September 21, 2020
Naslovna Garaža Triumph Tiger 900 GT i Rally verzije spremne za avanturu

Triumph Tiger 900 GT i Rally verzije spremne za avanturu

-

Triumph je preskočio EICMA 2019 sajam motocikala i sačekao sam kraj godine kako bi predstavio svoj adventur motocikl za 2020. godinu. Triumph Tiger 900 u verzijama GT i Rally ugledao je svetlost dana i na prvi pogled zaista se radi o sposobnom motociklu koji je dobio snažniji agregat i mnoštvo drugih novina.

Zanimljiva stvar vezana za Triumph -ove Tiger modele je to da je Triumph među prvim proizvođačima koji je počeo da proizvodi adventur motocikle. Prvi Tiger počeo je da se proizvodi još 1936. godine za potrebe reli i drugih takmičenja. Danas, posle više od 80 godine imamo priliku da vidimo posve novi Tiger 900 za koji možemo reći da je jedan sasvim praktičan i svestran motocikl.

Kako bismo se bolje upoznali sa ovim motociklom, detaljno ćemo proći kroz sve bitne stavke Tiger 900 modela. Tiger 900 dolazi u tri verzije, osnovnoj, GT verziji namenjenoj za putovanja na asfaltu i Rally verzija predviđena za avanturu van asfalta i vožnju po bespućima.

Triumph Tiger 900 GT Rally

Agregat veće radne zapremine sa boljom isporukom snage

Sve tri verzije Tiger -a koriste trocilindrični vodeno hlađeni agregat sa četiri ventila po cilindru. Prva i najveća novina na agregatu je povećanje radne zapremine koja sada iznosi 888 cm³ (Tiger 800 ima agregat zapremine 799 cm³). Zanimljivo je da novi agregat nije doneo veću konjsku snagu. Maksimalna snaga iznosi i dalje 93,9 KS, ali svoju maksimalnu snagu Tiger 900 sada isporučuje pri 8.750 O/min, dok je na prethodnoj generaciji maksimalna snaga od 93,9 KS isporučivana na 9.300 O/min.

Triumph se nije mnogo obazirao na povećanje konjske snage, već je fokus na Tiger -u više usmeren na povećanju obrtnog momenta. Obrtni moment iznosi 87 Nm pri 7.250 O/min što je za 9 Nm više u odnosu na prethodnu generaciju. Još jedan od ciljeva bio je što bolji odziv na gas i ravnomernija isporuka snage. U tu svrhu raspored paljenja cilindara je 1-3-2. U Trimphu tvrde da ovakav raspored paljenja omogućava da se obrtni momen na nižim obrtajima isporučuje kao kod rednog dvocilindričnog agregata, dok se na srednjim i višim obrtajima agregat ponaša kao standardni trocilindraš.

Kutija za vazduh (air box) redizajniran je kako bi se omogućio lakši pristup filteru za vazduh. Hladnjak je takođe posve nov i sastoji se od dva dela koja međusobno zaklapaju ugao. Na ovaj način omogućena je veća efikasnost hlađenja, a pri tome je zapremina hladnjaka smanjena.

Novi hladnjak omogućio je da se agregat u šasiji postavi za 40 mm ka napred i 20 mm naniže omogućavajući bolju centralizaciju mase, a samim tim i bolju upravljivost motocikla. Iako je agregat u šasiji postavljen niže, ovo se neće odraziti na klerens agregata gledajući od tla.

Promene u isporuci snage agregata donele su bolje ubrzanje Tiger -a 900 u svim stepenima prenosa, što će zasigurno doći do izražaja prilikom preticanja. Tiger 900 dobio je i proklizavajuće kvačilo, a agregat zadovoljava i EURO5 emisioni standard.

Lakša šasija

Šasija Tiger -a 900 dobila pretrpela je značajne promene. Celokupna šasija lakša je za celih 5 kg. Šasija je sada modularnog tipa i podram se pomoću šrafova kači za šasiju. Kontrukcija šasije izrađena je od čeličnih cevi.

Lakša šasija, bolja centralizacija agregata doprineće lakšom upravljivošću i boljim manevarskim sposobnostima Tiger -a.

Svaka verzija sa drugim ogibljenjem

Budući da Tiger 900 dolazi u tri različite verzije, Triumph je morao da prilagodi ogibljenje svakoj verziji. Nije svejedno da li je motocikl namenjen za vožnju na asfaltu, po off road terenima ili je reči o osnovnom modelu koji je svakako sposoban da u određenoj meri ponekad siđe i sa asfalta.

Standardna i GT verzija koriste Marzocchi ogibljenje. Napred se nalazi prednja obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 45 mm i hodom od 180 mm. Kod standardne verzije prednja viljuška nema mogućnost podešavanja, dok se kod GT verzije na prednjoj viljušci mogu podešavati kompresija i povrat.

Što se zadnjeg amortizera tiče, on je hoda 170 mm. Situacija sa podešavanjem je ista kao kod prednje viljuške. Standardna verzija nema mogućnost podešavanja, dok se kod GT verzije mogu ručno podešavati predopterećenje i povrat.

Triumph Tiger 900 GT Pro
Tiger 900 GT Pro verzija

U GT verziji postoji još jedna verzija, GT Pro i ova verzija poseduje zadnji amortizer takođe marke Marzocchi koji je elektronski podesiv.

