NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Aragon - Jedan kiks i dve pobede za Bautistu

WSBK Aragon – Jedan kiks i dve pobede za Bautistu

-

Aragon je bila još jedna viđena WSBK teritorija i dominacija Alvara Bautiste, ali nije sve išlo glatko po prošlogodišnjeg šampiona koji je napravio kiks tokom prve trke, što je Toprak oberučke prihvatio.

Tokom treninga Bautista je imao konstantno brze krugove, što se očekivalo jer Špancu ova staza izuzetno leži. Ipak, na kvalifikacijama je situacija bila nešto drugačija i pol poziciju je osvojio Rea sa 0,3 sekunde prednosti u odnosu na Bautistu, dok je prvi startni red zaokružio Toprak sa osvojenom trećom pozicijom.

WSBK Aragon
Foto: Kawasaki

Kiks Bautiste, Rinaldi zasijao

Trku je odlično započeo Bautista i poveo je sa pol pozicije. Rea i Toprak su pokušali da ga zaustave, ali je Bautista odmah uhvatio odličan ritam. Kada se mislilo da je trka i pitanje pobednika završeno, dogodio se kiks Bautiste koji je pao.

Dok je Bautista dizao motor iz šljunka i vraćao se u trku, Toprak je prestizao Reu za drugu poziciju. Rea se nije dao i ponovo smo imali prilike da gledamo lepu borbu između Reje i Topraka. Dok su se njih dvoje borili, Rinaldi im se polako približavao. Prvo je relativno lako prestigao Topraka koji se mučio sa prednjom gumom, a zatim je Rinaldi uspeo da pred sam kraj trke obiđe i Reu i dođe do pobede.

Rinaldi ne samo da je upisao pobedu učinivši sebi uslugu u pronalaženju nove ekipe, pošto će ga u fabričkog Ducati ekipi dogodine zameniti Bulega, već je i Bautisti učinio uslugu tako što je završio ispred Topraka i Reje. Bautista nije uspeo da dođe do bodova i Toprak mu je skinuo čak 20 bodova u šampionatu.

WSBK Aragon
Foto: Ducati

Spektakl superpol trke

Sprint trka će verovatno ući u WSBK istoriju kao još jedan klasik, jer su se Rea, Bautista i Toprak do poslednjeg kruga borili za pobedu. Rea je dobro započeo trku i veći deo trke bio je na prvoj pozicicji, ali su mu tokom cele trke za vratom disali Bautista i Toprak.

Bautista je u poslednjem krugu dao sve od sebe i prvo je prestigao Topraka u prvom sektoru, a zatim je na poslednjem pravcu iskoristio snagu Ducati V4R-a da prestigne Reu i odnese pobedu i na taj način nadoknadi malo bodova koje je izgubio padom na prvoj trci.

WSBK Aragon
Foto: Kawasaki

Bautistina dominacija na drugoj trci

Ono što nije uspeo da završi na prvoj trci, Bautista je uradio na drugoj – učinio je trku dosadnom i već od starta je pobegao svima i ovog puta strpljivije izgradio prednost koju nije ispustio do kraja trke.

Razlika u odnosu na prethodne trke je što je Lokateli bio izuzetno brz i raspoložen za borbu. To je najbolje osetio njegov timski kolega Toprak, koji se mučio da obiđe Lokatelija. Sva je prilika da bi ta borba za drugo mesto potrajala do samog kraja da Lokatelijeva Yamaha R1 nije ispustila dušu i Italijan je morao da parkira motocikl pored staze.

Rea na drugoj trci nije uspeo da dođe do podijuma, jer je Rinaldi bio brži i u poslednjem delu trke uspeo je da prestigne Reu i osvoji podijum.

Foto: Ducati

Bulega nedodirljiv

U supersport šampionatu ništa novo. Nikolo Bulega grabi ka šampionskoj tituli. Na obe trke Bulega je bukvalno bio nedodirvljiv i došao do četvrte uzastopne pobede.

Na prvoj trci su Montela, Manzi i Šroter pravili zabavu za publiku i borili se za preostala dva mesta na podijumu. Manzi je davao sve od sebe da se odupre i prestigne Šrotera za drugo mesto, ali je pred izlazak na povratni pravac dotakao Šrotera i otišao pravo u šljunak. Dok se vratio na stazu Manzi je izgubio dragocene pozicije, a Šroteru je pripalo drugo mesto na pobedničkom postolju, dok je treć bio Montela.

Na drugoj trci se Bulega otpisao i otišao ka još jednoj pobedi. Za drugo i treće mesto borili su se Manzi, Karikasulo i Sofoglu. Ovog puta je Manzi osvojio drugo mesto ispred Karikasula, ali je kraj trke obeležio prekid posle pada Tulija koji je prisebnom reakcijom i skokom sa motocikla izbegao direktan udarac u zid pošto se njegov Triumph 765 oteo kontroli na izlazu iz krivine.

Foto: Ducati

Zbog pada Bautiste, šampionat je i dalje otvoren iako Ducatijev as ima prednost od 47 bodva. Izvesnije je da ćemo već za vikend dobiti novog supersport šampiona, pošto Bulega ima prednost od 85 bodova, a budući da je do kraja sezone ostalo još dva trkačka vikenda, sve što Bulega treba da uradi je da ne izgubi više od 35 bodova od Manzija i titula za vikend odlazi u njegove ruke.

Već od petka počinju treninzi i trkački vikend na stazi Portimao u Španiji, tako da se pripremite za novi WSBK trkački vikend.

Rezultati WSBK trkačkog vikenda sa staze Aragon:

WSBK Aragon
Rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com WSBK Aragon
WSBK Aragon
Rezultati sprint WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com WSBK Aragon
Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com WSBK Aragon
Rezultati prve WSS trke Foto/Source: worldsbk.com WSBK Aragon
Rezultati druge WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.