September 28, 2020
Naslovna Moto Sport WSBK Losail - Neprijatan završetak sezone

WSBK Losail – Neprijatan završetak sezone

-

Sezona svetskog superbajk prvenstva zvanično je završena trkom na stazi Losail u Kataru. Šampionat nije završen na najlepši način budući da druga superbajk trka nije ni vožena a da se u supersport klasi nije odlučivalo o tiuli prvaka uptino je da li bi smo gledali i tu trku.

Na kvalifikacijama smo gledali potpunu dominaciju Kawasakijevih vozača. Tom Sajks vozio je svoj poslednji trkački vikend za Kawasaki jer od sledeće sezone prelazi na BMW gde će mu timski kolega biti aktuelni šampion superstok 1000 klase Markus Reiterberger. Sadašnja ekipa Milwaukee Aprilie od sledeće sezone prelazi na BMW S1000RR motocikl. Šej Mur, menadžer ekipe odlučio se za ovaj potez iz razloga što BMW izbacuje novu verziju S1000RR modela za sledeću godinu. Novi model biće mnogo bolja osnova za superbajk klasu od Aprilie RSV4RF sa kojom trenutno nastupaju u superbajk šampionatu a kruže glasine da će im BMW pružiti veću podršku od one koju trenutno dobijaju od Aprilie.

Sajks
Tom Sajks odlazi iz Kawasakija na BMW

Tako da Sajks po svoj prilici odlazi u ekipu koja bi bar na papiru trebalo da bude veoma konkurentna. Na kvalifikacijama u Kataru upravo je Sajks uzeo pol poziciju ispred svog Timskog kolege. Treće mesto pripalo je Louzu na Yamahi R1.

Sajksova nada da bi mogao da pobedi na trci nije dugo trajala budući da je Rea ubrzo posle starta preuzeo vođstvo i u svom maniru došao do jedanaeste uzastopne pobede ove sezone. Izgleda da staza Losail odgovara Kawasaki ZX10RR motociklu iz razloga što je i Sajks napravio solidnu prednost u odnosu na vozače iza njega i vozio je prilično usamljenu trku na drugoj poziciju.

Iza Sajksa bitku za treće mesto vodili su Judžin Laverti i Aleks Louz, posle dosta natezanja Louz je uspeo da pobedi Lavertija i da ubeleži još jedan podijum za sebe i Yamahu a Laverti je morao da se zadovolji četvrtom pozicijom. Biće prava šteta ukoliko Aprilia sledeće sezone ne uzme učešće u šampionatu jer su Laverti i Savadori (koji je trku završio na jedanaestoj poziciji) u drugom delu sezone pokazali da Aprilia može itekako da bude konkurentna, još ako bi fabrika pružila malo više podrške nema sumnje da bi ih mnogo češće gledali na podijumu.

Aleks Louz

Marko Melandri čiji ostanak u šampionatu je i dalje neizvestan završio je trku na petoj poziciji. Kruže glasine da bi Melandri mogao da vozi sledeće sezone za novu ekipu GMT Yamahe iako je menadžer te ekipe još pre par nedelja demantova tu vest. Prema rečima menadžer GMT ekipe ta ekipa želi da dovede mlade vozače iz supersport klase u superbajk. Prema nekim glasinama DORNA se trudi da obezbedi motocikl za Melandrija, nije da Melandri nije zaslužio vožnju ali ukoliko bi DORNA sredila Melandriju mesto u nekoj ekipi to bi bio već drugi put da mu organizatori omogućavaju trkanje. Sada već davne 2009.godine kada se Kawasaki povukao iz šampionata DORNA je dogovorila sa Kawasakijem da obezbede motocikl za Melandrija i tada je vozio za takozvanu Hayate racing ekipu.

Melandri
Marko Melandri

Odličnu trku odvezao je Loris Baz na BMW S1000RR motociklu, Baz je u poslednjoj trećini trke imao mnogo bolji ritam i uspeo je da pretekne nekoliko vozača. Baz je imao prilično solidnu sezonu ako se uzme u obzir da vozi u ekipi sa jednim vozačem da trenutni model BMW S1000RR nije trenutno na nivou konkurencije. U toku sezone je bio veoma konstantan, od 25 trka koje su vožene ove sezone Baz je završio 23 trke, a od tih 23 na čak 13 je bio među 10 najbolje plasiranih. Sledeću sezonu Baza ćemo možda gledati u britanskom šampionatu.

Drugo mesto u šampionatu otišlo je u ruke Dejvisa. Van der Mark i Dejvis nisu imali najsjajniju trku, Yamahin vozač završio je na sedmom a Dejvis na osmom mestu. Budući da druga trka nije vožena to znači da je Dejvis obezbedio drugu poziciju u generalnom plasmanu.

Na poslednjoj trci u sezoni gledali smo moža i poslednji nastup MV Aguste, Mark Šib nije završio trku a MV Agusta sledeće sezone najverovatnije neću učestvovati u superbajk klasi. Iako se MV Agusta vodi kao fabrička ekipa osim imena nemaju skoro ništa zajedničko sa fabrikom. Andrea Kvadranti, menadžer ekipe rekao je da nema finanskijskih mogućnost da dalje vodi ekipu koja je sama bila zadužena za razvoj MV Aguste F4. Osim toga F4 model ne zadovoljava Euro4 emisione standarde tako i u tom pogledu model dosta zaostaje. Šteta što nećemo gledati jedan od najlepših motocikala.

