytona 660
Foto: Triumph

Ove zamerke ne deluju tako strašno kada se u obzir uzme da će cene biti ispod onih koje su kod konkurencije. Trenutno još nisu zvanično poznate cene, ali očekujte u naredne dve nedelje da će i ta informacija biti javno dostupna za tržište Srbije.

Ukoliko vas Triumph Daytona 660 zanima, informacije oko poručivanja i cena možete dobiti u Triumph salonu koji se nalazi u Beogradu na adresi Autoput za Novi Sad 73.

Za utiske možete posetiti temu na forumu i ostaviti vaš komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.