October 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoYamaha R7 - Bitka dvocilindraša počinje

Yamaha R7 – Bitka dvocilindraša počinje

-

Svedoci smo očiglednih promena u svetu motociklizma. Četvorocilindraši polako odlaze u zaborav iz srednje kategorije i polako ih menjaju dvocilindraši. Prvo je Aprilia lansirala RS660, a sada je istim stopama krenula i Yamaha. Juče je Yamaha zvanično predstavila potpuno novi sportski R7 koji menja dosadašnju R6 koja je već otišla u zaborav. Hajde da vidimo o kakvom se motociklu radi.

Prethodnih nekoliko nedelja i meseci, Yamaha je putem raznih kratkih video snimaka najavljivala novi R7. Sada konačno možemo malo da “zavirimo” u detalje sportskog dvocilindraša iz Yamahe.

Doduše, na prvi pogled deluje da ništa spektakularno nije ugrađeno u novu R7. Takođe, deluje da se radi o lepo izbalansiranom motociklu, kao stvorenom za Track Day vožnje i za mlađe vozače koji tek prelaze na nešto “ozbiljnije”. Raduje i najavljena cena koja je sasvim prihvatljiva.

Foto: Yamaha

Da krenemo od početka i prođemo kroz dostupne tehničke informacije.

Dobro provereni CP2 agregat

Šta još reći o agregatu kojeg smo dobro upoznali kroz toliko tekstova. CP2 agregat Yamaha ugrađuje u MT07 i Tenere 700. Reč je o dvocilindrično rednom agregatu, hlađenom pomoću tečnosti.

Nadao sam se da će se Yamaha malo poigrati sa agregatom i da će snaga biti približna onoj koju isporučuje i RS660. Međutim, agregat je gotovo identičan sa ostalim CP2 agregatima koje koriste već pomenuti MT07 i Tenera 700.

Ipak, isporuka snage neće biti potpuno ista kao kod pomenuta dva modela koji koriste isti agregat. Raspored paljenja postavljen je na 270 stepeni. Usisnici za vazduh, kao i izduvni sistem specijalno su dizajnirani za R7, kako bi pružili optimalni protok vazduha i gasova.

U skladu sa namenom agregata, ECU je takođe programiran da pruži što je moguće linearniju isporuku snage. Što se same snage tiče, iz svoji 689 cm3 Yamaha R7 isporučuje 73.4PS (54kW) na 8.750 O/min uz maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/min.

Yamaha R7
Foto: Yamaha

Pošto je reč o sportsko orijentisanom motociklu, prenos unutar menjača je nešto drugačiji kako bi izvukao maksimum iz agregata. Yamaha je u R7 ugradila i “A&S” kvačilo, to jest proklizavajuće kvačilo koje sprečava poskakivanje i blokiranje zadnjeg točka prilikom promene stepena prenosa naniže. Osim toga, sam otpor na poluzi kvačila je za 33% manji u odnosu na standardno kvačilo.

Šasija i komponente sa naglaskom na stazu

Yamaha je uvek uspevala da napravi motocikle koji imaju odlične upravljačke sposobnosti. Dva cilindra omogućavaju laganu i kompaktnu šasiju. Kombinacija aluminijuma i čelika upotrebljena je prilikom izrade šasije.

KYB potpuno podesivo ogibljenje zaduženo je za vozne karakteristike i povratni osećaj do vozača. U slučaju R7 radi se o obrnutoj prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 41 mm, na kojoj mogu da se podešavaju predopterećenje opruga, povrat i sabijanje. Levi štap viljuške zadužen je za sabijanje, a desni za povrat. Ugao pod kojim je postavljena prednja viljuška iznosi 23,7 stepeni.

Zadnji amortizer takođe nudi mogućnost podešavanja i postavljen je horizontalno, pomalo u moto kros stilu.

Yamaha R7
Foto: Yamaha

Posebno me je zanimalo koje kočnice će biti fabrički ugrađene na R7. Yamaha je uvek imala solidne kočnice, u šta sam imao prilike da se uverim prilikom testa MT09 i Tenere 700. Yamaha R7 takođe će posedovati odlične radijalno postavljene kočione čeljusti sa 4 klipa, kao i radijalno postavljenu Brembo kočionu pumpu. Za stazu je bitno imati progresivan osećaj doziranja kočnica, a verujem da će Brembo kočiona pumpa odlično odraditi posao.

Sa svojim međuosovinskim rastojanjem od 1.395 mm i težinom od samo 188 kg sa svim tečnostima, Yamaha R7 ima ozbiljan potencijal da bude izuzetno upravljiv i zanimljiv motocikl.

R7 će se kotrljati na laganim točkovima sa 10 krakova i gumama u dimenzijama 120/70ZR17 napred i 180/55ZR17 pozadi.

Prilagođen stazi

Uski oklopi su rađeni po uzoru na ostale R motocikle iz Yamahine game motocikala i omogućavaju dobru aerodinamiku, ali daju na agresivnom izgledu.

LCD instrument tabla ima negativan režim sa jakim kontrastom radi bolje preglednosti u svim situacijama. Indikator stepena prenosa i indikator za promenu stepena prenosa smešteni su da budu u svakom trenutku pregledni. Postoji i indikator kvik šiftera, ali je sam kvik šifter dostupan kao dodatna oprema.

Yamaha R7 2021
Foto: Yamaha

Cenovno pristupačan

Ako ste malo razočarani time što Yamaha nije izbacila snažniji i tehnički napredniji motocikl, onda će vam sledeća informacije donekle opravdati jednostavnost R7. Cena bi trebalo da iznosi oko 8.000 eura, što je izuzetno povoljno za jedan sportski motocikl.

Motocikl karakteristika koje ima R7 deluje vrlo upotrebljivo. Manja snaga i jednostavnost, kao i mali troškovi održavanja pogoduju i manje iskusnim vozačima koji jednostavno žele da uđu u svet sportskih motocikala.

Što se nas tiče, Yamaha je izbacila zanimljiv motocikl. Zasigurno će uskoro biti dostupni i mnogi delovi koji će R7 učiniti još sportskijim.

Jedna stvar je sigurna, supersport klasa ide u sasvim drugom smeru i bitka dvocilindraša polako uzima zalet.

Yamaha R7 2021
Foto: Yamaha


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se