Van der Mark

Na kraju trke dogodio se još jedan kiks organizatora, naime semafor je na krug pred kraj trke pokaza nula krugova što je zbunilo Dejvisa i Foresa koji su zbog toga izgubili jednu, odnosno osam pozicija u Foresovom slučaju.

Kulminacija se dogodila u subotu kada je trebalo da bude vožena druga trka. U toku danas strašno nevreme sa pljuskovima pogodilo je stazu i okolinu i izazvalo brojne probleme na stazi. Kada se sve smirilo prvo je bilo problema sa video opremom zbog čega je najavljeno skraćenje trke a kasnije su supersport i suerbajk trka pomerene zbog uslova na stazi.

Odlaganje druge trke možda je sprečilo Reu da sruši još jedan rekord postavljen od strane Dag Polena koji je pobedio na 17 trka u sezoni.  Da je druga trka vožena i da je Rea pobedio izjednačio bi ovaj rekord.

Posle čekanja supersport trka je održana u nezgodnim uslovima jer je staza bila većim delom suva ali je na par mesta još stojala voda. To je izazvalo brojne probleme ali je trka ipak puštena najviše zbog toga što se rešavalo pitanje šampiona dok je kasnije druga superbajk trka otkaza te je sezona završena na neslavan način.

Rea
Staza je bila delimično suva

Što se supersport klase tiče drama je počela neposredno pred početak trkačkog vikenda kada je stigla vest da je Mahiasu ipak vraćena pobeda sa trke u Portugalu. Mahiasova ekipa žalila se FIA – i a pošto im je žalba odbijena žalili su se CAS – u koji je doneo presudu u korist Mahiasa. Ovakva presuda obrazložena je time da su pravila bila nejasna po pitanju povratka u boks posle isticanja crvene zastave.

Ruku na srce, Mahias jeste zaslužio pobedu. Jedina sporna stvar u ovom je to da je vraćanjem Mahiasa u plasman Kortese pomeren za jednu poziciju te je osvojio jedan bod manje što je značilo da ima samo 5 bodova prednosti u odnosu na Kluzela. Da je presuda donešena pre trke u Argentini možda bi Kortese više rizkovao u poslednjim krugovima trke, budući da je bio veoma blizu Kluzelu.

Mahias
Mahiasu vraćena zaslužena pobeda

Svakako je vredelo čekati početak supersport trke i duel između Kortesea i Kluzela. Vraćanje pobede Mahiasu značilo je da će oba vozača zapeti iz petinih žila ne bi li pobedili jedan drugog. Naravno, Kortese je imao prednost od 5 bodova ali ukoliko bi Kluzel pobedio a Kortese završio na drugoj poziciji pobeda bi otišla u ruke Kluzela zbog većeg broja pobeda u toku sezone, uslovi na stazi dodatno su komplikovali situaciju.

Lukas Mahias odlično je startovao sa prve pozicije ali je u prvoj krivini napravio grešku i otišao široko pri čemu ga je obišlo nekoliko vozača. Kluzel je uspeo da izbije na prvu poziciju a Perolari je pretekao Kortesea i počela je strašna borba za šampionat. Kortese je uspeo da prestigne Perolarija a zatim i Kluzela kada je napravio grešku i otišao nešto šire u krivni. Za to vreme Mahias je sustigao vodeću grupu. Kortese je pokušao da napravi prednost ali jednostavno nije uspeo jer mu je Kluzel neprestano disao za vratom. Uslovi su bili izuzetno teški jer je u nekim krivinama staza bila vlažna pa je vozačima neretko ”bežao” zadnji kraj.

Kortese

U poslednjim krugovima trke Mahias je uspeo da pretekne Kortesea i Kluzela za vreme jednog od njihovih duela a zatim se Mahias dao u bekstvo i napravio prednost od jedne sekunde. Kulminacija trke i šampionata dogodila se u pretposlednjem krugu kada su Kortese i Kluzel više puta napadali i pretiacli jedan drugog. U sedmoj krivini poslednjeg kruga Kluzelu je proklizao prednji kraj tokom kočenja u krivni pri čemu je Kluzel pao a titula pripala Sandru Korteseu.

Kluzel nažalost nije izgubio samo titule već i drugu poziciju u genralnom plasmanu od Mahiasa koji je zabeležio još jednu pobedu u sezoni. Kluzel prosto nema sreće da osvoji titulu u supersport klasi iako je par puta bio veoma blizu. Ostaje nada da će sledeće godine uspeti u tome pošto je nesumnjivo da se radi o kvalitetno vozaču.

Sa druge strane Sandro Kortese je uspeo da iz prvog pokušaja osvoji šampionsku titulu u supersport klasi. Da podsetim Sandro Kortese je osvojio Moto3 titulu 2012. godine na KTM u i ovo mu je druga titula svetskog šampiona.

