July 5, 2020
Naslovna Moto Sport YART Yamaha do pobede na 8 sati Sepanga

YART Yamaha do pobede na 8 sati Sepanga

-

U subotu je na stazi Sepang u Maleziji vožena druga trka endurance šampionata. Ovo je bila prva trka izdržljivosti na stazi Sepang, a bilo je predviđeno da se trka vozi 8 sati, međutim trka je trajala znatno kraće.

Jaka kiša nije dozvoljavala da se start trke održi na vreme, te je trka zapravo započela dva sata kasnije. Kada je trka konačno startovala imali smo prilike da gledamo zaista uzbudljivu trku.

Prvo mesto tokom kvalifikacija osvojila je Yamaha Sepang Racing ekipa na Yamahi R1 sa vozačima Frankom Morbidelijem, Mihael Van der Markom i Hafiz Sjarin.

Veći deo trke vožen je po veoma vlažnoj stazi. Trku je odlično startovao Van der Mark i od samog početka se borio za vodeću poziciju sa Majk di Meljom iz F.C.C. TSR Honde. Di Meljo je u jednom od manevara u poslednjoj krivini pokušao da obiđe Van der Marka. Međutim, prilikom tog duela došlo je do kontakta i oba vozača su pala.

Van der Mark je izvukao deblji kraj jer je svoju Yamahu R1 morao da odveze u boks, dok je Di Meljo uspeo brzo da podigne motocikl i da se vrati u trku zadržavši vodeću poziciju.

Incident između Di Melja i Van der Marka možete pogledati na snimku ispod:

Posle pada, Yamaha Sepang Racing ekipa pala je na začelje poretka, ali su ostatak trke Van der Mark i Morbideli odvezli fantastično i na kraju su uspeli da dođu do 6. pozicije, što je odličan rezultat sa obzirom da su imali pad.

Majk Di Meljo vozio je odlično sve do poslednjeg sata trke. Di Meljo je forsirao i u jednoj od krivina ponovo je doživeo pad. Ovog puta nije uspeo brzo da se vrati u trku bez oštećenja na motociklu. Di Meljo je odvezao CBR1000RR u boks i na kraju su uspeli da završe na 13. poziciji.

Tokom cele trke YART ekipa borila se za začelja kolone, zapravo Nikolo Kanepa se sam borio za plasman ekipe. Naime, u prvom krugu YART Yamaha imala je problema sa elektronikom te su pali na poslednje mesto. Pošto su uslovi na stazi bili teški, Nikolo Kanepa je odlučio da vozi stint za stintom. Do kraja je Kanepa sam izvezao celu trku. Njegov podvig je još veći iz razloga što je YART uspeo da dođe do pobede, a Nikolo Kanepa ušao je u istoriju enduranca takmičenja kao prvi pobednik koji je sam odvezao celu trku. Ruku na srce, trka 8 sati Sepanga vožena je znatno kraće, ali to opet ne umanjuje Kanepin podvig.

8 sati Sepanga

Drugo da kažemo iznenađenje trke je plasman ekipe Honda Asia-Dream Racing with SHOWA koja je zauzela fantastično drugo mesto. Za ovu ekipu vozili su Čantra Somkiat, Izdihar Andi Farid i Zaidi Muhamad Cakhvan.

Treće mesto otišlo je u ruke fabričke BMW ekipe za koju su vozili Mikalčik Ilja i Markus Rajterberger.

8 sati Sepanga

U generalno plasmanu posle druge trke vodi Suzuki Endurance Racing Team, ispred fabričke BMW ekipe, dok treće mesto u generalnom poretku drži Wójcik Racing ekipe, takođe na BMW u.

Sledeća trka endurance šampionata voziće se 18 – 19. aprila 2020. godine trkom 24 sati Le Mana.

Rezultati trke 8 sati Sepanga:

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,044FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
105PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se