Triumph Tiger 900 Rally dolazi sa Showa ogibljenjem

Za razliku od standardne i GT verzije koje nisu namenjene zahtevnoj vožnji van puta, Rally verzija ima drugačije ogibljenje. Pored toga što Rally verzija koristi Showa ogibljenje, razlika je i u dužini hoda istog. Tako prednja obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 45 mm ima hod od 240 mm, što ga čini pravim off road motociklom. Na prednjoj viljušci može da se podešava predopterećenje, povrat i kompresija.

Zadnji amortizer ima hod od 230 mm i nudi mogućnost podešavanja povrata i predopterećenja.

Triumph Tiger 900 Rally
Triumph Tiger 900 Rally Pro verzija

Odlične kočnice, veća zapremina rezervoara i dobra ergonomija

Za kočenje Triumph Tiger -a 900 zadužene su Brembo Stylema monoblok kočione čeljusti. Stylema kočione čeljusti pružaju odličan osećaj prilikom kočenja i deluju trenutačno, a za još bolji osećaj i doziranje kočione sile zaslužan je radijalno postavljen kočioni cilindar. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi disk prečnika 255 mm.

Sve verzije poseduju ABS, a ABS koji interveniše i u krivinama poseduju verzije GT, GT Pro, Rally i Rally Pro.

Tiger 900 pravljen je za duga putovanja. Dokaz za to je i povećanje zapremine rezervoara na 20 litara. Deklarisana potrošnja iznosi 5,2 litre što bi trebalo da omogući autonomiju od blizu 400 km.

Triumph Tiger 900

U Triumph -u su mislili i na udobnost i komfor prilikom dugih putovanja pa tako Tiger 900 dolazi sa podesivim vetrobranom. Vozačevo sedište je ravnije, upravljač je postavljen za 10 mm bliže vozaču, a nogostupi su postavljeni različito u zavisnosti od verzije. Ove promene donele su uspravniji položaj sedenja, kao i opušteniji položaj ruku, što bi u krajnoj meri trebalo da doprinese manjem zamaranju prilikom duge vožnje. Kad smo kod položaja sedenja, sedište može da se podešava po visini. Razlika između najniže i najviše tačke prilikom podešavanja iznosi 20 mm.

Solidno odmeren elektronski paket

Današnji motocikli više ne mogu ni da se zamisle bez elektronski pomagala. Tiger 900 poseduje sve što je jednom putnom motociklu potrebno prilikom dugih putovanja.

Kontrola proklizavanja i ABS koji deluje i pod nagibom prilagođeni su i njihova podešavanja sada su finija. Inercijalna merna jedinica (IMU) prati sva dešavanja motocikla (brzinu, bočni nagib, nagib prednjeg ili zadnjeg kraja) i na osnovu ovih parametara i podešavanja određuje stepen intervencije određenog pomagala.

Triumph Tiger 900

U zavisnosti od verzije, Tiger 900 nudi od 2 do 6 različitih režima vožnje:

Tiger 900 Rally Pro poseduje: kišni (Rain), putni (Road), sportski (Sport), Off-Road, Off-Road Pro i režim koji vozač sam može da prilagodi
Tiger 900 GT Pro: kišni (Rain), putni (Road), sportski (Sport), Off-Road i režim koji vozač sam može da prilagodi
Tiger 900 Rally i Tiger 900 GT: kišni(Rain), putni (Road), sportski (Sport) i Off-Road
Tiger 900: kišni (Rain) i putni (Road)

Tiger 900 GT Pro i Rally Pro poseduju i brzu šaltalicu (kvik šifter) sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Sistem može da se dobiju uz doplatu i na ostalim modelima.

Kompletna svetlosna grupa napravljena je u LED tehnologiji, a GT Pro i Rally Pro verzije poseduju i svetla za maglu, dok na ostalim verzijama dolaze kao standardna oprema.

Što se instrument table tiče, na svim verzijama izvedena je u TFT tehnologiji, ali i ovde postoji razlika u zavisnosti od verzije. Standardni Tiger 900 poseduje ekran prečnika 5 inča, dok sve ostale verzije imaju instrument tablu sa ekranom od 7 inča. Ovaj, sedmoinčni ekran poseduje ekran bez refleksije pa je tako čitljiv i pri jakom intenzitetu sunca.

Triumph Tiger 900

Verzije GT Pro i Rally Pro sa bogatom dodatnom opremom

Moramo spomenuti da GT Pro i Rally Pro posetuju baš bogatu dodatnu opremu. U ovaj paket opreme spadaju grejački ručki upravljača, grejači sedišta, utičnica ispod sedišta napona 5V napravljena za punjenje telefona ili drugih uređaja, tempomat kao i senzor pritiska u gumama.

Pored svega što smo nabrojali u ovom tekst, Triumph Tiger 900 ima agresivan, ali ne preagresivan dizajn. Tiger 900 deluje primamljivo izgledom i performansama i zaista deluje kao motocikl spreman za putovanja.

Cene za Triumph Tiger 900 za tržište Evrope još nisu poznate, zna se samo da će cena za standardni model biti oko 9.500 e.

Za više slika predlažemo da prelistate galeriju:

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,348FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
110PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se