Šampioni, Rea i Kortese

Sezona je zvanično završena što se trka tiče i sad predstoji da vidimo da li će kvalitetni vozači poput Melandrija, Foresa i Baza uspeti da pronađu svoje mesto u nekoj od ekipa. DORNA bi trebalo mnogo više da poradi na superbajk prvenstvu jer je šteta da na startu trke gledamo samo 17 vozača. Superbajk prvenstvo je oduvek važilo za jedno od najzanimljivih na svetu u kojem se povrh svega tehnološki razvijaju motocikli.

Prva trka vozi se tek sledeće godine u februaru na stazi Phillip Island u Australiji.

Rezultati superbajk trke:

1 J. REA Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR
2 T. SYKES Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR
3 A. LOWES Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF R1
4 E. LAVERTY Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF
5 M. MELANDRI Aruba.it Racing – Ducati Ducati Panigale R
6 L. BAZ GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S 1000 RR
7 M. VAN DER MARKPata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF R1
8 C. DAVIES Aruba.it Racing – Ducati Ducati Panigale R
9 J. GAGNE Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR
10 T. RAZGATLIOGLU Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR
11 L. SAVADORI Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF
12 L. MERCADO Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR
13 X. FORES Barni Racing Team Ducati Panigale R
14 R. RAMOS Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR
15 G. RUIU Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR
————————————————–Nisu završili————————————–
RET M. SCHEIB MV Agusta 1000 F4 8
RET L. CAMIER Honda CBR1000RR 7 10 Laps 1’58.816 314,9 1’57.682 307,7 108 12

Generalni plasman vozača:

1 JONATHAN REA 545
2 CHAZ DAVIES 356
3 MICHAEL VAN DER MARK 333
4 TOM SYKES 314
5 MARCO MELANDRI 297
6 ALEX LOWES 248
7 XAVI FORES 230
8 EUGENE LAVERTY 158
9 TOPRAK RAZGATLIOGLU 151
10 LORENZO SAVADORI 138
11. LORIS BAZ 137
12. LEON CAMIER 108
13. JORDI TORRES 98
14. MICHAEL RUBEN RINALDI 77
15. LEANDRO MERCADO 70
16. ROMÁN RAMOS 65
17. JAKE GAGNE 64
18. YONNY HERNANDEZ 28
19. PJ JACOBSEN 21
20. LEON HASLAM 14
21. DAVIDE GIUGLIANO 11
22. NICCOLÒ CANEPA 7
23. FLORIAN MARINO 5
24. KAREL HANIKA 5
25. GABRIELE RUIU 5
26. MAXIMILIAN SCHEIB 3
26. BRADLEY RAY 3
27. LUKE MOSSEY 2
28. ONDREJ JEZEK
29. ALESSANDRO ANDREOZZI 1

Rezultati supersport trke:

1 L. MAHIAS FRA GRT Yamaha Official WorldSSP Team Yamaha YZF R6
2 S. CORTESE GER Kallio Racing Yamaha YZF R6
3 F. CARICASULO ITA GRT Yamaha Official WorldSSP Team Yamaha YZF R6
4 T. GRADINGER AUT NRT Yamaha YZF R6
5 R. KRUMMENACHER SUI BARDAHL Evan Bros. WorldSSP Team Yamaha YZF R6
6 C. PEROLARI FRA GMT94 Yamaha Yamaha YZF R6
7 H. BARBERA ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-6R
8 DE ROSA ITA MV Agusta Reparto Corse by Vamag MV Agusta F3 675
9 H. SOOMER EST Racedays Honda CBR600RR
10 P. SEBESTYEN HUN CIA Landlord Insurance Honda Honda CBR600RR
11 A. BADOVINI ITA MV Agusta Reparto Corse by Vamag MV Agusta F3 675
12 L. CRESSON BEL Kallio Racing Yamaha YZF R6
13 J. VAN SIKKELERUS NED GEMAR Team Lorini Honda CBR600RR
14 C. STANGE GER Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-6R
15 N. CALERO ESP Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-6R
16 A. MURLEY GBR GEMAR Team Lorini Honda CBR600RR
————————————————–Nisu završili————————————-
RET J. CLUZEL FRA NRT Yamaha YZF R6
RET J. ITURRIOZ ARG Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-6R
RET G. VAN STRAALEN NED EAB antwest Racing Kawasaki ZX-6R
RET K. SMITH GBR CIA Landlord Insurance Honda Honda CBR600RR
RET L. STAPLEFORD GBR Profile Racing Yamaha YZF R6
RET H. OKUBO JPN Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-6R
RET S. HORNSEY GBR Profile Racing Triumph Daytona 675

Generalni plsaman prvih 10 vozača:

1. SANDRO CORTESE 208
2. LUCAS MAHIAS 185
3. JULES CLUZEL 183
4. RANDY KRUMMENACHER 159
5. FEDERICO CARICASULO 143
6. RAFFAELE DE ROSA 133
7. THOMAS GRADINGER 86
8. KYLE SMITH 72
9. LUKE STAPLEFORD 56
10. ANTHONY WEST 51

 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se